SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Pelaajatcom-haastattelu: Slaava Räsänen aikoo nostaa suomalaisen CS-joukkueen jälleen huipulle
  • Sauli
    Rautiainen

Pelaajatcom-haastattelu: Slaava Räsänen aikoo nostaa suomalaisen CS-joukkueen jälleen huipulle

julkaistu: 08.02.2022 12:00

Suomen menestynein CS:GO-valmentaja Slaava “Twista” Räsänen on tehnyt paluun uudella kokoonpanolla, jonka hän on koonnut yhdessä kaksinkertaisen major-finalisti Aleksi “allu” Jallin kanssa.

Lue lisää: Uusi suomalainen CS:GO-joukkue muodostumassa – Allu ja Twista tekevät paluun

Viimeksi Jallin ja Räsäsen yhteistyö ENCEssä poiki täysin suomalaisen CS:GO-kokoonpanon etenemisen maailman kärkinimiin ja major-finaaleihin asti. Vuosien yhteistyö katkesi dramaattisissa merkeissä vuoden 2020 syksyllä, kun kymmenien huipputason CS-valmentajien käyttämä, vuosia pelissä huomaamatta ollut, huijausmenetelmä paljastui. Räsänen joutui väistymään ENCEn valmentajan paikalta ja sai puolitoista vuotta kilpailukieltoa suurimpien turnausjärjestäjien tapahtumiin, johtuen vuonna 2017 tehdyistä rikkeistä iGamen valmentajana.

Lue lisää: 37 CS:GO valmentajaa toimitsijakieltoon

Nyt 15 kuukauden kilpailukielto on päättynyt ja Räsänen palaa valmentajan rooliin. Uudesta kokoonpanosta on tihkunut tietoa vuoden alkuviikkoina ja se näyttää tältä:

  • Aleksi “allu” Jalli (29v, ex-joukkue ENCE)
  • Tuomas “SADDYX” Louhimaa (20v, ex-joukkue SJ)
  • Lasse “ZOREE” Uronen (28v, ex-joukkue HAVU)
  • Tony “arvid” Niemelä (25v, ex-joukkue SJ)
  • Olli “oopee” Piispanen (23v, ex-joukkue hReds)

Pelaajatcom haastatteli Räsästä kokoonpanon tavoitteista, rooleista ja siitä, mitä mietteitä paluu herättää.

Slaava “Twista” Räsänen Pelaajatcomin haastattelussa

Olet ollut poissa pelikentiltä 1,5 vuotta. Tänä aikana olet toiminut mm. selostajana, analyytikkona ja yksityisvalmentajana. Miltä paluu maistuu?

“On hienoa palata valmentajan rooliin. Viimeiset puolitoista vuotta on ollut hyvä tehdä vähän jotain muuta, ottaa hieman etäisyyttä ja seurata tarkemmin mihin suuntaan CS-skene kehittyy. Uusista pelimekaniikoista etenkin kranaattien tiputtamisen mahdollistuminen luo uusia tapoja luoda toimivia kierrostaktiikoita”, Räsänen avaa.

“On ollut mukavaa vaihtelua selostaa ja valmentaa yksittäisiä joukkueita eteenpäin, mutta on hyvä palata nyt valmentajaksi ja käyttää kaikki aika ja tieto yhteen joukkueeseen.”

Joukkue on kansainvälisesti varsin kokematon ja koottu yllättävistäkin palasista. Millä visiolla pelaajat on kokoonpanoon valittu?

“Joukkueen tavoite on nostaa suomalainen tiimi jälleen maailman kärkeen. Meillä ei ole valmiita corea pelaajien kesken, eli lähdemme täysin uudella joukkueella pelaamaan. Se tarkoittaa sitä, että emme odota tuloksia heti, vaan menemme pidempää reittiä: Luodaan rutiineja ja seurataan mikä toimii ja mikä ei. Eli ensisijaisesti luodaan oma toimiva systeemi, ennen kuin lähdetään asettamaan maaliksi TOP20 kolmen kuukauden päähän. Mikäs siinä, jos se [TOP20] tulee siinä ohella”, Räsänen naurahtaa.

 

Uusi CS:GO-kokoonpano näyttää tältä. Vasemmalta oikealle: Arvid, Zoree, allu, SADDYX, oopee.

 

Arvid toimii IGL-roolissa. Miten muut roolit joukkueessa menevät?

“Nykypäivänä Counter-Strikessä ei ole enää tarkkoja rooleja. Täten oletus on meillä, että jokainen pelaaja pystyy pelaamaan tilanteen mukaan vaihtelevasti tarvittavaa pelipaikkaa. Lähtökohtaisesti kuitenkin Olli  toimii entrynä, Tony  ja allu pyörii pallossa ja laidoilla vaikuttaa Tuomas ja Lasse.”

Joukkueen kokoonpanossa on kaksi AWP-pelaajaa: Jalli ja Uronen. Tämä on poikkeuksellista. Kysymyksiä on herättänyt CS-yhteisössä, miten pyssyjen jako heidän osaltaan toimii?

“Meillä on kokoonpanossa kaksi huippubossia. Se mahdollistaa sen, että voidaan käyttää CT-puolella tehokkaasti kahta AWP-pelaajaa ja joskus, jos siltä maistuu, niin myös T-puolella. Pääsääntoisesti allu pelaa bossia ja Lasse rifleä, ja se myös sopii molemmille. Meillä on etuna se, että jos toisella on huono kartta menossa kiikarin takana, niin voidaan bossipelaajaa vaihtaa. Se tulee menemään ihan päivän mukaan”, Räsänen paljastaa.

“Jo ENCEssä huomasimme potentiaalin mikä kahden bossipelaajan kokoonpanolla voi olla, kun Jalli ja Elias “Jamppi” Olkkonen molemmat pelasivat kiikaritähtäintä pääasiallisena työvälineenään. Nyt tätä visiota päästään kokeilemaan uudelleen.”

Suomalainen CS-skene ei ole ollut huippuvuoden 2019 jälkeen samanlainen. Mitä etuja uudella joukkueellanne on puolellaan?

“Taitojen lisäksi on tärkeää että kundit tulevat toistensa kanssa toimeen. Siksi kokoonpanoa valittaessa on mietitty tarkkaan, että persoonat ja pelityylit ja tavoitteet sopivat yhteen. Näiden tekijöiden puolesta syntyy luottamusta. Tutustumis- ja honeymoon-vaihe on vielä tietenkin käynnissä, esimerkiksi itse en tuntenut Ollia ennestään”, Räsänen kuvailee.

“Lisäksi saimme joukkueeseemme Mikko “xartE” Välimaan, joka toimii joukkueen apuvalmentajana. Vaikka maailmalla on jo pidemmän aikaan ollut yleistä että joukkueessa toimii useampi appari valmentajalle niin pääsemme nyt ensimmäistä kertaa Suomessa tilanteeseen missä on useampi silmäpari kehittämässä remmiä.”

Miten projekti etenee seuraavaksi?

“Meillä ei ole vielä organisaatiota, vaikka tarjouksia on tullut ja keskusteluja ollaan käyty. Haluamme miettiä tarkkaan kenen kanssa  lähdemme projektia ajamaan eteenpäin, jotta tavoitteet osuvat varmasti yksi yhteen. Käytännössä olemme avoinna tarjouksille siihen saakka kunnes tulemme organisaatiolla ulos”, Räsänen kertoo.

“Sitä ennen osallistumme totta kai major-karsintoihin ja eri turnauksiin kutsujen ja karsintojen mukaan. Niistä tulee tietoa varmasti silloin kuin aika on oikea.”