SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Minkälainen CS:GO-vuosi oli 2022? Lue tärkeimmät siirrot, voittajat ja häviäjät tästä
  • Juuso
    Syngelmä

Minkälainen CS:GO-vuosi oli 2022? Lue tärkeimmät siirrot, voittajat ja häviäjät tästä

julkaistu: 27.12.2022 21:39

CS:GO-vuosi 2022 tarjosi paljon erinäisiä vaiheita. Ensimmäistä kertaa yksikään joukkue ei ollut selvä ykkönen vuoden alusta loppuun. Tässä jutussa kerrataan vuoden tärkeimmät tapahtumat. Mitkä joukkueet menestyivät, mitkä kokoonpanot yllättivät, keillä oli vaikeuksia, mitkä olivat vuoden tärkeimmät turnaukset, suurimmat pelaajavaihdot ja mitkä olivat vuoden suurimmat päivitykset CS:GO:ssa.

FaZe Clan

Vaikka yksikään joukkue ei pystynyt aiempien vuosien tapaan hallitsemaan CS:GO-maailmaa tammikuusta joulukuuhun, suurin tilaisuus siihen oli FaZe Clanilla. Vuoden ensimmäistä puoliskoa dominoinut FaZe Clan voitti nimittäin IEM Katowicen Puolassa, ESL Proliigan 15. kauden Saksassa, PGL Majorit Belgiassa ja IEM Kölnin heinäkuussa.

FaZe Clan dominoi kevätkautta 2022 voittamalla muun muassa Belgian major-turnauksen. (Kuva: PGL)

Kesätauon jälkeen FaZe ei pelannut syyskaudella omalla tasollaan. Rio de Janeiron majoreilla puolustava mestarijoukkue putosi nopeasti pudotuspeleistä hävittyään suoraan kolme ottelua turnauksen Legends Stagella.

FaZe Clan sijoittui syyskaudella parhaimmillaan hopealle BLAST-syksyn finaaleissa Tanskan Kööpenhaminassa.

Rain joutui pettymään karvaasti Rio de Janeiron majoreilla, kun FaZe Clan lensi ulos ennen pudotuspelejä. (Kuva: ESL)

Heroic

FaZe Clanin vastakohtana vuonna 2022 voidaan pitää tanskalaista Heroicia. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Heroic ylsi parhaimmillaan välieriin IEM Katowicessa.

Heroic kuitenkin kasvoi vuoden lopulla menestyväksi LAN-joukkueeksi, kun se saavutti ensin hopeaa syksyn Rio de Janeiron majoreilla ja voitti sen jälkeen BLAST-syksyn finaalit kotiyleisön edessä Tanskan Kööpenhaminassa.

Heroic juhli BLAST-syksyn finaalien voittoa kotiyleisön edessä Kööpenhaminassa marraskuussa. (Kuva: BLAST)

Heroic lähtee vuoteen 2023 maailmanrankingin ykkösjoukkueena.

Outsiders

Outsiders aloitti vuotensa selvästi heikommin kuin esimerkiksi edellä mainittu Heroic. Alkuvuoden Mareks “YEKINDAR” Gaļinskisin ja Timur “buster” Tulepovin kanssa pelannut Outsiders sijoittui kevätkaudella Belgian majoreilla sijoille 12.–14., IEM Kölnissä sijoille 13.–16. [kokoonpanossa David “n0rb3r7” Danielyan ja Petr “fame” Bolyshev] eikä joukkue pelannut IEM Katowicessa lainkaan.

YEKINDAR joutui pettymään Outsidersin kanssa Belgian majoreilla. (Kuva: PGL)

Kesätauon jälkeen Outsiders palasi selvästi vahvempana joukkueena CS:GO-turnauksiin. Fame ja n0rb3r7 oli saatu asetettua kokoonpanoon järkevällä tavalla ja tuloksena oli pudotuspelipaikka ESL Proliigan 16. kaudella.

Outsiders eteni rimaa hipoen Rio de Janeiron majoreille hävittyään suljetuissa karsinnoissa Naville ja OG:lle, mutta voitettuaan Monten, Heroicin ja Falconsin.

Ennen Rio de Janeiron majoreita Outsiders sai toivotun vireen alleen voitettuaan ESL Challenger Rotterdam 2022 -turnauksen, josta kokoonpano kuittasi $100 000. Loppuottelussa kaatui ENCE.

Joukkue yllätti kaikki vastustajat Brasiliassa, kun Outsiders voitti vuoden toisen major-turnauksen Rio de Janeirossa. BLAST Maailmanfinaaleissa lento ei enää jatkunut, kun Outsiders jäi A-lohkoon hävittyään kaksi ottelua peräkkäin.

