SEURAA MEITÄ:
×

DOTA 2

ETUSIVU / DOTA 2
Yhä useampi e-urheilukasvo syytettynä häirinnästä – “Ei hyväksynyt kieltävää vastausta”
  • Joni
    Ojala

Yhä useampi e-urheilukasvo syytettynä häirinnästä – “Ei hyväksynyt kieltävää vastausta”

julkaistu: 26.06.2020 17:00

Uutisoimme aiemmin juontaja Grant “GranDGranT” Harrisin poistumisesta Dota 2 -pelin esports-puolelta. Harrisin jälkeen yhä useampia yhteisön jäseniä on joutunut vakavien syytöksien eteen. Yksi näistä on legendaarinen juontaja Toby “TobiWan” Dawson.

Dawson on ollut yksi tunnetuimmista Dota 2 -juontajista pelin alusta lähtien. Hänen äänensä on kuulunut monissa pelin merkittävimmistä hetkistä. Useat näistä hetkistä on tänäkin vuonna ollut ikuistettuna The International 10 Battle Pass -omistajien saamissa voice lineissa.

Pelaajat voivat käyttää kyseisiä äänipätkiä pelin sisällä. Nyt kuitenkin yhä useampien, todella vakavien syytöksien jälkeen, pelin kehittäjä Valve on päättänyt poistaa kaikki Dawsonin ääniklipit pelistä. Ne on korvattu muilla tunnetuilla lausahduksilla pelin esports-puolelta.

TobyWan – Juontajalegendasta paljastunut ahdistelija

Ensimmäisenä Dawsonia kohtaan kirjoitettu teksti julkaistiin Twitterissä. Käyttäjänimellä Meruna tunnettu cosplay-taiteilija kirjoitti ensimmäisen tekstinsä nimeämättä tahoa, kenestä puhui. Myöhemmin hän julkaisi tekstin otsikolla “TobiWan did not take No for an answer”. Toby myönsi syytökset todeksi. Juontaja oli painostanut nuoren naisen seksiin ja hyväksikäyttänyt häntä tämän nukkuessa.

Yhä useampi Dawsonin kollega on vastannut tilanteeseen, olemalla järkyttynyt Dawsonin toimista. Yksi näistä on Dawsonin pitkäaikainen juontajapari Troels “Synderen” Nielsen, joka kaiken lisäksi on seurustellut Merunan kanssa nyt kahdeksan vuotta. Nielsen sai tietää asiasta päivä ennen Merunan kirjoituksen julkaisemista.

Zyori – Syytetty, mutta anteeksi annettu

Yksi Grant “GranDGranT” Harrisin kanssa ensimmäisistä syytetyistä oli pitkäaikainen juontaja Andrew “Zyori” Campbell. Campbellin tapauksessa häntä syyttävä @ashnichrist sai alunperin huomattavasti enemmän kritiikkiä.

Ashni kirjoitti tekstin, jossa kertoi Zyorin käyttäneen hyväksi hänen valta-asemaansa Dota-yhteisössä, laittaen Ashnin tilanteeseen, josta hän ei pitänyt. Teksti oli karu ja Campbell reagoi siihen suorana striimissä, jossa hän kiisti tapahtuneen olleen niin vakava.

Myöhemmin tunnettu Dota 2 valmentaja Muriëlle “Kips” Huisman kommentoi Campbellin toimineen hänen kohdallaan samoin, kuin aiemmin Ashnin kanssa.

Eilen Zyori julkaisi YouTube-kanavallaan videon, missä hän kertoo tilanteesta omasta näkökulmastaan. Voit katsoa videon tästä:

Video on saanut paljon myötätuntoa faneilta, pelaajilta, työkavereilta ja myös häntä syyttäviltä tahoilta. Aiemmin mainittu Huisman vastasi Twitterissä Campbellin videoon näin:

Huisman lupaa kirjoittaa lisää aiheesta myöhemmin.

Pohjois-Amerikkalaiset pelaajat tulen alla

Seksuaalisen häirinnän lisäksi yhä useampi Dota 2 -yhteisön jäsen on tuonut myös esille ahdistelytapauksia ja toisten kiusaamista. Erityisesti Pohjois-Amerikan yhteisön jäsenet, kuten Kevin “Purge” Godec ovat puhuneet yhteisön toksisuudesta. Hän puhuu YouTube-kanavalleen lataamassaan videossa hänen ajatuksistaan koskien viimeisimpiä ulostuloja ja jakaa omia kokemuksiaan yhteisöstä.

Entinen juontaja, sekä pro-pelaaja Alan “Ryuu” Andersen kirjoitti tekstin koskien Evil Geniuses -joukkueen valmentajaa, sekä pitkäaikaista pelaajaa Kanishka ‘Sam’ “Bulba” Sosalea kohtaan. Hän kirjoitti, kuinka Sosalea on käyttänyt asemaansa jatkuvasti väärin, sekä käyttäytynyt todella loukkaavasti naispuolisia pelaajia ja uusia pelaajia kohtaan.

Tunnettu Dota 2 -persoona Jake “SirActionSlack” Kanner kuvasi videon, jossa hän ottaa kantaa tilanteeseen. Hän toivoo, että yhä useammat pelaajat, kuten hän, olisivat valmiita kuuntelemaan ja ymmärtämään, mistä tilanteessa on kyse. Mitä useampi nuori mies päätyy vastustamaan tilannetta, koska ei ymmärrä mitä todella on tapahtunut eikä osaa käsitellä sen tuomia tunteita, päätyy vain hankaloittamaan tilannetta. Kanner uskoo, että pystymme kaikki parempaan ja olemme valmiita oppimaan.

Yhteisö matkalla parempaan suuntaan

Korjattavaa on vielä paljon. On kuitenkin positiivista nähdä, kuinka monet ovat keränneet tarpeeksi voimia tuodakseen itselleen tai läheiselleen tapahtuneita asioita julki. Mitä pitempään asioita pidetään salassa, sitä pahemmaksi ne lopulta käyvät.

Yhteisön merkkihenkilöt ovat olleet aktiivisia ottamaan kantaa ja tuomitsemaan väärin tehneet. Myös nämä, ketkä ovat tehneet väärin ovat uskaltaneet myöntää virheensä tai rikoksensa. Valven nopea reagointi tilanteeseen on myös merkki, että pelinkehittäjä on todella sitoutunut parantamaan yhteisöä pelin ympärillä.

Kuvalähde: ESL