Vanhanaikaiset käsitykset peleistä ajanhukkana ja nuorison turmeluksen lähteenä murenevat sitä mukaa kuin tutkittua tietoa kertyy. Äskettäin julkaistun tutkimusartikkelin mukaan massiivisten monen pelaajan verkkopelien (MMO) harrastajat oppivat peleistä taitoja, jotka rikastuttavat heidän työelämäänsä. Ehkä pitkät yöt World of Warcraftin parissa menevätkin haaskuun sijaan CV:hen?
Yhdysvaltalaisen Houstonin yliopiston työelämätutkijat laativat pienen haastattelututkimuksen, jonka perusteella MMO-pelaaminen kehittää muun muassa ongelmanratkaisua, johtamistaitoja, tiimityötä ja joustavuutta. Laadullista tutkimusta varten haastateltiin 23 työelämässä olevaa pitkän linjan pelaajaa, jotka olivat pelanneet World of Warcraftia, Final Fantasya tai muita MMO-pelejä ainakin kymmenen vuotta.
Moninpelit vaativat pelaajilta yhteistyötä, tehtävien koordinointia ja joukkueen sääntöjen noudattamista. Pelaajien on esimerkiksi sovittava raidien aikatauluista, vältettävä harkitsematonta sooloilua ja pyrittävä yhteisiin tavoitteisiin kuten kaatamaan superbossi. Haastatteluista kävi ilmi, että pelaaminen oli paitsi parantanut itseluottamusta ja ongelmanratkaisukykyä, myös kannustanut pelaajia itsereflektioon ja kehittämään vuorovaikutustaitojaan. Moni kuvaili ajattelevansa työnsä ratkaistavina pulmatehtävinä.
– Olen kehittänyt ajattelutavan, että moni juttu on kuin pulmapeli, koska siten raiditkin suunnitellaan. – – Ajattelen, että asiat ovat ratkaistavissa, kuvaili eräs insinööri asennettaan.
Peleistä saatu kokemus tiimityöstä ja valmentamisesta vaikutti heijastuvan suoraan työelämään. Eräs IT-asiantuntija totesi, että hänen kykynsä perehdyttää uusia työntekijöitä johtui suoraan pelissä hankitusta kokemuksesta:
– Olen paljon tekemisissä uusien työntekijöiden kanssa. Koska peleissä otan monesti vastuun muiden opastamisesta, olen oppinut kollegoitani paremmaksi selittämään [uusille], kuinka hommat hoituvat.
Työelämän tutkimuksen alalla pöhistään työnteon rikastuttamisesta työn ulkopuolisessa elämässä hankituilla tiedoilla ja taidoilla. Tutkijoiden mukaan MMO-pelit ovat hyvä esimerkki harrastuksesta, josta voi olla paljon hyötyä toimiston puolella.
Lähde: Beigi ym. Kansikuva: Blizzard Entertainment