SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Pelaajatcom-haastattelu: Aleksi Virolainen: “Majoreiden lopputulos ei kerro vielä mitkä on parhaita joukkueita”
  • Sauli
    Rautiainen

Pelaajatcom-haastattelu: Aleksi Virolainen: “Majoreiden lopputulos ei kerro vielä mitkä on parhaita joukkueita”

julkaistu: 22.11.2022 19:04

Suomalainen CS:GO-pelaaja Aleksi “Aleksib” Virolainen ja hänen kipparoimansa Ninjas in Pyjamas pelaavat BLAST Premier Fall Finals -turnauksessa, joka alkaa huomenna 23. marraskuuta. Kaikki 425 000 dollarin arvoisen turnauksen ottelut näet Pelaajatcomin Twitch-kanavan kautta suorana ja suomeksi selostettuna. Turnauksen voittaja ansaitsee leijonanosan palkintopotista sekä paikan miljoonan dollarin BLAST Premier World Final -turnaukseen.

Lue lisää: BLAST Premier Fall Finals -CS:GO-turnaus alkaa – Näet ottelut suorana Pelaajatcomin Twitch-kanavan kautta!

Pelaajatcom haastatteli Virolaista turnauksen alkamista edeltävänä päivänä. Vuosi on suomalaiselle ollut vaiherikas. Vielä keväällä hän pelasi G2-tähtisikermässä ennen siirtymistään “Pohjoismaiseen superjoukkueeseen”, NIPiin, syyskaudeksi. Alku on sujunut vaihtelevasti, ja nyt BLAST-finaaleissa on mahdollisuus kruunata CS-kausi kunnialla.

Lähtö G2:sta

Lähtö G2:sta ei tullut kapteenille puun takaa. Kevätkauden vaihtelevat tulokset olivat laittaneet G2:n vaikeaan tilanteeseen, ja pölkyllä olivat Audric “JACKZ” Jug sekä vasta puoli vuotta kokoonpanossa pelannut Virolainen.

“Se meni silleesti, että ehkä jatkat, ehkä et, mun piti venata mikä homman nimi on. Loma oli vasta alkanut, kun sain organisaatiolta tiedon, että olisi pari joukkuetta, jotka olisivat kiinnostuneita.”

Tilanne ei ollut kuitenkaan otollinen uuden sopimuksen tekemiseen.

“En ollut kotona, ja oli kuusi päivää aikaa puhua puhelimen välityksellä uuden jengin kanssa, signaa ja purkaa sopimus G2:n kanssa. Ei siinä todellakaan ollut sellainen fiilis, että voisin käydä läpi ne jutut mitä haluaisin tai tulla siihen tulokseen, että ‘täähän kuulostaa hyvältä’.”

Aleksib ja XTQZZZ liittyivät G2 Esportsin CS:GO-joukkueeseen alkuvuodesta 2022. Yhteinen matka päättyi jo kesällä 2022. (KUVA: G2)

 

Epävarman tilanteen vuoksi oli vaikea reflektoida kulunutta kevättä, joka oli vienyt niin turnausfinaaleihin kuin jumbosijoille. Lopulta Virolainen otti riskin ja sanoi tarjouksille ei.

“En halunnut siinä hetkessä, että tekisin sopimuksen ja jälkikäteen kuukauden päästä kelaisin, että mitä ihmettä oikein ajattelin. Jos tarjouksia olisi tehnyt joku ‘no brainer’ -joukkue, niin olisin ehkä harkinnut vielä toisen kerran.”

Riskin ottamisen jälkeen oli epävarmaa, ehtisikö Virolainen pelaamaan syyskaudella lainkaan. Entä mitä jos hänelle potentiaaliset joukkueet eivät tarvitsisikaan Rion majoreiden jälkeen uutta kapteenia, koska tulokset ovat tyydyttäviä? Näiden ajatusten keskellä tuli yhteydenotto NIPiltä.

“Loma oli lomailtu ja olin ehtinyt miettiä asioita. Oli aikaa ja olin himassa, joten tarjouksen pystyi ottamaan vastaan vakavasti. NIP vaikutti parhaalta ratkaisulta.”

