SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Shakkimestari tarjoutui nakuilemaan – täysi työ todistaa pelaavansa reilusti
  • Saara
    R

Shakkimestari tarjoutui nakuilemaan – täysi työ todistaa pelaavansa reilusti

julkaistu: 08.09.2022 17:25

Vasta 19-vuotias shakkitähti Hans Niemann on joutunut kohumyrskyn silmään. Saint Louisissa parhaillaan käytävän Sinquefield Cupin tapahtumien jälkeen hänen vanhat syntinsä otettiin esille, ja nyt amerikkalaisnuorukainen on valmis pelaamaan vaikka alasti todistaakseen pelaavansa reilusti.

Hallitseva maailmanmestari Magnus Carlsen hätkähdytti lopettamalla arvokisat kesken hävittyään pelin Niemannille kolmannella kierroksella. Carlsenin keskeyttämisestä ilmoittavan twiitin jälkeen kollega Hikaru Nakamuralla oli oma arvionsa syistä:

– Luulenpa, että Magnus uskoo Hansin huijaavan, hän tokaisi Twitchissä.

Nakamura huomautti, että Niemannilla on ollut taannoin paljonpuhuva porttikielto Chess.com-sivustolle.

Nuori suurmestari myöntää porttikiellon – ja että on joskus huijannut. Kertomansa mukaan hän päätyi 12- ja 16-vuotiaana huijaamaan nettipeleissä, mitä häpeää edelleen syvästi. Hän haluaa kuitenkin olla asiasta rehellinen, jotta ei syntyisi vääriä spekulointeja.

– Lautapelissä en ole koskaan huijannut, Niemann vakuuttaa.

Sinqufield Cupissa on kohun myötä jo otettu käyttöön metallinpaljastimia ja muita huijauksenestokeinoja. Loukkaantunut Niemann on todennut, että riisuu vaikka ilkosilleen, jollei hänen puhdasta taidokkuuttaan muuten uskota.

– Tehkää mitä reilun pelin tarkastuksia haluatte, aivan sama minulle, kun tiedän olevani viaton.

Chess.com on nyt evännyt Niemannilta pääsyn käyttäjätililleen, mitä nuorukainen pitää kiusaamisena. Sivusto teki hiljattain sopimuksen Carlsenin nimikkosovelluksen, Play Magnus Groupin, ostosta.

– Chess.com on yhtäkkiä päättänyt yhtyä Magnuksen vihjailuun ja Hikarun erittäin suoriin syytöksiin. Mielestäni tämä on täysin epäreilua – tämä on kohdennettu hyökkäys, Nimann vuodattaa.

Nuorimies kokee joutuneensa shakin suurimpien auktoriteettien mustamaalaamaksi, muttei aio lannistua.

– He tietävät, etten ole huijari ja että annan kaikkeni shakille. Työskentelen lujasti ja shakki on koko elämäni.

Lähde: ABC News Kansikuva: Saint Louis Chess Club