SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
CS:GO täytti kahdeksan vuotta – Mikä tekee pelistä huippusuositun?
  • Sauli
    Rautiainen

CS:GO täytti kahdeksan vuotta – Mikä tekee pelistä huippusuositun?

julkaistu: 26.08.2020 15:03

Aika toden teolla kuluu nopeasti. Counter-Strike: Global Offensive täytti kahdeksan vuotta viime perjantaina 21. elokuuta. Merkkipäivän kunniaksi kerrataan lyhyesti mitä pelille on kuulunut menneinä vuosina ja mitä lähitulevaisuus pitää sisällään.

 

CS:GO yhdisti jakautuneen CS-yhteisön

Kun CS: Source julkaistiin 2004, monet pelaajat olivat siihen pettyneitä ja jäivät alkuperäisen Counter-Strike 1.6 -version pariin. Sama ei kuitenkaan toistunut CS:GOn kohdalla, sillä pelinkehittäjä Valve otti yhteisön toiveet huomioon ja yhdisti molempien versioiden parhaat puolet uuteen Global Offensive -versioon.

Valve on pyrkinyt kuuntelemaan yhteisöään koko CS:GOn elinkaaren ajan. Monet pelilliset päätökset on tehty vuoropuhelussa yhteisön kanssa , ja Workshop-ominaisuuden ansiosta kenen tahansa luoma kartta tai “skini” voi päätyä peliin.

Vastapainoksi Valve on tarjonnut myös yllätyksiä, esimerkiksi julkaisemalla tai päivittämällä peliin hetkellisesti aseita, jotka ovat ylivoimaisia. Kivuliain muisto lienee revolveri R8:n julkaisu vuonna 2015.

Pelaajamäärät vain kasvavat

Pelillä oli julkaisua seuranneena vuotenaan parhaimmillaan 53 000 samanaikaista pelaajaa. Valven aktiivisesti lisätessä päivityksiä, esports-puolen kehittyessä ja aseisiin ostettavien kuvioiden eli “skinien” julkaisun myötä- pelaajamäärät kasvoivat. Jo seuraavana vuonna rikottiin 275 00 samanaikaisen pelaajan raja.

Kasvu ei tyrehtynyt ja CS:GO on tänä päivänä suositumpi kuin koskaan. Yksi pelaajamäärän kasvuun merkittävimmin vaikuttavista tekijöistä oli Valven päätös vajaat pari vuotta sitten tehdä pelistä ilmainen kaikille.

Maailmanlaajuisen koronatilanteen myllätessä, moni on tänä vuonna tarttunut sisätiloissa hiireen. Tämän vuoden huhtikuussa rikottiin pelin kaikkien aikojen ennätys: 1 305 714 samanaikaista pelaajaa.

Kilpapeleissä pienetkin muutokset voivat olla pelillisesti isoja. Kuvassa tänä vuonna päivitetty Dust 2 -kartan ovi.

Counter-Strike on suosittu kilpapeli

Esports on aina ollut tärkeä osa Counter-Strikea. Etenkin menneen vuosikymmenen aikana peli on päässyt nauttimaan kilpapelaamisen yhä kasvavasta suosiosta ympäri maailmaa.

Pelin suosiota e-urheilupiireissä voi mitata esimerkiksi vertaamalla eri vuosien palkintopotteja. Ensimmäisessä CS:GOn pääturnauksessa eli Majorissa palkintopotti oli vuonna 2013 yhteensä 250 000 dollaria. Tänä syksynä käynnistyvässä ESL One: Rio -majorissa palkintosumma on peräti kaksi miljoonaa dollaria.

CS:GO-joukkueista on ajan saatossa tullut brändejä. Esimerkiksi Astralis on Tanskassa todella tunnettu ja viime vuonna suomalaisesta ENCEstä tuli ilmiö niidenkin huulilla, jotka eivät koskaan aiemmin olleet esportsista kuulleet.

Miltä pelin tulevaisuus näyttää?

Peli on kahdeksan vuotta vanha, mutta sen kehittäminen jatkuu edelleen.

Pari vuotta sitten CS:GO sai muun muassa oman Battle Royale -pelimuotonsa nimeltä Danger Zone. Kovasta maailmalla jylläävästä Battle Royale -buumista huolimatta, Danger Zone ei ollut CS:GO-pelaajien keskuudessa jymymenestys.

Tälle vuodelle peliin on odotettu suurta Source 2 pelimoottoripäivitystä, joka toisi CS:GOn yhä vahvemmin nykypäivään. Päivitystä odotettiin ilmestyväksi jo kesällä, mutta sen julkaiseminen on viivästynyt. Joidenkin huhujen mukaan prosessia on arveltu liian työlääksi.

CS:GOn seuraavatkin vuodet näyttävät valoisilta. Tämän vuoden Major-turnaus on aivan kulman takana, joka tulee nostamaan jälleen jo valmiiksi korkealla olevat pelaajaluvut entistä korkeammiksi.

Kuvat: Valve