Lue lisää: Uskomaton siirto! Aleksi “Aleksib” Virolainen liittyy Ninjas in Pyjamasin CS:GO-joukkueeseen

Uusi startti NIPissä

NIP on sittemmin profiloitunut Pohjoismaisena supertiiminä, sillä suomalaisen liityttyä ruotsalaistanskalaiseen kokoonpanoon myös kieli vaihtui ruotsista englanniksi. Olisiko päätös kokoonpanon kansainvälistymisestä tapahtunut Virolaisesta riippumatta?

“En osaa sanoa olisiko se tapahtunut, jos mä en olisi liittynyt mukaan, mutta kyllä musta tuntuu, että sitä asiaa oltiin puitu jo pidempään, ja nyt he päättivät painaa liipaisinta.”

Liittymisen jälkeen NIP näytti virkeältä. Joukkue voitti ruotsissa Svenska Cup -turnauksen ja eteni major-karsintojen 3-0 tuloksella suoraan pääturnauksen toiseen vaiheeseen. Rion majorit menivät kuitenkin penkin alle, kun joukkue tippui toisesta lohkovaiheesta 0-3 tuloksella ulos ja saivat palkinnoksi pudotuspelien sijaan matkaliput kotiin. Otteluaikataulun vuoksi joukkue ei päässyt pelaamaan edes yleisön eteen, joka oli ensimmäistä kertaa mukana jo majoreiden lohkovaiheessa.

“En usko, että sillä olisi ollut väliä, oltaisiinko me aloitettu jo majoreiden ekasta vaiheesta. Ne joukkueet keitä vastaan Legends-vaiheessa pelattiin ei tuntunu silloin mitenkään ylitsepääsemättömiltä, mutta lopultahan moni niistä pääsi pitkälle. Turnaus oli todella iso pettymys. Siinä oli monta tekijää miksi hävittiin, ois halunnut pelata yleisön edessä ja kaikkea. Ollaan puhuttu turnaus nyt läpi joukkueen kanssa, ja on totta kai parempi fiilis”, Virolainen kertoo ja jatkaa painottaen.

“Mutta! Täällä Blasteilla on monia joukkueita, jotka niin ikään epäonnistuivat majoreilla ja ne on käynyt läpi ihan samat keskustelut. Se tarkoittaa, että täälläkin tullaan varmasti kokemaan pettymyksiä ja kilpailu tulee olemaan kovaa. Meidän tavoite on päästä vuoden vikaan tapahtumaan, se kruunaisi seasonin päätöksen. ”

Virolainen ei ole vuodestaan missään mielessä pettynyt. Hän mainitsee, että olisihan vaihtoehtoinen tilanne voinut olla se, ettei hän olisi edennyt G2:n kanssa heti vuoden alussa vaikka majoreille, joka “vasta olisikin ollut vaikea este ylittää”.

NIPissä viihtymisestä Virolainen on puhunut jo aiemminkin. Paluu kansainvälisestä työilmapiiristä Pohjoismaisempaa on virkistävää vaihtelua.

“Tosi samanlainen meininki kuin silloin, kun pelasi HAVUssa ja ENCEssä uran alussa. Helppo ympäristö mulle. Ei ole kansainvälistä toimintakulttuuria kohtaan mitään huonoa sanottavaa, mutta on kivaa vaihtelua päästä kotimaisempaan työskentelytapaan.”

Virolaisen NIP on vielä varsin tuore kokoonpano. Joukkue on ehtinyt pelata vasta pari turnausta. (KUVA: NIP)

Parhaan CS:GO-joukkueen titteli on avoin

Siitä Virolainen on varma, että majoreiden lopputulos tekee seuraavista kuukausista mielenkiintoisen CS-yhteisölle.

“Majoreiden lopputulos ei kerro vielä mitkä on parhaita joukkueita. Luulen, että viimeistään ensi vuoden alussa, Katowicen aikoihin, alkaa käydä oikeesti ilmi, että ovatko jotkut näistä joukkueista, jotka pelasivat tosi hyvin majoreilla, niin hyviä. Outsidersille tilanne on ehkä vaikein, kun nyt major-voiton jälkeen kaikki olettaa, että ne etenis ainakin finaaleihin asti.”

