Kansikuva artikkelille: Haastattelu: CS-pelaaja Jasper “Jape” Svensberg kertoo Suomi-skenen ongelmista sekä joukkueensa noususta kärkeen

Haastattelu: CS-pelaaja Jasper “Jape” Svensberg kertoo Suomi-skenen ongelmista sekä joukkueensa noususta kärkeen

Heimo Esports nousi yllättäen kotimaisen Elisa Pro Open 6 -turnauksen voittajaksi. Mukana turnauksessa olivat kaikki parhaat suomalaisjoukkueet, kuten HAVU, JANO ja ENCE AC, jotka olivatkin turnauksen isoimpia suosikkeja.

Turnauksen voitto oli iso juttu organisaatiolle ja pelaajille. Kutsuja on viime aikoina tullut myös kansainvälisiin turnauksiin.

Joukkueen rifle-pelaaja Jasper “jape” Svensberg vieraili Pelaajatcomin haastattelussa kertomassa Heimon hyvässä nosteessa olevasta projektista sekä Suomen CS-skenen tilanteesta.

Puskista mestariksi

Turnausvoitto yllätti myös henkilökohtaisesti kokeneen Japen, vaikka alkulohkojen jälkeen itseluottamus olikin kohdillaan pudotuspeleihin lähdettäessä.

“Henkilökohtaisesti voitto tuli itselleni yllätyksenä, koska aikaisemmissa jengeissä en ole päässyt edes pudotuspeleihin. Lohkojen jälkeen, kun näki miten alkulohkoissa lopulta kävi niin tuli kyllä fiilis, että tämä on ihan voitettavissa”,  Jape kertoo.

“Lähtökohtaisesti ajateltiin, että ei olla huonompia kuin kukaan muukaan suomijengeistä.”

Heimo kaatoi pudotuspeleissä kertaalleen jefet -joukkueen ja kahteen otteeseen ENCE Academyn.

“Kutsuja on ruvennut satamaan kansainvälisiin turnauksiin, joka on kasvattanut kaikkien nälkää”, Jape toteaa.

CCT-turnaussarjan Play-in-vaiheissa kyyti oli kuitenkin vielä ensimmäisillä yrittämillä kylmää. Joukkue putosi molemmista karsintavaiheista suoraan kahden tappion saattelemana.

Hyppy Suomi-peleistä kansainvälisen tason otteluihin on ollut haastavaa. Pelityylit ovat hyvin erilaisia kuin suomalaisjoukkueilla, joita vastaan Heimo yleensä vääntää.

Missä menet Suomi-CS?

Suomi-skenen nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät ovat iso aihe, joka on puhututtanut CS-ihmisiä viime aikoina ja viime vuosina.

Elisa Pro Open -turnauksessa nähtiin jo eläköityneitä pelaajia mix-joukkueissa aina pudotuspeleissä saakka. Esimerkiksi Jefet -joukkueessa servulla nähtiin Sami “xseveN” Laasanen  ja TMVG:n riveissä vieraili Lasse “Zoree” Uronen. Monen joukkueen runko koostuu todella kokeneista pelimiehistä ja nuoria pelaajia on noussut vain harvakseltaan Suomi-skeneen viime aikoina.

“Jos katsotaan vaikka viisi vuotta taaksepäin, niin kyllä tällä hetkellä ollaan vähän surullisessa tilanteessa, kun silloinhan oli SJ, HAVU ja KOVA, joilla oli kaikilla ok HLTV-rankingit ja suomalaisjoukkueet oli tuttu näky HLTV-turnauksissa”, Jape pohtii nykytilannetta.

Organisaatioita ei ole myöskään samalla tavalla kuin ennen. Esportsin raadollisuus kävi nopeasti ilmi; voittoa on vaikea tehdä, sillä menestymisen tavoitteluun täytyy satsata aikaa ja resursseja.

Nuoria potentiaalisia pelaajia ei nouse kuin sieniä sateella. Vaikka pelaaja olisikin mekaanisesti lahjakas, se ei takaa ovien aukeamista suoraan joukkueiden testiin. Joukkuepelitaidot ja taktinen osaaminen sekä ymmärrys ovat heikossa jamassa monella nuorella pelaajalla.

“Uuden nuoren pelaajan ottaminen on haastavaa joukkueelle, kun lähtötilanteessa tiedetään jo, että häntä joudutaan kouluttamaan ainakin 2-3 kuukautta, että pelikäsitys on edes riittävällä tasolla”, Jape kertoo.