Outsiders juhli syksyn major-mestaruutta Brasiliassa. (Kuva: ESL)

G2 Esports

G2 Esports aloitti vuotensa kovilla odotuksilla, kun joukkueeseen liittyi suomalaiskapteeni Aleksi “Aleksib” Virolainen sekä nuori venäläinen tähtipelaaja, Ilya “m0NESY” Osipov.

CS:GO-vuosi alkoikin joukkueen osalta loistavasti, kun G2 Esports eteni IEM Katowicen finaaliin, jossa se hävisi lopulta FaZe Clanille. Loistavan alun jälkeen joukkueen tulokset menivät kuitenkin jyrkkää alamäkeä, joka johti siihen, että suomalaiskapteeni vapautettiin joukkueen aktiivisesta kokoonpanosta.

Aleksib [keskellä] ja G2 Esports joutuivat pettymään Belgian majoreilla. (Kuva: PGL)
Justin “jks” Savagen ja Rasmus “HooXi” Nielsenin kokoonpanoonsa lisännyt G2 Esports ylsi kesätauon jälkeen ESL Proliigan 16. kauden välieriin ja onnistui murtamaan voittamattomuuden kirouksensa, kun joukkue voitti vuoden viimeisen suuren LAN-turnauksen Abu Dhabissa, kun BLAST Maailmanfinaalien loppuottelussa kaatui Liquid puhtaasti 2–0.

G2 Esports voitti vuoden viimeisen huipputurnauksen Abu Dhabissa. (Kuva: BLAST)

Liquid

Pohjoisamerikkalaisten suurin toivo pelasi vuoden 2022 kevätkauden ranskalaisveteraanin, Richard “shox” Papillonin kanssa. Shoxin tuoma kokemus ei tuonut toivottua tulosta, kun Liquid sijoittui kevätkaudella parhaimmillaan ESL Proliigan 15. kauden puolivälieriin.

Liquidin kevätkausi ei sujunut. Kuvassa pettynyt NAF Belgian majoreilla. (Kuva: PGL)

Kesätauolla joukkueeseen liittyi YEKINDAR, joka toi pohjoisamerikkalaiseen joukkueeseen eurooppalaista pelitapaa ja huomattavasti parempia tuloksia.

ESL Proliigan 16. kaudella YEKINDARilla vahvistunut Liquid saavutti hopeaa, kun se hävisi loppuottelussa Vitalitylle. BLAST-syksyn finaaleissa Tanskan Kööpenhaminassa Liquid ylsi välieriin ja BLAST Maailmanfinaaleissa loppuotteluun, jossa G2 Esports oli parempi.

YEKINDAR auttoi Liquidin saavuttamaan syyskaudella hopeaa ESL Proliigasta ja BLAST-finaaleista. (Kuva: BLAST)

Navi

Vuoden 2021 paras joukkue, Navi, aloitti kevätkautensa varsin hyvällä tasolla, kun joukkuetta johdattanut Kirill “Boombl4” Mikhailov vei joukkueensa IEM Katowicen välieriin ja Belgian majoreiden hopealle.

Boombl4 johdatti Navin Belgian majoreiden loppuotteluun. (Kuva: PGL)

Ongelmat Navin osalta alkoivat, kun Boombl4 joutui lähtemään joukkueesta hänen ex-vaimonsa kyseenalaisten Venäjämyönteisten kirjoitusten jälkeen sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Boombl4n tilalle Navin kokoonpanoon liittyi Viktor “sdy” Orudzhev, joka pystyi vielä kesällä auttamaan uutta joukkuettaan saavuttamaan BLAST-kevään mestaruuden sekä finaalipaikan IEM Kölnissä.

Rio de Janeiron majoreilla, BLAST-syksyn finaaleissa että BLAST Maailmanfinaaleissa Navi ylsi puolivälieriin.

S1mple joutui pettymään Brasilian majoreiden puolivälierien jälkeen. (Kuva: ESL)

Cloud9

Kun koronapandemia jylläsi maailmalla, Gambit dominoi CS:GO:n onlineturnauksia. Pandemian loputtua ja Venäjän hyökättyä Ukrainaan Cloud9 osti Gambitin kokoonpanon.

Kevätkausi alkoi Gambitin kokoonpanon osalta suhteellisen hyvin, kun nuori joukkue sijoittui IEM Katowicessa puolivälieriin, jossa se hävisi mestarijoukkue FaZe Clanille.

