SEURAA MEITÄ:
×

COUNTER STRIKE

ETUSIVU / COUNTER STRIKE
Sankarivalmentajasta toimitsijakieltoon – Mitä ihmettä HUNDENille tapahtui?
  • Onni
    K

Sankarivalmentajasta toimitsijakieltoon – Mitä ihmettä HUNDENille tapahtui?

julkaistu: 31.08.2021 15:30

Nicolai “HUNDEN” Petersenin nimi on ollut CS:GO-yhteisössä pinnalla koko kuukauden ajan. Joka ikinen eurheiluun keskittyvä media on varmasti julkaissut miehestä jotakin viimeisten viikkojen aikana, eikä mikään ihme.

Peterseniä nimittäin syytetään vakavista sopimusrikkeistä, eikä hänen menneisyytensä auta asiaa millään tavalla. Miten ihmeessä arvostetusta huippuvalmentajasta nousi CS-vuoden suurin kohu?

Pelaajaura ja uusi alku

Petersen aloitti uransa pelaajana jo vuonna 2014, jonka jälkeen hän pelasi monissa eri tanskalaisissa joukkueissa. Pelaajauransa mies päätti vuoden 2020 huhtikuussa, ja hänen viimeiseksi joukkueekseen jäi MAD Lions.

Petersen ei ikinä ollut kovinkaan kummoinen pelaaja teknisesti, mutta pelinsisäisenä johtajana hän oli arvostettu. Niinpä seuraava looginen askel miehen uralle oli valmentajan pesti, ja hän liittyikin Heroicin organisaatioon jo huhtikuun loppupuolella.

Pelit kulkivat hyvin, ja turnausvoittojen makuun päästiin jo elo-syyskuun vaihteessa, kun Heroic voitti IEM Cologne 2020 -huipputurnauksen.

Ilo ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä seuraavana päivänä julkaistu Esports Integrity Coalitionin (ESIC) lausunto aloitti yhden suurimmista CS:GO-rumbista tähän päivään saakka.

“Valmentajabugi”-kohu

Bugin avulla joukkueiden valmentajat pystyivät salaa näkemään satunnaisesti minkä tahansa paikan kartalta kesken ottelun ja näin hyödyntämään saamaansa tietoa oman joukkueensa eduksi. Bugi paljastui viime syksynä ja monet huippuvalmentajat saivat rikkeestään toimitsijakiellon. Petersen oli yksi kolmesta ensimmäisestä jotka saivat kiellon, ja hänen kieltonsa kesto oli muhkea 12 kuukautta.

Petersen oli käyttänyt bugia kymmenellä kierroksella yhden kartan aikana, aikaisemmin kesällä pelatussa Dreamhack Masters Spring 2020 -turnauksessa. Valmentaja sai kuitenkin lyhennettyä kiellon kahdeksaan kuukauteen autettuaan ESIC:iä tutkinnassa, ja hän palasi Heroicin valmentajaksi aikaisemmin tänä vuonna huhtikuun lopussa.

Ongelmat Petersenin kanssa eivät ikävä kyllä loppuneet tähän.

Sivuun jäänti Colognesta ja oikeusjuttu

Kesän tuorein sirkus alkoi, kun vähän ennen IEM Cologne 2021 turnauksen alkua Heroic ilmoitti, ettei Petersen tule osallistumaan turnaukseen. Organisaatio ei antanut tilanteelle minkäänlaista selitystä, ja moni kuvitteli Petersenin sairastuneen, estäen matkustamisen LAN-turnaukseen.

Pian turnauksen jälkeen huhut alkoivat kiertää. Niiden mukaan Petersen oli jakanut Heroicin strategioita toiselle turnauksessa pelanneelle joukkueelle, ja estänyt Heroicin pelaajien pääsyn strategia-kansioon.

Petersen otti huhuihin nopeasti kantaa Twitterissä, samalla kertoen ettei aio jatkaa Heroicin valmentajana. Hän kertoi, ettei ikinä vahingoittaisi joukkuettaan huhujen kertomalla tavalla. “Materiaali jota jaoin oli eri joukkueiden anti-strat materiaalia. Jaoin sen eri kollegojen kanssa, ja tarkoituksena oli sparraus”, Petersen kertoi.

 

ESIC aloitti tapauksen tutkinnan ja Heroic pisti vireille oikeusjutun Peterseniä vastaan. Turnausjärjestäjä ESL kertoi, ettei materiaalia saaneen joukkueen työntekijä ikinä avannut kansiota, eikä tapauksesta ollut haittaa kilpailulliselle eheydelle.

Kysymysmerkkejä oli kuitenkin monia. Mille joukkueelle Petersen oli tietoja jakanut, oliko tästä oikeasti ollut hyötyä kyseiselle joukkueelle, ja miksi Petersen ylipäätään teki mitä teki.

