SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Vilpistä syytetty shakkimestari otti osaa mestaruuskisoihin- “En aio perääntyä”
  • Saara
    R

Vilpistä syytetty shakkimestari otti osaa mestaruuskisoihin- “En aio perääntyä”

julkaistu: 08.10.2022 16:56

Kovaan riepotukseen joutunut Hans Niemann astui keskiviikkona yleisön eteen ensimmäistä kertaa Chess.comin raportin julkaisun jälkeen. Nuorukainen oli varsin uhmakkaana huolimatta murskaavista syytöksistä, joiden mukaan hän on huijannut nettipeleissä ainakin sadasti.

Tällä viikolla alkaneissa Yhdysvaltain shakkimestaruuskipailuissa on ollut tavallista huolellisemmat turvatoimet. Pelaajat skannattiin päästä varpaisiin ja radioskannerit pidettiin peleissä nappaamassa mahdollisia signaaleja.

Heti avauskierroksella Niemann päihitti 15-vuotiaan Christopher Yoon mustilla nappuloilla. Tämän jälkeen häneltä pyydettiin haastattelua, josta tuli sangen ytimekäs.

Niemann kertoi, ettei aio luikkia piiloon, vaikka hänen vielä hetki sitten niin loisteliaalta näyttänyt tulevaisuutensa shakin parissa on viimeaikaisten tapahtumien myötä tahriintunut pahasti.

– Uskon tämän pelin olevan viesti kaikille, Niemann lausui.

– Koko soppa alkoi siitä kun sanoin, että shakki puhuu puolestaan, ja mielestäni tämä peli puhui puolestaan ​​ja osoitti millainen shakinpelaaja olen. Se osoitti myös, etten aio perääntyä vaan aion pelata täällä parasta shakkiani huolimatta paineistani, ja tässä kaikki mitä minulla on sanottavana pelistä. Shakki puhuu puolestaan, siinä kaikki mitä voin sanoa.

Nuori suurmestari torjui haastattelijan yritykset kysellä lisälausuntoa keskiviikon pelistä.

– Sori, tässä kaikki. Voitte tehdä omat tulkintanne, mutta kiitoksia. Se siitä. Tässä oli kaikki sanottavani, koska peli oli niin kaunis, ettei minun edes tarvitse kuvailla sitä, Niemann totesi ja kiiruhti pois studiosta.

Neljätoista pelaajaa on kokoontunut Saint Louis Chess Clubiin kilpailemaan 262 000 dollarin palkintopotista ja Yhdysvaltain mestarin tittelistä. Sama saavutus löytyy FIDE:n kymmenen parhaan shakinpelaajan listalta jopa kolmelta pelaajalta.

Hans Niemann on koko ajan kiitänyt vilppisyytökset, joita maailmanmestari Magnus Carlsen kohdisti häneen ensin rivien välistä ja lopulta suoraan. Hänen oman tunnustuksensa mukaan ainoat huijaukset ovat olleet menneisyyden hairahduksia epäolennaisissa peleissä. Tilanne kuitenkin muuttui tiistaisen 72-sivuisen raportin jälkeen, sillä näyttö lukuisista huijauksista arvokkaissakin otteluissa on vahvaa.

Raportin myötä amerikkalaisnuorukaisen lähipelitkin asettuivat kyseenalaisempaan valoon, niin poikkeuksellista hänen kehityksensä on ollut. Todisteiden puutteessa organisaatioilla ei kuitenkaan ollut syytä olla hyväksymättä Niemannia on-the-board-maailmanmestaruuskisoihin.

– Online-shakin ja lähishakin rajat ylittäviä toimivalta-asioita ei ole ratkaistu, riippumaton shakkihuijausasiantuntija Ken Regan kiteyttää ongelman.

Paljon ei Niemannista vielä irronnut, mutta hyvät hermot hänellä ainakin on.

Lähde: The Guardian / Dexerto Kansikuva: sonderliam / tenor