Kokoonpanon historian suurin ja merkittävin turnausvoitto tuli touko-kesäkuussa IEM Dallasissa, kun pohjoisamerikkalaisen yleisön tuen taakseen saanut Cloud9 voitti finaalissa ENCEn puhtaasti 3–0. Turnauksen parhaana pelaajana palkittiin Cloud9:n tähtipelaaja, Sergey “Ax1Le” Rykhtorov.

Cloud9:n kokoonpano voitti Dallasissa historiansa suurimman CS:GO-turnauksen. (Kuva: ESL)

LAN-kirouksen ja paineiden piti olla Dallasin voiton myötä takana päin, mutta syksyn major-turnaus Rio de Janeirossa osoitti kaikkea muuta. Vaikeimman kautta Legends Stagelle edennyt Cloud9 dominoi turnauksen seuraavaa vaihetta, mutta hävisi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella altavastaaja MOUZille suoraan 2–0. Yleisö kannusti ottelussa MOUZia, joka sai Cloud9:n nuoret pelaajat hermoilemaan ja pelaamaan alemmalla tasolla kuin esimerkiksi Legends Stagella.

Cloud9:n sh1ro ei pystynyt pidättelemään kyyneliä Brasilian majoreiden puolivälierätappion jälkeen. (Kuva: ESL:n striimi)

 

Vitality

Vielä viime vuonna ranskalaisjoukkueena nähty Vitality aloitti vuotensa kansainvälisellä kokoonpanolla, kun joukkueessa aloittivat tammikuussa tanskalaiset Peter “dupreeh” Rasmussen ja Emil “Magisk” Reif. Kaksikko oli osa CS:GO:ta vuosina 2018-2019 dominoinutta Astralista. Astraliksesta Vitalityyn siirtyi myös joukkueen päävalmentaja, Danny “zonic” Sørensen.

Vitality jäi uuden kansainvälisen kokoonpanonsa kanssa kevätkaudella IEM Katowicen, ESL Proliigan 15. kauden, Belgian majoreiden, IEM Dallasin ja IEM Kölnin pudotuspelien ulkopuolelle.

Zonic joutui pettymään yhdessä uusien valmennettaviensa kanssa Belgian majoreilla. (Kuva: PGL)

Kesätauolla joukkue sai toivottua tulivoimaa, kun ENCEn tähtipelaaja Lotan “Spinx” Giladi korvasi joukkueessa Kévin “misutaaa” Rabierin. Tuloksena oli välittömästi ESL Proliigan 16. kauden mestaruus lokakuussa Maltalla.

Spinx ja Vitality juhlivat ESL Proliigan 16. kauden voittoa syksyllä. (Kuva: ESL)

Syyskauden hyvä alku ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun Vitality jäi jälleen major-turnauksen pudotuspelien ulkopuolelle Rio de Janeiron majoreilla ja hävisi BLAST Maailmanfinaalien puolivälierissä mestarijoukkue G2 Esportsille 2–1.

Ninjas in Pyjamas

Suomalaisen CS:GO-kansan osalta Ninjas in Pyjamasin vuosi alkoi kiinnostaa todenteolla syyskuussa, kun joukkueen uutena kapteenina ja IGL:nä aloitti Aleksib.

Suomalaiskapteeni johdatti uuden joukkueensa Svenska Cupen 2022 -mestaruuteen ja BLAST-syksyn finaalien välieriin. Joukkueesta puuttuu edelleen varsinainen AWP-pelaaja, joka ollaan kuitenkin kaiken järjen mukaan saamassa pelaavaan kokoonpanoon joulutauon aikana.

Lue lisää: Aleksi “Aleksib” Virolaisen CS:GO-joukkueessa penkitys! – Kenestä uusi pelaaja?

ENCE

Suomalaisorganisaatio menestyi varsin mainiosti kevätkaudella Spinxin kanssa. Joukkue jäi IEM Katowicessa pudotuspelien ulkopuolelle, mutta saavutti sen jälkeen hopeaa ESL Proliigan 15. kaudella ja IEM Dallasissa. Jälkimmäisessä Spinxin paikalla pelasi Janusz “Snax” Pogorzelski.

ENCE saavutti kevätkaudella hopeaa ESL Proliigassa ja IEM Dallasissa. (Kuva: ESL)

Kun Spinx ja Olek “hades” Miskiewicz siirtyivät muihin tehtäviin, aktiivisessa kokoonpanossa paikkansa ottivat Alvaro “SunPayus” Garcia sekä Valdemar “valde” Bjørn Vangså.

ENCEn uusi kokoonpano saavutti parhaimmillaan hopeaa ESL Challenger Rotterdamista 2022 sekä onlineturnauksen voiton joulukuussa, kun CCT North Europe Series 2 -turnauksen loppuottelussa kaatui suomalaisjoukkue HAVU.

Astralis

Astraliksen CS:GO-vuodesta ei draamaa puuttunut. Kristian “k0nfig” Wienecke nimittäin ajautui tappeluun ESL Proliigan 16. kauden jälkeen Maltalla, jonka johdosta hän erosi joukkueesta.

Lue lisää: Järkyttävät tapahtumat varjostavat k0nfigin Astralis-eroa: “Väkivalta ei ole koskaan ratkaisu”

Tämän lisäksi joukkue jäi ensimmäistä kertaa organisaation historiassa majoreiden ulkopuolelle, kun syksyn major-turnaus Rio de Janeirossa jäi haaveeksi. Joukkue tuskaili myös koko vuoden sopivan AWP-pelaajan ja osuvien roolitusten löytämisessä.

Joukkue sai loppuvuodesta aloitettua palasten korjaamisen, kun sen entinen AWP-tähti, Nicolai “device” Reedtz päätti palata joukkueen pelaavaan kokoonpanoon. Lisäksi joukkueessa aloitti joulukuussa Christian “Buzz” Andersen kuka Lukas “Bubzkji” Andersenin mukaan mahdollistaa kaikille joukkueessa täydellisesti sopivat roolit.

Lue lisää: Nyt se varmistui – device palaa Astralikseen

Lue lisää: CS-tähti Device palasi vuoden tauon jälkeen serverille – tulos mykistää

Tärkeimmät päivitykset

Elokuussa yksi Counter-Strike -historian legendaarisimmista kartoista, Tuscan, saapui CS:GO:n matchmakingiin uudelleenluotuna.

Lue lisää: CS1.6:n suosikkikartta on saapunut CS:GO:hon

Lisäksi marraskuussa CS:GO:hon lisättiin merkittävä päivitys, jossa legendaarinen Dust2 poistettiin aktiivisesta karttavalikoimasta ja tilalle nostettiin yllätysvalinta Anubis. Samalla M4A1-S -aseen tehoa pienenettiin ja AWP-tarkkuuskiväärin lipasta pienenettiin.

Lue lisää: Iso CS:GO-päivitys: Suosikkikartta Dust 2 poistettu, yllätys tilalle, AWP:ta heikennetty…

Tärkeimmät turnaukset ja voittajat

  • IEM Katowice 2022 – FaZe Clan
  • ESL Proliigan 15. kausi – FaZe Clan
  • PGL Major Antwerp – FaZe Clan
  • IEM Dallas 2022 – Cloud9
  • BLAST-kevään finaalit – Navi
  • IEM Köln 2022 – FaZe Clan
  • ESL Proliigan 16. kausi – Vitality
  • IEM Rio Major 2022 – Outsiders
  • BLAST-syksyn finaalit 2022 – Heroic
  • BLAST Maailmanfinaalit 2022 – G2 Esports

Näiden huipputurnausten lisäksi myös Suomessa nähtiin ensimmäistä kertaa suuri CS:GO-turnaus, kun Elisa Masters Espoo toi kansainvälisiä huippujoukkueita marraskuussa pääkaupunkiseudulle.

Vuoden suurimmat pelaajavaihdot

  • m0NESY – NAVI Junior -> G2 Esports
  • Aleksib – OG -> G2 Esports -> Ninjas in Pyjamas
  • ropz – MOUZ -> FaZe Clan
  • Magisk, dupreeh ja zonic – Astralis -> Vitality
  • doto – ENCE -> HAVU
  • sdy – Spirit -> MAD Lions -> Navi
  • nexa – G2 Esports -> OG
  • Brollan – fnatic -> Ninjas in Pyjamas
  • YEKINDAR – Virtus.pro -> Liquid
  • degster – Spirit -> OG
  • w0nderful -> Spirit
  • jabbi – Copenhagen Flames -> Heroic
  • refrezh – Heroic -> Sprout
  • Spinx – ENCE -> Vitality
  • HooXi – Copenhagen Flames -> G2 Esports
  • jks – Complexity -> G2 Esports
  • valde – OG -> ENCE
  • SunPayus – Movistar Riders -> ENCE
  • device – Ninjas in Pyjamas -> Astralis
  • kennyS – G2 Esports -> Falcons

Ja täyttihän CS:GO tänä vuonna pyöreitä, nimittäin 10 vuotta. Toivottavasti luvassa on vielä monta huikeaa CS:GO-vuotta.

Lähteet: HLTV, Pley | Kuvat: PGL, ESL, BLAST | Kansikuva: PGL