SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
CS:GO:n major-karsintoihin merkittäviä muutoksia – miten uudistus vaikuttaa suomalaisiin?
  • Juuso
    Syngelmä

CS:GO:n major-karsintoihin merkittäviä muutoksia – miten uudistus vaikuttaa suomalaisiin?

julkaistu: 27.01.2022 09:00

Valve on tehnyt muutoksia major-karsintamenetelmiinsä. Major pelataan normaalioloissa kaksi kertaa vuodessa, ensimmäinen keväällä ja toinen syksyllä. Majorit ovat arvostetuin kilpailullinen turnaus CS:GO:ssa, jonka voittoa useat pitävät kruununa, joka määrittää sen hetken parhaan joukkueen. Koronaviruksen mukana tuomien poikkeusolojen vuoksi vuonna 2020 ei pelattu ollenkaan major-turnausta ja viime vuonna (2021) pelattiin poikkeuksellisesti vain yksi major-turnaus. Turnaus pelattiin marraskuussa Ruotsin Tukholmassa, jolloin voittajaksi ylsi NAVI.

NAVI on puolustava major-mestari. (Kuva: PGL)

Miten vanha karsintatapa toimi?

Joukkueet karsivat vuoden 2021 Tukholman majoreille keräämällä RMR-pisteitä. RMR tulee englannin kielen sanoista ‘regional major ranking’ ja tarkoittaa alueellista major-rankingia. Tietyt turnaukset ilmoitettiin etukäteen RMR-turnauksiksi. Mitä paremmin joukkue sijoittui turnauksessa, sitä enemmän se sai RMR-pisteitä. Parhaiten RMR-pisteitä vuoden aikana keränneet joukkueet pääsivät majoreille. Huonoiten menestyneet jäivät puolestaan rannalle.

Suomalaisista Tukholman majoreille osallistui ainoastaan tuolloin ENCEä edustanut Joonas “doto” Forss. Rannalle jäivät tuolloin OG:ta edustanut Aleksi “Aleksib” Virolainen ja FunPlus Phoenixin Jesse “zehN” Linjala. FunPlus Phoenix kuoppasi CS:GO-joukkueensa viime vuoden lopulla.

Vielä viime vuonna RMR-karsintalohkot jaettiin kuuden alueen kesken. Eurooppa sai Tukholmaan 11 major-paikkaa, Pohjois-Amerikka 5, Itsenäisten valtioiden yhteisö (CIS-maat) 4 sekä Etelä-Amerikka, Aasia ja Oseania yhden paikan kukin.

Miten karsintatapa muuttuu?

Edellisestä RMR-karsinnasta poiketen Valve on päättänyt järjestää RMR-turnauksia LAN-muodossa ainoastaan kolmella suurella alueella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Eurooppa ja CIS-maat on yhdistetty yhdeksi karsintalohkoksi, Pohjois- ja Etelä-Amerikka yhdeksi sekä Aasia ja Oseania yhdeksi.

Uusi Euroopan ja CIS-maiden muodostama RMR-karsintalohko tulee tarjoamaan major-paikan 16:lle parhaalle joukkueelle. Näistä joukkueista seitsemän parasta pääsee suoraan Legends-vaiheeseen, jossa major-turnauksen 16 parasta kamppailee kahdeksasta pudotuspelipaikasta.

Kuusi joukkuetta pääsee puolestaan Challengers-vaiheeseen, josta kahdeksan parasta pääsee mukaan edellä mainittuun Legends-vaiheeseen. Euroopan ja CIS-maiden RMR-karsintalohkossa sijoille 14.–16. sijoittuvat joukkueen etenevät major-turnauksen ensimmäiseen vaiheeseen, josta käytetään nimitystä Contenders-vaihe. Contenders-vaiheen joukkueet kamppailevat Challengers-joukkueita vastaan paikasta Legends-vaiheeseen. Contenders-joukkueet eroavat Challengers-joukkueista siten, että Contenders-joukkueet sijoitetaan lohkojaossa huonommille paikoille. Käytännössä Contenders-joukkueet saavat – ainakin paperilla – vastaansa huomattavasti vaikeampia vastustajia.

