Counter-Strike on parhaimmillaan, kun joukkueet kilpailevat tasavertaisissa olosuhteissa ja kun heidän menestyksensä ainoa rajoite on heidän taitonsa. Meidän mielestämme Counter-Strike pitäisi olla avoin urheilulaji. Alla kuvailemme uusia vaatimuksia suurten kilpailutapahtumien järjestämiselle.
Näin kirjoittaa Valve aiemmin tällä viikolla julkaistussa kirjoituksessa, jossa kerrotaan CS2-turnausjärjestäjien säännöt ensi vuodelle. Alta löydät listan säännöistä.
Turnauksen toimintaohjeet
Seuraavat säännöt koskevat kaikkia Counter Strike 2 -turnauksia, jotka päättyvät 31. joulukuuta 2024 jälkeen.
Määritelmät
1.1 “Ilmoituspäivä” tarkoittaa päivää, jolloin turnaus julkistetaan yleisölle.
1.2 “Suora VRS-kutsu” tarkoittaa menetelmää, jolla valitaan pätevät joukkueet kohdassa 3.1.1 määritellyn menettelyn mukaisesti.
1.3 “Kutsupäivä” tarkoittaa päivää, jolloin kutsut joukkueille tiettyyn turnaukseen lähetetään.
1.4 “Päätapahtuma” tarkoittaa sitä osaa turnauksesta, joka tapahtuu sen jälkeen, kun avoimet ja suljetut karsinnat ovat päättyneet.
1.5 “Avoin karsinta” tarkoittaa menetelmää, jolla valitaan pätevät joukkueet kohdassa 3.1.2 määritellyn menettelyn mukaisesti.
1.6 “Pätevä joukkue” tarkoittaa mitä tahansa joukkuetta, joka on valittu osallistumaan tietyn turnauksen päätapahtumaan tässä määriteltyjen menettelyjen mukaisesti.
1.7 “Joukkue” tarkoittaa viiden tietyn urheilijan kokoelmaa, riippumatta heidän nykyisestä tai tulevasta yhteydestään tiettyyn joukkueorganisaatioon.
1.8 “Valve Regional Standings” tai “VRS” tarkoittaa Valven virallista järjestelmää, joka rankkaa joukkueiden suoritukset ja julkaistaan kuukausittain laskettuna versiona, joka toimii suorien VRS-kutsujen perustana.
1.9 “Rankattu tapahtuma” tarkoittaa turnausta, jonka tulokset tuottavat tietoja Valve Regional Standings -järjestelmälle joukkueiden suhteellisen suorituskyvyn määrittämiseksi.
1.10 “Rankkaamaton tapahtuma” tarkoittaa turnausta, jonka tulokset eivät tuota tietoja Valve Regional Standings -järjestelmälle joukkueiden suhteellisen suorituskyvyn määrittämiseksi.
Säännöt rankkaamattomille tapahtumille
Jos lisenssin haltija määrittelee turnauksen rankkaamattomaksi tapahtumaksi, seuraavia sääntöjä sovelletaan:
- Lisenssin haltijan on noudatettava Rajatun Peliturnauksen Lisenssin ehtoja.
- Joukkueet voidaan kutsua suoraan ja/tai valita muilla kelpoisuusmenettelyillä lisenssin haltijan harkinnan mukaan.
- Yksittäisen rankkaamattoman tapahtuman kokonaiskorvaus (mukaan lukien palkintopotti ja muut korvaukset) ei saa ylittää 100 000 dollaria. Jos lisenssin haltija järjestää useampia rankkaamattomia tapahtumia vuoden aikana, kaikkien rankkaamattomien tapahtumien kokonaiskorvaus ei saa ylittää 250 000 dollaria.
Säännöt rankatuille tapahtumille
Rankatuissa tapahtumissa, rajatun peliturnauksen lisenssin tai mahdollisen erityislisenssin lisäksi, lisenssin haltijan on noudatettava seuraavia lisäsääntöjä.
3.1 Karsinta- ja kutsumenettely
3.1.1 Suorat VRS-kutsut. Suorien VRS-kutsujen valintaprosessi on seuraava.
a) Lisenssin haltija määrittelee Qualifying Rank -tason, jolta kutsutaan joukkueita (1 Tier 1 -tapahtumille, 9 tai alempi Tier 2 -tapahtumille), sekä sen, kuinka monta joukkuetta pääsee turnauksen päätapahtumaan, ja julkaisee tämän tiedon ilmoituspäivänä.
