SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Shakkitähden maine on mennyttä – raportin perusteella huijannut ainakin sata kertaa
  • Saara
    R

Shakkitähden maine on mennyttä – raportin perusteella huijannut ainakin sata kertaa

julkaistu: 07.10.2022 13:08

Tänä syksynä shakista on irronnut harvinaisen paljon klikkiotsikoita. Kuninkaiden peli ja pelien kuningas on ollut erityisen tarkastelun kohteena maailmanmestari Magnus Carlsenin osoitettua vilppiepäilyjä nuorta Hans Niemannia kohtaan.

Kaikki alkoi Sinqufield Cupin kolmannelta kierrokselta, joka aiheutti yleisölle järkytyksen: 19-vuotias suurmestari päihitti Carlsenin erikoisen sujuvasti mustilla nappuloilla. Tämän jälkeen Carlsen yllättäen vetäytyi koko turnauksesta. Maailmanmestarin twiittailtua vihjailevasti tämän ystävä ja kollega Hikaru Nakamura ystävällisesti tulkkasi, että mitä ilmeisimmin Magnus tarkoittaa uskovansa tulleensa huijatuksi.

Niemann tietenkin torjui moiset väitteet, mutta myönsi harrastaneensa huijailua nettipeleissä pari kertaa joskus nuorempana.

Hans Niemannin suosion alkaessa rapistua Magnus Carlseninkin epämääräisiin ulostuloihin ehdittiin melkein hermostua. Kun hän sattui saamaan online-turnauksessa Niemannin vastustajakseen ja katosi linjoilta heti alussa, yleisö vaati jo kuulla suoraa puhetta.

Lopulta sitä saatiin syyskuun lopussa. Maailmanmestari julkaisi tiedotteen, jossa totesi uskovansa Niemannin huijanneen enemmän kuin myöntää. Oli totuus Sinquefield Cupista mikä tahansa, hän ei tahdo pelata arvaamattomia huijareita vastaan.

On syntynyt varsinainen syytösten, kiistämisten ja älyttömyyksien vyyhti. Hämmentävin huhu lienee Niemannin tekoälyanustappi, jollaisen käytön kiistääkseen amerikkalaisnuorukainen oli valmis pelaamaan vaikka aataminasussa.

Sotkun ytimestä löytyy myös Chess.com. Sivusto ei ole yhteydessä shakin hallintoelimenä toimivaan FIDE:en, mutta kuuluu ehdottomasti maailman johtaviin shakkialustoihin ja organisaattoreihin. Jo kohun alussa Chess.com pisti Niemannin tilin säppiin selittäen vain, että perustelut on lähetetty asianomaiselle.

Nyt niitä perusteluita on kuitenkin julkaistu yleisöllekin. Vaikka sivuston analytiikka ei voi sanoa mitään dramaattisista matseista Carlsenia vastaan, todisteet Niemannin aiemmista tuhmuuksista ovat melko raskauttavia. Chess.comin sisäinen tiimi on käynyt läpi lukuisia pelejä vertaamalla pelaajan toimia siihen, mitä huipputason shakkikone tekisi.

Koko Chess.comin raportti kiintoisine liitteineen löytyy täältä, mutta sen tärkein lopputulema kuuluu juuri kuten Magnus Carlsen ounastelikin: Hans Niemann on melko varmasti huijannut enemmän kuin myöntää.

Raportissa painotetaan, ettei Carlsenin tai hänen tukijoukkojensa taholta ole tullut minkäänlaista painostusta Niemannin tilin poistamiseksi, vaan se tehtiin kasautuneen tiedon ja kasvavien epäilyjen perusteella. Chess.comin päätelmät ovat selvästi ristiriidassa Niemannin lausuntojen kanssa.

– Hans myönsi huijanneensa sivustollamme vielä vuonna 2020, kun huijausten havaitsemisohjelmistomme ja tiimimme huomasivat epäilyttävän pelin.

– Hansille yksityisesti 8. syyskuuta 2022 lähettämämme kirjeen mukaisesti olemme valmiita osoittamaan tässä raportissa, että hän itse asiassa näyttää huijanneen peleissä useita vastustajia vastaan ​​Chess.comin palkintotapahtumissa (Titled Tuesday -tapahtumien lisäksi, joissa hän myönsi huijanneensa 12-vuotiaana), Speed ​​Chess Championship -karsinnoissa sekä PRO Chess Leaguessa.

Todisteita löytyy myös vilpistä arvostettuja, tunnettuja shakkiyhteisön henkilöitä vastaan peleissä, joista osan hän on suoratoistanut verkossa.

– Kaiken kaikkiaan olemme havainneet, että Hans on todennäköisesti huijannut yli sadassa online-shakkipelissä.

Surullisinta on, että Hans Niemann on eittämättä erinomaisen taitava shakinpelajaaja. Ei ole ihme, jos hän pelaa häikäisevän hienosti. Tilastot eivät vain ole aivan samaa mieltä hänen kanssaan siitä, miten usein huippusuorituksia odottaisi syntyvän.

Shakkianalyytikoiden manuaaliset tarkastukset viittaavat myös huijauksiin, niin vuosina 2015 ja 2017 kuin vielä vuonna 2020. Jälkimmäisen vuoden banneihin liittyen raportissa kerrotaan myös Niemannin ja Chess.comin pomon Danny Renschin välisestä puhelinkeskustelusta, jossa nuorukainen tunnusti rikkeensä ja pyysi uutta mahdollisuutta. Tuolloin Niemannin bannit pitkällisen neuvottelun päätteeksi purettiin, sillä Rensch uskoi nousevan lahjakkuuden vilpittömään haluun parantaa tapansa.

Chess.comin alaa ovat verkkopelit, ja siksi vastuuta OTB- eli on the board -pelien syynäämisestä sysätään FIDE:lle. Kasvotusten pelattuna Niemannin ura on ollut todella nousujohteinen, sanovat verkkopelit mitä tahansa. Tilastollisesti hänen tuloksensa ovat poikkeuksellisia, mutta ovatko ne liian poikkeuksellisia? Pitäisikö olla mahdollista, että hän pelaa niin monia lähes täydellisiä pelejä putkeen?

Chess.comin raportti ei ota kantaa hämmentävän Sinquefield-pelin kulkuun, vaan pysyttelee diplomaattisena.

– Haluamme parasta Hansille. Haluamme parasta Magnukselle. Haluamme parasta shakille. Haluamme vakautta, oikeudenmukaisuutta ja iloa shakkiyhteisöön, emme turbulenssia, salaliittoja ja syytöksiä.

Kaikki haluavat myös totuuden. Ja Hans Niemann varmaan maineensa takaisin, mutta sitä tulee tuskin koskaan saamaan.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Lennart Ootes