Kansikuva artikkelille: Ylen uutuussarja näyttää, mistä suomalaisessa peliskenessä on kyse

Ylen uutuussarja näyttää, mistä suomalaisessa peliskenessä on kyse

Yle Areenaan tupsahti viime viikolla uusi sarja nimeltä Suomi pelaa. Neliosainen dokumentti on tiivis ja vauhdikas kavalkadi kotimaisen videopelikulttuurin historiaa.

Sarja näyttää, kuinka pelejä tehdään, pelataan ja eletään. Kukin jakso päästää ääneen peliskenen vaikuttajia: ensin kilpapelaajat, sitten striimaajat, pelintekijät ja suomalaisen pelikulttuurin ikonisimat ilmiöt. Hauskanpitoa, kovaa työtä ja ripaus supisuomalaista hulluutta.

Alkajaisiksi Suomen suurin CS-tähti Aleksib kertaa, kuinka kotiväen kummeksumasta pelaamisesta tuli kunnianhimoista kilpailua, jonka paineissa uhrataan jopa oma hyvinvointi. Myös pelistriimaajat, kuten Tinke, AndyPyro ja Namikolinx osoittavat, että kovalla panostuksella ja tilaisuuteen tarttumalla omasta intohimosta voi saada täysipäiväisen työn.

Remedyn legendaariselle Max Paynelle kasvonsa lainanneen Sami Järven johdolla käydään läpi, kuinka demoskenen harrastelijat puskivat puhtaalla tekemisen innolla suomipelit kansainväliseen valokeilaan. Suomalaisten maine kovina pelintekijöinä naulattiin globaaliksi ilmiöksi nousseen Angry Birdsin myötä.

Samalla esitellään kaveriporukoiden omaperäiset projektit, kuten suomalaisen elämäntavan karikatyyri My Summer Car ja kajaanilaisesta kalannarraajasta inspiroitunut pilkkipeli, jotka ovat löytäneet tiensä niin kotimaisen pelikulttuurin kaanoniin kuin kansainvälisen yleisön suosioon.

Lopuksi sukelletaan kulttuurimuisteloiden pariin: Assemblyjä kohti kasvava lanitus, demoskene, mobiilipelaamisen mullistus ja Pleikkarin alkuajat saavat miettimään, oliko ennen kaikki siistimpää vai sittenkin herttaisen kömpelöä.

Moni sarjaan haastateltu muistaa murroksen hetkiä, jolloin kilpapelaaminen on lyönyt läpi massojen viihteenä tai lehtien kulttuurisivut ovat ottaneet videopelit mukaan repertuaariin.

Sarja toimii viihdyttävänä nostalgiatrippinä demoajat, ensimmäiset oikeat e-urheilukilpailut tai kotikutoisten striimien alkuhämärän eläneille. Ennen kaikkea se kuitenkin päräyttää alan suuruuden ja monipuolisuuden niiden silmille, jotka yhä vetävät yhtäläisyysmerkit videopelien ja energiajuomain suurkulutuksen välille.

Suomi pelaa -sarjan voi katsoa Yle Areenasta.

Lähde: Yle Kansikuva: Stephanie Lindgren / PGL

Yhteisö