b) Kutsupäivänä lisenssin haltija kutsuu joukkueita, jotka ovat 1,5 kertaa sen määrän, joka on tarvittava päätapahtumaan pääsemiseksi, kutsujärjestyksessä heidän Qualifying Rank -tasonsa mukaan. Jos kutsupäivä on kuukauden viimeisellä viikolla, lisenssin haltija käyttää Qualifying Rank -tietoja kyseisen kuukauden 1. päivän VRS-tiedoista. Muussa tapauksessa käytetään edellisen kuukauden 1. päivän VRS-tietoja. Tier 1 -tapahtumille kutsujen on perustuttava Valven tarjoamaan globaaliin VRS:ään tai sen osalistaan. Tier 2 -tapahtumille lisenssin haltija voi käyttää lisäsuodattimia, kunhan ne eivät kohdistu erityisesti yksittäisiin joukkueisiin. Suodattaminen maan tai sukupuolen mukaan on sallittua.
Esimerkki: Lisenssin haltija haluaa järjestää turnauksen, johon osallistuu 16 eurooppalaista joukkuetta suorilla VRS-kutsuilla, alkaen Qualifying Rank -tasolla 9. Näin ollen lisenssin haltija lähettää kutsut 24 joukkueelle, jotka sijoittuvat eurooppalaisissa Qualifying Rank -listoissa sijoille 9-32.
c) Joukkueet voivat osallistua turnaukseen suoran VRS-kutsun perusteella vain, jos vähintään kolme joukkueen pelaajista oli myös joukkueessa kutsupäivänä. Jos jokin joukkueista ei voi osallistua tai kieltäytyy kutsusta, lisenssin haltija jatkaa kutsujen lähettämistä VRS-listalla alaspäin Qualifying Rank -järjestyksessä, kunnes kaikki turnauksen ilmoitetut paikat on täytetty.
d) Lisenssin haltija voi sallia kutsuttujen joukkueiden, joilla on korkeimmat Qualifying Rank -tasot, siirtyä suoraan päätapahtumaan täyttäen jopa puolet päätapahtuman paikoista. Kaikki jäljelle jäävät paikat päätapahtumassa on määrätty erikseen järjestettävän karsinnan (”suljettu karsinta”) perusteella.
Esimerkki: Lisenssin haltija järjestää 16-joukkueisen päätapahtuman ja kutsuu siksi 24 joukkuetta. Kahdeksan joukkuetta voi siirtyä suoraan päätapahtumaan. Jäljelle jääneet 16 joukkuetta osallistuvat suljettuun karsintaan, jonka avulla selvitetään ne kahdeksan joukkuetta, jotka pääsevät päätapahtumaan.
3.1.2 Avoimet karsinnat. Avoimissa karsinnoissa lisenssin haltija voi käyttää mitä tahansa kohtuullisia ja läpinäkyviä kriteerejä, jotka eivät erityisesti kohdistu yksittäisiin joukkueisiin. Hyväksyttäviä kriteerejä voivat olla esimerkiksi demografiset tiedot ja alue (esim. “Kanadassa sijaitsevat naisjoukkueet”).
3.1.3 Villikorttikutsu. Seuraavaa villikorttimenettelyä voidaan käyttää: Jos turnauksessa kilpailee kahdeksan tai enemmän joukkuetta päätapahtumassa, lisenssin haltija voi valita kutsuvansa suoraan kaksi joukkuetta (“Villikorttikutsu”). Jokaisen lisäksensä kahdeksan joukkueen osalta päätapahtumassa, lisenssin haltija voi lisätä kaksi villikorttikutsua. Villikorttikutsuja voidaan kutsua osallistumaan suljettuun karsintaan, mutta he eivät voi siirtyä suoraan päätapahtumaan. Turnauksen sijoittamista varten villikorttikutsuja pidetään alhaisimmalla Qualifying Rank -tasolla. Joukkue voi saada villikorttikutsun vain, jos se täyttää ainakin yhden seuraavista vaatimuksista.
- Se sisältää vähintään kolme pelaajaa, jotka olivat yksittäin osana top 8 -joukkuetta VRS-listalla milloin tahansa edellisten 12 kuukauden aikana.
- Se on voittanut minkä tahansa Tier 1 -tapahtuman 12 kuukauden aikana ennen villikorttikutsun julkistamista.
3.2 Turnaustasot
3.2.1 Tier 1 -tapahtumat. Jos lisenssin haltija määrittelee turnauksen Tier 1 -tapahtumaksi, seuraavia sääntöjä sovelletaan:
a) Turnauksen on sisällettävä suora VRS-kutsu, joka noudattaa seuraavia erityissääntöjä, jotka ovat etusijalla verrattuna kohtaan 3.1.1:
- Kutsuttu joukkuelista alkaa aina joukkueesta, jolla on korkein Qualifying Rank (eli #1) kutsupäivänä. Lisenssin haltija voi halutessaan lisätä listalle avoimen karsinnan.