NiKo (vasemmalla) ja s1mple pelasivat edellisessä major-finaalissa vastakkain. (Kuva: PGL)

 

Pohjois- ja Etelä-Amerikan RMR-karsintalohkossa Legends-vaiheeseen pääsee karsintalohkon paras joukkue. Toiseksi ja kolmanneksi paras joukkue Challengers-vaiheeseen ja sijoille 4.–6. yltäneet joukkueet Contenders-vaiheeseen.

Aasian ja Oseanian karsintalohkossa ei puolestaan nähdä ollenkaan suoraan Legends- tai Challengers-vaiheeseen eteneviä joukkueita. Karsintalohkon kaksi parasta etenevät Contenders-vaiheeseen.

Mikä vaikutus uudella karsintamuodolla on suomalaisiin?

Suomalaisista realistin ja toistaiseksi ainoa mahdollisuus major-edustukseen on Aleksib:llä. Entinen ENCEn ja OG:n kapteeni siirtyi vastikään huippujoukkue G2 Esportsin uudeksi pelinsisäiseksi johtajaksi. Vaikka joukkue ei ole vielä pelannut virallisia otteluita, sen odotetaan olevan tänä vuonna maailman ykkösjoukkueen, NAVIn, suurin haastaja.

Lue lisää: Aleksi “Aleksib” Virolainen liittyy G2:n CS:GO-kokoonpanoon!

Myös muut eurooppalaisjoukkueet ovat tehneet merkittäviä muutoksia. Maailmanlistan kolmanneksi paras joukkue, Vitality, muutti kokoonpanonsa kansainväliseksi, kun entinen Astralis-kaksikko Emil “Magisk” Reif ja Peter “dupreeh” Rasmussen liittyivät kokoonpanoon. Moninkertaiset major-voittajat pääsevät pelaamaan vuosien 2019 ja 2020 parhaan pelaajan, Mathieu “ZywOo” Herbautin kanssa.

FaZe Clan kiinnitti puolestaan entisen mousesports-tähden, kun Robin “ropz” Kool liittyi joukkueeseen. FaZe on satunnaisia valonpilkahduksia lukuun ottamatta rämpinyt maailman kymmenen kärjen tietämillä, mutta ropzin uskotaan olevan FaZen puuttuva palanen, jolla joukkue nousee takaisin maailman huipulle.

Kovien eurooppalaishaastajien lisäksi Aleksib ja G2 joutuvat kamppailemaan major-paikasta äärimmäisen pelottavia CIS-joukkueita vastaan. Vuoden 2021 alkupuoliskoa dominoinut Gambit sekä Tukholman major-voittaja NAVI ovat uudistuksen myötä samassa karsintalohkossa suomalaisen kanssa.

Toki voimme nähdä muitakin suomalaisia RMR-karsintalohkoissa. Jere “sergej” Salo, doto ja zehN ovat kaikki penkitettyjä tai vapailla markkinoilla. Teoriassa on mahdollista, että kansainväliset joukkueet kiinnittäisivät suomalaispelaajia joukkueisiinsa. Ainakin nuorta Saloa on kaivattu takaisin huippujoukkueeseen.

Lue lisää: “Auttakaa häntä” — tunnettu esports-journalisti haluaa sergejn takaisin

Uudistunut HAVU voi myös onnistuessaan nousta taistelemaan major-paikasta RMR-turnauksissa. Aika näyttää miten uusi kokoonpano alkaa pärjäämään kansainvälisiä joukkueita vastaan.

Sergejtä kaivataan takaisin major-lavoille. (Kuva: ENCE)

Uusien alueiden RMR-karsintalohkojen major-paikat

Eurooppa ja CIS-maat: 7 Legends-vaiheeseen, 6 Challengers-vaiheeseen ja 3 Contenders-vaiheeseen.

Etelä- ja Pohjois-Amerikka: 1 Legends-vaiheeseen, 2 Challengers-vaiheeseen ja 3 Contenders-vaiheeseen.

Aasia ja Oseania: 2 Contenders-vaiheeseen.

Lähteet: HLTV, Valve, G2esports

Kuvat: PGL, ENCE

Kansikuva: G2esports

Tuoreimmat uutiset: