Natus Vinceren [NAVI] suomalaiskapteeni vieraili kuukausi sitten julkaistussa IEM Katovice PLAYOFFS Roundtable -podcastissa. Yli kaksi tuntia kestävässä podcastissa nähdään kansainvälisiä lähetyksiä selostavat entinen ammattilaispelaaja Chad “SPUNJ” Burchill, Alex “Machine” Richardson, Harry “JustHarry” Russell ja Hugo Byron sekä ammattilaispelaajat Aleksi “Aleksib” Virolainen ja Valerii “b1t” Vakhovskii [NAVI], Ayush “mzinho” Batbold ja Sodbayar “Techno” Munkhbold [The MongolZ], Dan “apEX” Madesclaire ja Shahar “flameZ” Shushan [Vitality], Evgenii “FL1T” Lebedev ja Petr “fame” Bolyshev [Virtus.pro], Danil “donk” Kryshkovets ja Boris “magixx” Vorobiev [Spirit] sekä Engin “MAJ3R” Küpeli ja Özgür “woxic” Eker [Eternal Fire].
Suomalaiskapteeni ottaa podcastissa kantaa suomijoukkueiden tuloksiin ja syihin heikkojen vuosien takana. Edellinen ja ainoa suomalainen joukkue Counter-Strike-maailman huipulla oli vuoden 2019 Major-hopeamitalistijoukkue ENCE, jossa pelasivat Virolaisen lisäksi Aleksi “allu” Jalli, Jani “Aerial” Jussila, Jere “sergej” Salo ja Sami “xseveN” Laasanen. Virolaisen potkujen jälkeen suomalaista Counter-Strike-menestystä ovat pitäneet yllä Virolainen ja MOUZin Jimi “Jimpphat” Salo.

Virolaisen johtama NAVI valittiin viime vuonna vuoden parhaaksi CS2-joukkueeksi. NAVI pelasi viime vuonna seitsemän huipputason LAN-turnauksen finaalia peräkkäin ja voitti niistä neljä. Joukkueen kirkkain saavutus viime vuonna oli Kööpenhaminan Major-turnauksen voittaminen.
Salon edustama MOUZ on puolestaan noussut Kamil “siuhy” Szkaradekin yllätyspotkujen jälkeen kaikkia kertoimia vastaan ykköshaastajan asemaan alkuvuoden ykkösjoukkue Vitalitya vastaan. Joukkue on pelannut kolmessa huipputason LAN-turnauksen finaalissa peräkkäin. Alkuvuoden paras saavutus on miljoonaturnaus PGL Cluj-Napoca 2025:n voitto.

Virolaisen mukaan eritoten suomalaiset nuoret pelaajat ovat yksilötaidoiltaan maailmanluokkaa, mutta heidän potentiaalinsa tärvellään surkealla joukkuepelaamisella ja johtamisen puutteella.
– Jos esimerkiksi Eetu “sAw” Saha siirtyisi valmentamaan suomalaiskokoonpanoa, jolla on vaikeuksia karsiutua turnauksiin, joukkueen tulokset lähtisivät räjähdysmäiseen nousuun, Virolainen arvelee.
– Esimerkiksi FACEIT-otteluissa yksilötaitoa on valtavasti, mutta taktisesti tehdään todella typeriä päätöksiä, joita en yksinkertaisesti ymmärrä. Johtajuus on kriittisen tärkeä asia Counter-Strikessa, hän jatkaa.
Mielenkiintoisen podcastin voit katsoa esimerkiksi alta olevalta ESL Counter-Striken YouTube-kanavalta löytyvältä videolta.
Virolaisen edustama NAVI on HLTV:n maailmanlistalla sijalla kolme ja Valven rankingissa kuudentena. Salon MOUZ on puolestaan HLTV:n listalla sijalla neljä ja Valven rankingissa toisena. Suomalaisen Paavo “podi” Heiskasen edustama suomalaisorganisaatio ENCE on HLTV:n rankingissa sijalla 35 ja Valven rankingissa sijalla 44. Loput suomalaisjoukkueet tai suomalaisenemmistöllä pelaavat [ENCE Academyssa kolme suomalaispelaajaa] kokoonpanot ovat kaukana takana.
ENCEn akatemiajoukkue ENCE Academy on HLTV:n rankingissa sijalla 165 ja Valven rankingissa sijalla 129. JANO on HLTV:n rankingissa sijalla 173 ja Valven rankingissa sijalla 77. Heimon entinen kokoonpano on HLTV:n rankingissa sijalla 208 ja Valven rankingissa sijalla 189. HAVU on HLTV:n rankingissa sijalla 228. Joukkueella ei ole Valven antamaa rankingia. Suomalaisnaisten edustama AKA HERO KAJO ei ole sekään saanut Valven rankingia, mutta HLTV:n listalla se on sijalla 235.
Lähteet: ESL Counter-Strike, HLTV | Kuva: ESL Counter-Strike