Ruotsalaiset lukiolaiset pelasivat feikkiuutisten toimintaperiaatteisiin keskittyvää peliä ja tulivat taitavammiksi tunnistamaan virheellistä tiedonlevitystä.
Bad News -niminen peli kehitettiin jo kuusi vuotta sitten ikään kuin “psykologiseksi rokotteeksi” valeuutisia vastaan. Klikkailupelissä kerätään seuraajia ja uskottavuuspisteitä levittämällä harhaanjohtavaa uutisointia mahdollisimman tehokkaasti. Pelissä käydään läpi kikkoja kuten trollaaminen, salaliitot, tunteisiin vetoaminen ja valeprofiilit.
Uppsalan yliopiston luotsaamassa kokeessa yli viisisataa lukiolaista pelasi peliä yksin, kaksin tai koko luokkahuone yhdessä. Kaikin tavoin pelattuna peli paransi nuorten kykyä tunnistaa manipulatiivisia tekniikoita sosiaalisen median viesteissä ja erottaa luotettavat uutiset humpuukista.
– Tämä on tärkeä askel nuorten varustamisessa työkaluilla, joita tarvitaan disinformaation täyteisessä maailmassa navigointiin. Meidän kaikkien on tultava taitavammiksi tunnistamaan manipulatiiviset strategiat – prebunking, kuten sanotaan – koska on käytännössä mahdotonta erottaa vaikka syväväärennökset ja muu tekoäly tuottama disinformaatio paljain silmin, selittää kasvatustieteen professori Thomas Nygren.
Tutkimuksessa huomattiin myös, että ne oppilaat, jotka jo valmiiksi suhtautuivat myönteisesti luotettaviin uutislähteisiin, osasivat parhaiten havaita harhatiedon. Pelaaminen myös kohensi myönteistä asennetta entisestään.
Tutkijoiden mukaan tulokset voivat rohkaista opettajia käyttämään pelejä medialukutaidon opetuksessa. Vaikka pelit ja kilvoittelu eivät automaattisesti tarkoittaisikaan parempaa oppimista, tulevat monet aiheet oppilaiden silmissä hauskemmiksi ja mielenkiintoisemmiksi.
Bad News -peliä voi pelata ruotsiksi täällä ja monilla muilla kielillä täällä. Suomeksi sitä ei toistaiseksi ole käännetty.
Lähde: Science Daily / Bad News Kuva: Bad Dews / Pelaajatcomin kuvakaappaus