Tekoäly aiheuttaa tällä hetkellä valtavaa pöhinää pelialalla. Tässäkin skenessä eräät keskeisimmistä huolista liittyvät siihen, viekö keinoäly ihmisten työpaikat ja vaihtuvatko luovan ihmismielen aikaansaannokset sieluttomaksi massatuotannoksi. Teknologiakonferenssissa äskettäin puhuneen Take-Two-toimari Strauss Zelnickin mielestä pelko on aiheeton.
Grand Theft Auto -pelien julkaisijana tunnetun yhtiön toimitusjohtaja piti puheenvuoron kuun vaihteessa teknologia- ja mediateemaisessa TD Cowen -konferenssissa New Yorkissa. Hänen ennustuksensa mukaan keinoäly lisää tehokkuutta ja mahdollistaa monimutkaisempien tehtävien suorittamisen, muttei jätä ihmisiä toimettomiksi.
Vaikka AI:lla korvattaisiinkin ihmisten tehtäviä, Zelnick uskoo sen tuovan lopulta mukanaan parempia työmahdollisuuksia. Hän vertaa tilannetta verkkokauppojen chat-asiakaspalveluun, jossa botit ovat jo paljolti vapauttaneet työntekijät rutiinikysymyksiin vastaamisesta kiinnostavampiin ja paremmin palkattuihin tehtäviin.
Zelnick on melko optimistinen sen suhteen, että rutiinihommia tehneille löytyy alalla erikoistuneempia duuneja. Hän katsoo, että säästyvä työvoima päästään hyödyntämään uusien aikaavievien ja tähtitieteellisen kalliiden kehitystyökalujen käyttäjinä.
Zelnick uskoo vahvasti keinoälyn koituvan samaan tyyliin hyödyksi kuin muutkin olennaiset teknologian kehitysasekeleet. Hän ei pidä generatiivista tekoälyä uhkana luovalle työlle.
– Olen WhatsApp-ryhmässä, jossa on myös joukko Piilaakson toimitusjohtajia, ja siellä vallitseva käsitys on, että tekoäly tekee meistä kaikista työttömiä, hän sanoo.
– Se on kyllä tyhmintä, mitä olen kuunaan kuullut. Tuottavuustyökalujen historia osoittaa, että ne lisäävät työllisyyttä. Ne lisäävät arvoa, lisäävät tuottoa ja edistävät kasvua. Kaikki nämä asiat tulevat tapahtumaan.
Lähde: PC Gamer Kansikuva: Rockstar/Take-two