Tuore major-mestari, Outsidersin fame, kirjoittaa nimikirjoituksen kameralle. (KUVA: ESL)

 

Monet joukkueista, jotka alisuorittivat majoreilla, tulevat Virolaisen mukaan tekemään todennäköisesti kunniakkaan paluun parrasvaloihin vuoden alussa. Näihin tiimeihin kuuluvat muun muassa Faze, Vitality ja Virolaisen entinen joukkue G2, joka ei shokeeraavasti edes edennyt majoreille.

G2:n tilanne on vielä erityisempi muihin verrattuna, sillä joukkue on lähes täysin uudistunut kokoonpano- ja organisaatiotasolla siitä, mitä se oli vielä silloin, kun Virolainen oli mukana: Toimitusjohtaja erosi, legendaarinen, viisi vuotta tiimissä ollut League of Legends -pelaaja Marcin “Jankos” Jankowski pistettiin vaihtoon ja CS-kokoonpano meni mullin mallin, kun valmentaja ja pitkäaikainen GM lähtivät ja Rasmus “HooXi” Pallisgaard ja Justin “jks” Savage liittyivät tiimiin.

“Se on oikeastaan aika hauska juttu, että en ollut tietoinen näistä tietyistä muutoksista. Noin kuukausi mun lähdön jälkeen rakennettiin kaikki uusiksi. Musta tuntuu, että se ei tapahtunut sormia napsauttamalla – paitsi ehkä toimari-asia –, vaan noita päätöksiä oli puitu jossain vaiheessa jo aiemmin. En tiedä, mutta kyllä se vähän ihmetyttää.”

BLAST Premier Fall Finalsissa joukkueet pelaavat vielä CS:GO:sta versiota, joka edelsi viime viikolla tullutta päivitystä. Uudistuksien myötä Dust 2 lähti aktiivisesta karttavalikoimasta ja tilalle otettiin Anubis. NIP oli joukkueita, jotka eivät pelanneet Dustia karttavalikoimassaan.

Dust 2 on yksi CS:GO:n vanhimpia ja pelatuimpia karttoja.

 

“Anubis on mielestäni parempi kuin Ancient ja Vertigo, mutta siihen ei vaadita kauhean paljoa. Vertigo on sekava CS-kartaksi siinä, minkälainen sen pohjapiirustus on ja miten siinä kuuluvat askeleet. Pelattavuus on kartassa outo verrattuna muihin.”

“Ancientissa taas on T-puolella se, että jos meet A:lle nopeasti, se on iso riski, jos meet Midiin nopeasti, se on iso riski ja jos menet B:lle nopee, niin se on iso riski, kun kaikki kamat heitetään sinne”, Virolainen naurahtaa.

“Ancient on vähän sellainen, että on pakko odottaa kauan tai ottaa iso riski. Lisäksi kartassa on ahtaita ‘choke pointeja’.”

“Mutta, mikä uudistuksessa erityisesti häiritsee on se, että tälläinen legendaarinen kartta kuten Dust 2 otetaan pois, koska jos seuraavaksi paljon puhuttu Mirage poistetaan ja tilalle pistetään jälleen uusi kartta, niin poolis on Ancient, Vertigo, Anubis ja sitten joku uusi kartta.”

“Näiden lisäksi poolissa on vielä Overpass, joka ei ole mun mielestä yhtä hyvä kuin Train, niin alkaa pikku hiljaa tuntumaan siltä, ettei ole yhtään sellasta pohjaa niille uusille kartoille. Legendaaristen karttojen poistamisen myötä katoaa taitotaso, joka on ollut 20 vuotta monissa näissä kartoissa. Ei haluaisi ehkä kuitenkaan sitä. On kiva, että kartat vaihtuu, mutta pitäisi olla joku pohja, minkä päälle rakennetaan.”

NIP pelaa ensimmäisen ottelunsa huomenna Heroicia vastaan kello 14:00. Näet ottelun suorana Pelaajatcomin Twitch-kanavan kautta.

Kuva: NIP & BLAST