SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Pelit vilisevät smurffeja – eli keitä?
  • Saara
    R

Pelit vilisevät smurffeja – eli keitä?

julkaistu: 27.12.2022 19:37

Advertisement

Smurffaaminen on yleinen termi pelaajien suussa, mutta keltanokkaa se voi hämmentää. Mihin pelaajat, striimaajat ja pelinkehittäjät oikein viittaavat manatessaan smurffeja?

Koko ilmiö liittyy ensinnäkin siihen, kuinka useiden videopelien aulatiloissa pelaajia yhdistellään kilpakumppaneiksi ominaisuuksiensa mukaan. Yleensä matchmaking-algoritmi ottaa tärkeimpänä huomioon pelaajan arvioidun taitotason (matchmaking rank, MMR), jotta pelaajat tai joukkueet olisivat mielekkäästi tasaväkisiä.

Smurffaus viittaa pelaajiin, jotka välttelevät omantasoisiaan pelaajia päästäkseen dominoimaan heikompien pelaajien peliä. Tähän he pyrkivät käyttämällä uusia tai MMR:ltään alhaisia käyttäjätilejä.

Jotkin sivustot oikein kauppaavat smurffeille amatööritilejä, mutta helppo niksi on myös ihan vain luoda useampi tili itselleen.

Osa smurffeista turvautuu jopa ns. käänteiseen tehostukseen, englanniksi reverse boosting. Tässä taktiikassa pelaaja sabotoi omat pelitilastonsa huonommiksi, jotta peli erehtyisi ohjaamaan matalatasoisempaan aulaan. Smurffin työssään voi tunnistaa, jos näkee jonkun tapattavan itsensä kerta toisensa jälkeen.

Periaatteessa smurffaaminen on huijausta. Onhan se pelimekaniikan manipuloimista, ja helposti hyvin epäreilua kokemattomampia pelaajia kohtaan.

Toisaalta on vilpittömiäkin syitä, miksi ihmiset toimivat smurffimaisesti. Jotkut haluavat pelailla välillä heikompien kavereidensa kanssa, ja toisilla on sivutilejä alemmalla tasolla. Tuhmuustarkoituksissa smurffaavaa henkilöä voi olla hankala tunnistaa ja heittää pihalle pelistä.

Toistuvaa smurffausta pidetään kuitenkin yleisesti tuomittavana.

Heitä tulee vastaan pelissä kuin pelissä, varsinkin kun taitopohjainen matchmaking yleistyy. Niin Apex Legends, Valorant, Call of Duty kuin Fortnitekin ovat kärsineet yleistyneestä smurffikannasta.

Tihulaisten kitkeminen on osoittautunut hankalaksi. Valorant otti äskettäin käyttöön Automated Smurf Detection -järjestelmänsä, joka hillitsee pelaajia jatkuvasti luomasta tai hankkimasta matala-arvoisia tilejä. Myös muutoksista aulojen jonotukseen voi olla apua.

Koska rikkomuksen raja on häilyvä, ei patenttiratkaisua kuitenkaan ole.

Lähde: Dexerto Kansikuva: Riot Games