Kansikuva artikkelille: PUBG heittää ulos jopa satatuhatta huijaria viikossa – Löytyisikö apu tekoälystä?

PUBG heittää ulos jopa satatuhatta huijaria viikossa – Löytyisikö apu tekoälystä?

PUBG:n kehittäjä Krafton päästi huijauksentorjuntatiiminsä ääneen tämänviikkoisessa blogipostauksessaan. Tiimi kirjoittaa pelissä vallitsevasta huijausongelmasta ja toimistaan huijareiden torjumiseksi. Alkajaisiksi kirjoitus mainitsee hieman tilastoja:

– Joka viikko PUBG: Battlegrounds Anti-Cheat -tiimi tunnistaa ja määrää pysyviä porttikieltoja keskimäärin 60 000:lle, enimmillään jopa 100 000 käyttäjätilille, jotka ovat sotkeutuneet laittoman ohjelmiston käyttöön, jakeluun tai myyntiin.

Kysymys kuuluu, miksi pelaajat tästä huolimatta kohtaavat huijareita? Krafton myöntää, että ongelmaa on lähestyttävä laajemmin, ja vaikka käyttäjätilien bannailu jatkuisi loputtomiin, tarvitaan perustavanlaatuinen ratkaisu tuhmuuksia tekevien tilien analysoimiseen ja jäljittämiseen.

Painopiste on ranking-tilassa huijaavien tilien tarkkailussa. Ne jaetaan kahteen luokkaan: kaapatut ja Survival Mastery Level -järjestelmän hyödyntäjät. Ensin mainittu tarkoittaa vanhoja tilejä, jotka huijarit ovat hankkineet itselleen käyttääkseen niillä laitonta ohjelmistoa. Kraftonin tilastojen mukaan noin 85 % pysyvästi bannatuista tileistä on luotu ennen kuin PUBG muuttui ilmaispelattavaksi viime vuoden tammikuussa. Yleensä huijari varastaa laillisen tilin ja myy sen toiselle huijarille, joka hyödyntää sitä, kunnes jää kiinni – ja ostaa uuden.

Survival Mastery Level viittaa sääntöön, joka estää uusia käyttäjiä pelaamasta kilpailullisia otteluita ennen kuin taso 80 on saavutettu. Huijarit ovat perustaneet eräänlaisia työpajoja, joissa Mastery Level -kokemuspisteitä voi grindata makrojen avustuksella. Boostatut tilit myydään eteenpäin.

Krafton on saanut huijareista tarpeekseen ja haluaa puuttua tilikeplotteluun, joka on iso osa osa vilppiongelmaa. Huijauksenestotiimi kertoo panostaneensa aikaisemmin kaapattujen tilien havaitsemiseen kaavamaisen toiminnan perusteella, mutta menetelmä ei havainnut uusia kikkoja riittävän tehokkaasti, ja tarrasi turhan usein muuten vain epäilyttävästi käyttäytyviin rehteihin pelaajiin.

Nyt tiimi kehittää Mastery Levelin väärinkäytön havaitsevaa koneoppimismallia, joka on jo ehtinyt kolminkertaistaa porttikieltojen määrän, parantanut sisäistä valvontaprosessia ja aiheuttanut huijaritilien hintojen nousun.

Vaikuttaa siltä, että osa turhautuneista petkuttajista on jo siirtynyt PUBG:sta kokonaan pois.

Myös kaapattujen tilien tunnistamiseen on askarreltu tekoälyapuri, joka tarjoaa tarpeellista tietoa jatkokehitystä varten.

Krafton korostaa, että toimenpiteet kohdistuvat nimenomaan huijareihin, ja oman käyttäjätilin turvallisuutta voi lisäksi parantaa vaikkapa asentamalla Steam Guard Mobile Authenticator -todennuksen.

Jopa sadantuhannen käyttäjätilin potkimiinen ulos per viikko kuulostaa hurjalta, ja selittää yritysten kiinnostuksen tekoälymallien apuun. Krafton ei ole ainoa suuri julkaisija, joka on käyttänyt luovuuttaan taistelussa huijareita vastaan. Äskettäin esimerkiksi Call of Dutyyn ilmestyi hallusinaation tapainen hämäys, kun taas Ubisoft on saanut tuloksia käyttämällä salaperäistä huijauksenestoteknologiaansa nimeltä QB.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: PUBG Corporation

Yhteisö