Nikolai “HUNDEN” Petersenin antama haastattelu tanskalaismedialle

Tilanteen seuraava suuri käänne oli Petersenin antama haastattelu tanskalaiselle TV2.dk:lle. Haastattelun ensimmäisessä osassa hän kertoi, että osa Heroicin pelaajista tiesi Petersenin käyttävän “valmentajabugia”. Artikkelin mukaan joukkue oli muun muassa keskustellut, milloin he käyttäisivät kyseistä bugia edukseen.

Entinen ammattilaispelaaja ja nykyinen tunnettu CS:GO-kasvo Jacob “Pimp” Winneche kertoi Twitterissä, että “hänelle toimitettujen materiaalien perusteella on hyvin todennäköistä, että Petersen puhuu totta.

Petersen muutti kertomustaan, sillä aikaisemmin ESIC:n tutkinnan alaisena hän oli kertonut, ettei kukaan muu joukkueesta tiennyt bugista. “Kerron asian nyt, sillä olen jo niin pohjalla, että on turha pitää asioita enää salassa.” Petersen ei kuitenkaan halunnut nimetä pelaajia, jotka tiesivät hänen käyttäneen bugia.

Haastattelun toisessa osassa hän otti kantaa käynnissä olevaan tutkintaan ja oikeusjuttuun:

Petersenin mukaan joku Heroic-organisaation johtavassa asemassa oleva taho uhkasi ja ahdisteli häntä, ja hän halusi lähteä joukkueesta epämukavan olon vuoksi.

Hän pyysi lupaa lähteä, mutta pyyntö hylättiin. Petersen jätti myöhemmin eroilmoituksensa, mutta Heroic ei halunnut hänen lähtevän. Organisaatio tarjosi hänelle kaiken uudesta autosta ja asunnosta joukkueen yhteisomistajuuteen, jotta hän pysyisi valmentajana. Hän kieltäytyi, jolloin organisaatio ärsyyntyi, ja Petersen joutui ottamaan sairaslomaa kestääkseen organisaation antamaan paineen.

Petersen lisää, että hänet eristettiin ja häntä kiellettiin puhumasta joukkueelle. Petersen vastasi tuleen estämällä joukkueen pääsyn Google Drive kansioon, joka sisälsi anti-strat materiaalia, ja jakoi kansion Astraliksen työntekijälle.

ESIC:n tutkinnan päättyminen ja toimitsijakielto

Viime perjantaina ESIC:n tutkinta päättyi, ja järjestö antoi Petersenille kahden vuoden toimitsijakiellon ESIC:n eettisen ohjeiston rikkomisesta.

Petersen rikkoi tiedotteen mukaan eettisen ohjeiston kohtaa 2.4.5:

  • Jos väitetyn tapahtuman faktat eivät kuulu riittävästi tai selvästi minkään edellä mainitun rikkeen piiriin, on kyseessä menettely, joka saa e-urheilun, pelin, tapahtuman, ESIC:n tai jäsenen huonoon maineeseen.

Tutkinnan yhteenvedossa ESIC linjasi, että joukkue, jolle Petersen oli jakanut luottamuksellista materiaalia neuvotteli samaan aikaan Petersenin siirrosta seuraan. Tämä joukkue kilpaili myös IEM Colognessa. Joukkueen nimeä ei mainittu, mutta kyseessä oli Astralis, joka etsii tähtivalmentajalle Danny “zonic” Sørensenille korvaajaa.

Heroic kertoo jaetun kansion tarkemman sisällön

Heroic kertoi vielä myöhemmin perjantaina, että Petersenin jakama kansio sisälsi paljon muuta, kuin valmentajan väittämän anti-strat materiaalin.

“Tiedostojen sisältö paljastaa miten joukkueemme ajattelee ja miten ulospelaamme vastustajiamme eri puolilla eri kartoissa ja eri tilanteissa.

Ne kuvaavat toimintatapojamme eri skenaarioissa, kuten “mid round calleja” ja miten tahdomme käyttää rotateja hyväksi. Tiivistettynä, tiedostot sisältävät paljon tietoa siitä, miten ajattelemme joukkueena.”

Tapaus oli mielestäni ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen näin räikeä sopimusrike CS:GOn historiassa. Vaikka pelin historiaan on mahtunut monia suuria kohuja, on tämä niistä rumimpia ja moni asia on edelleen epäselvä.

Kukaan ei voi tietää, mitä Heroicin sisällä tapahtui Petersenin kanssa. On kuitenkin surullista nähdä, kuinka todella arvostetun valmentajan ura todennäköisesti päättyy tämänkaltaiseen hölmöilyyn.

Lähteet: HLTV.org, Reddit, Twitter, ESIC ja TV2.dk

Kuvalähde: ESL

Tuoreimmat uutiset: