SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Tutkimus: Pelaajat paheksuvat smurffausta, mutta tekevät niin silti
  • Saara
    R

Tutkimus: Pelaajat paheksuvat smurffausta, mutta tekevät niin silti

julkaistu: 26.05.2024 12:00

Tuoreen tutkimuksen mukaan smurffaaminen herättää pelaajissa pahennusta, mutta tämä ei estä heitä harrastamasta moista itse. Smurffaus tarkoittaa toimintaa, jossa pelaaja luo uusia tilejä pelatakseen alemmalla tasolla olevia vastaan. Ilmiö tuottaa harmaita hiuksia peliyhteisössä, sillä useimpien mielestä manipuloitu matchmaking pilaa pelikokemuksen.

Ohion osavaltionyliopisto teki tukimuksen, jossa haastateltiin 328 peliharrastajaa Redditin pelaajayhteisöistä ja yliopiston pelikerhosta. Tulosten mukaan 69 % pelaajista smurffaa ainakin joskus. Samaan aikaan 94 % ajattelee toisten smurffaavan enemmän ja epäreilummin.

Pelaajat perustelivat smurffailun esimerkiksi halulla pelata vähemmän kokeneiden ystävien kanssa, joka koetaan vähemmän moitittavaksi kuin pelkkä halu murskata heikompia pelaajia.

Sosiaalitieteellinen tutkimus paljasti pelaajien suhtautuvan syyllisyyteen yllättävän monimutkaisesti. Toisaalta smurffaajia pidettiin myrkyllisinä trollaajina, jotka kiusaavat heikompiaan, mutta omalle smurfaukselle löytyi perusteluja.

– Pelaajien mielestä smurffaus on tuhmaa, mutta tuhmuus voi olla suhteellista, kertoo apulaisprofessori Nicholas Matthews.

– Oli aika kiinnostavaa nähdä ihmisten myöntävän käyttäytyvänsä keljusti smurffatessaan, mutta vain vähäsen – kun taas toisten käytöstä pidettiin paljon pahempana.

Tällainen ilmiö ehkä selittää, mistä smurffeja aina vain riittää bannattavaksi, vaikka heitä niin kovasti halveksitaankin.

Lähde: Ohio State News Kansikuva: stockking / Freepik