- Suoran VRS-kutsuprosessin kutsun on ulotuttava vähintään 16 joukkueelle ja sen on tuotava vähintään 8 pätevää joukkuetta päätapahtumaan.
- Lisenssin haltija voi myös kutsua suljettuun karsintaan joukkueita, jotka ovat voittaneet Tier 2 -tapahtuman edellisten kuuden kuukauden aikana.
Esimerkki: Lisenssin haltija haluaa järjestää Tier 1 -tapahtuman, jossa on kahdeksan joukkueen päätapahtuma. Lisenssin haltijan on kutsuttava 16 joukkuetta. Lisäksi lisenssin haltija kutsuu neljä joukkuetta, jotka ovat voittaneet äskettäisiä Tier 2 -tapahtumia (yhteensä 20 kutsuttua joukkuetta). Lisenssin haltija sallii neljän parhaan joukkueen siirtymisen suoraan päätapahtumaan. Muut neljä paikkaa päätapahtumassa määräytyvät suljetussa karsinnassa, johon osallistuu loput 16 joukkuetta.
3.2.2 Tier 2 -tapahtumat. Jos lisenssin haltija määrittelee turnauksen Tier 2 -tapahtumaksi, seuraavia sääntöjä sovelletaan:
a) Lisenssin haltija voi valita, perustuvatko joukkueiden kelpoisuus turnaukseen suoriin VRS-kutsuihin (3.1.1), avoimiin karsintoihin (3.1.2) vai näiden yhdistelmään.
b) Jos lisenssin haltija päättää käyttää suoria VRS-kutsuja, kutsuttujen joukkueiden Qualifying Rank -tason on oltava korkeintaan 9.
3.2.3 Villikorttitapahtumat. Kolmea Tier 1 -tapahtumaa kohti lisenssin haltija voi järjestää yhden villikorttitapahtuman. Jos lisenssin haltija määrittelee turnauksen villikorttitapahtumaksi, seuraavia sääntöjä sovelletaan:
a) Villikorttitapahtumassa voi olla rajattomasti villikorttikutsuja, eikä päätapahtumassa tarvitse olla vähimmäismäärää joukkueita. Lisenssin haltija voi sallia villikorttikutsujen siirtyvän suoraan päätapahtumaan.
b) Lisenssin haltijan on määriteltävä villikorttitapahtumaan liittyvät tapahtumat. Villikorttikutsujen on noudatettava samoja VRS-suodattimia kuin kyseisiin tapahtumiin.
c) Lisenssin haltija voi valita lisätä muita päteviä joukkueita noudattaen Tier 1 -tapahtumien ohjeita.
Esimerkki: Lisenssin haltija järjesti kaksi globaalin Tier 1 -tapahtumaa, yhden Aasian Tier 1 -tapahtuman ja yhden Amerikan Tier 1 -tapahtuman. Tämän vuoksi joka neljään villikorttikutsuun on sisällytettävä kaksi globaalia villikorttia, yksi Aasian villikortti ja yksi Amerikan villikortti.
Turnauksen ilmoittaminen ja tietojen julkaiseminen
4.1 Ilmoituspäivä. Tier 1 -tapahtumille ja villikorttitapahtumille sovelletaan seuraavia sääntöjä.
- Tapahtumille, jotka alkavat 1. tammikuuta 2025 ja 31. joulukuuta 2025 välisenä aikana, ilmoituspäivän on oltava viimeistään 1. syyskuuta 2024.
- Tapahtumille, jotka alkavat 1. tammikuuta 2026 ja 31. joulukuuta 2026 välisenä aikana, ilmoituspäivän on oltava viimeistään 1. tammikuuta 2025.
- Tapahtumille, jotka alkavat 31. joulukuuta 2026 jälkeen, ilmoituspäivän on oltava vähintään 24 kuukautta ennen turnauksen päätapahtuman alkua.
- Tier 2 -tapahtumille ilmoituspäivän on oltava vähintään 3 kuukautta ennen turnauksen päätapahtuman alkua.
4.2 Perustiedot. Kaikentyyppisille tapahtumille lisenssin haltijan on julkaistava ainakin tapahtuman päivämäärät ja turnauksen järjestäjän nimi.
4.3 Lisätiedot. Lisenssin haltijan on julkaistava seuraavat lisätiedot viimeistään 12 kuukautta ennen Tier 1 -tapahtuman ja villikorttitapahtuman päätapahtumaa, ja viimeistään 3 kuukautta ennen Tier 2 -tapahtuman päätapahtumaa:
- Kuinka monta joukkuetta saa suoran VRS-kutsun ja/tai villikorttikutsun, jos sellaisia on.
- Tapahtuman sijainti.
- Onko turnauksessa avoimia karsintoja, ja jos on, niin mitä sääntöjä niihin sovelletaan.
- Ovatko karsinnat ja/tai päätapahtuma verkossa vai LAN-tapahtumina.
- Määritelmä VRS-suodattimista (jos niitä on), joihin suorat VRS-kutsut perustuvat.
- Qualifying Rank -taso, jolta kutsut alkavat.
- Palkintopotti ja sen jakosäännöt. Jos lisenssin haltija maksaa joukkueille, kokoonpanoille tai pelaajille muuta korvausta tapahtumista (esim. takuupalkkiot, sponsorointituloista tai mediavertailuoikeuksista saatu osuus jne.), lisenssin haltijan on julkaistava kattavat tiedot kaikesta tällaisesta korvauksesta.
Kilpailu/Rehellisyys
5.1 Ei-ybksinoikeus. Lisenssin saaja sitoutuu siihen, ettei hän solmi suoria tai epäsuoria sopimuksia urheilijoiden tai joukkueiden kanssa, jotka rajoittaisivat näiden urheilijoiden tai joukkueiden mahdollisuutta osallistua muiden tahojen järjestämiin tapahtumiin. Lisenssin saajalla on kuitenkin oikeus rajoittaa joukkueen tai kokoonpanon osallistumista kolmannen osapuolen tapahtumaan (a) kun kyseinen joukkue tai kokoonpano on paikalla turnauksen LAN-tapahtumassa, mukaan lukien päivät ilman otteluita, tai (b) päivinä, jolloin vaikuttavat urheilijat osallistuvat verkko-otteluun, joka on osa turnausta.
5.2 Tasapuolinen kohteleminen. Kaikki lisenssin saajan ja joukkueiden tai urheilijoiden väliset sopimukset tulee olla tasapuolisia ja samanlaisia kaikille joukkueille tai urheilijoille. Erityisesti, jos lisenssin saaja jakaa tuloja tai tarjoaa taloudellista tukea, tämän tuen on oltava samansuuruista kaikille kokoonpanoille tai määriteltävä objektiivisten kriteerien perusteella, joita sovelletaan yhtä lailla kaikkiin kokoonpanoihin. Tämä sisältää kokoonpanot, jotka on kutsuttu suoraan, jotka ovat saavuttaneet paikan karsintojen kautta tai saaneet Wildcard-kutsun ennen kokoonpanojen valintaa. Tuen on oltava kaikkien osallistuvien kokoonpanojen saatavilla turnauksen aikana, ja sen määräytyy kokoonpanojen suoritusten, turnaukseen liittyvien objektiivisten mittareiden (esim. otteluiden katseluluvut) tai kokoonpanon VRS-rankingin perusteella kutsupäivänä.
5.3 Mahdolliset eturistiriidat. Lisenssin saajalla ja turnaus-tapahtuman henkilökunnalla ei saa olla liiketoimintasuhteita (mukaan lukien mutta ei rajoittuen yhteisiin hallintorakenteisiin, yhteisiin omistuksiin, lisensointiin ja lainoihin) minkään osallistuvan joukkueen tai urheilijoiden kanssa, ellei Valve ole hyväksynyt sitä. Liiketoimintasuhde katsotaan hyväksytyksi, jos (a) se on ilmoitettu Valvekirjallisesti ja (b) Valve ei ole vastustanut sitä 90 päivän kuluessa ilmoittamisesta; kuitenkin vain ilmoitukset sopimuksen voimaantulopäivän jälkeen käynnistävät 90 päivän aikarajan.
Valve pidättää itsellään oikeuden a) vaatia, että lisenssin saaja ratkaisee ja poistaa eturistiriidan kohtuullisessa ajassa, joka ei saa ylittää kahta viikkoa, tai b) irtisanoa sopimuksen ilman kustannuksia tai seuraamuksia Valvelle.
Valven antama nimenomainen tai implisiittinen hyväksyntä on voimassa yhden vuoden ajan siitä päivästä alkaen, jolloin Valve on saanut ilmoituksen, ellei Valve ole määritellyt toisin hyväksynnän myöntämisen yhteydessä. Hyväksyntäjakso uusiutuu automaattisesti samalla ajalla, kun se alun perin myönnettiin, ellei se ole erikseen päättynyt.
Alkuperäisten sääntöjen kääntämisessä on käytetty apuna tekoälyä. Alkuperäiset säännöt löydät alla olevasta lähdelinkistä.
Lähde: Valve | Kuva: Helena Kristiansson, ESL FACEIT Group