Tämän takia monet joukkueet turvautuvatkin jo kannuksensa ansainneisiin pelaajiin ja Suomi-skenestä valitettavan tuttu näky eli samojen pelaajien vaihteleminen joukkueesta toiseen on perusteltua.

“Kokeneempi pelaaja pääsee nopeammin joukkuepelaamiseen kärryille. Kolme kuukautta on joukkueelle todella pitkä aika”

Muutama vuosi takaperin läpilyönyt Enhanced oli valonpilkahdus paremmasta. Organisaatio kuitenkin lakkautti toimintansa, mutta pelaajisto löysi itselleen uudet joukkueet nopeasti eri puolilta Suomi-kenttää.

17-vuotias superlahjakkuus Teemu “Teme” Korva löysi uuden kodin ENCE Academysta. Saman ikäinen Lukas “puuha” Eklund sai pestin HAVU:sta ja Ville “Villeboe” Saarela puolestaan JANO:sta. Kokeneempi Pekko “p3kko” Korkalainen suuntasi puolestaan RoundsGG:n riveihin.

Puuhan ja Temen tapaan 17-vuotiaisiin lahjakkuuksiin kuuluva Aleksi “millert” Lehtopuu oli puolestaan matkalla Sproutin akatemiajoukkueeseen, mutta organisaatio lakkautti toimintansa yllättäen.

“Vaikka Enhancedista en tykännytkään (naurahtaa), niin siinä oli pieni ponnahdus Suomi-skenessä. Ne nousi käytännössä tyhjistä haastamaan kaikkia Suomi-kentällä. Ja nykyään kaikki pelaavat hyvissä joukkueissa”

Mikä sitten toisi piristysruisketta suomalaiseen Counter-Strikeen?

“Se ei ainakaan pahentaisi skenen nykytilannetta jos Suomi-turnauksia olisi enemmän. Pari vuotta takaperin turnauksia oli vielä, mutta tällä hetkellä pelattavaa on kyllä vähän. ”

eSM-liiga, joka sisälsi myös divarin, pyöri vielä pari vuotta sitten Suomessa. Tämä tarjosi suomalaisjoukkueille kilpailtavaa, mutta turnausjärjestäjä ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja toiminta lakkautettiin. Bisnespuoli osoittautui jälleen liian haastavaksi, jotta kotimaista CS-liigaa olisi voinut pyörittää.

“Suomeen tarvittaisiin melkein semmoinen oma liiga, joka kestäisi pidempään kuin nämä Elisa Openit ynnä muut. ESEA:n tyylinen, mutta hieman pienemmällä pelimäärällä. Eli jonkinlainen Elisa Openien ja ESEA:n välimuoto.”

Jape tuntee Suomi-skenen hyvin. 23-vuotias pelimies on pelannut viime vuodet aivan ammattilaisuuden kynnyksellä ja tekee sitä edelleen. Motivaatio on yksi iso tekijä, joka hidastaa uusien pelaajien nousemista. Pelattavana kun ei usein ole kuin ESEA-sarjat.

“Aika moni vastaavassa tilanteessa kuin itse on varmasti lopettanut pelaamisen siksi, että motivaatio puuttuu, kun ei käytännössä pääse muualle kuin ESEA:an näyttämään taitoja”, Jape avaa.

“Kansainväliset avoimet karsinnat ovat myös hyvä näyttöikkuna mix-joukkueille ja seuraavalle tasolle janoaville pelaajille. Niissä jos pääsee pitkälle ja varsinkin HLTV-vaiheeseen, niin on loistava näytönpaikka todistaa kykynsä. Joku huomaa väkisinkin, että nämähän osaa pelata”, Jape vinkkaa.

“Suosittelen kyllä lämpimästi kaikille mixeille ja muille, jotka pelaavat vain ESEA:a, osallistumaan ihan kaikkiin avoimin karsintoihin. Itsekin katson aina FACEIT:n ja muut avoimet karsinnat läpi. Niissä sitten, kun kerran tärähtää, niin kutsuja rupeaa tulemaan.”

Jape on pelannut viime vuoden syksystä saakka Heimo Esportsin riveissä. Sitä ennen Jape edusti EXEN Esportsia, jossa kokenut Samu “Samppa” Kylmälä johti peliä ja vei samalla myös Japen pelaamista rutkasti eteenpäin.

Nykyisin Samppa on siirtynyt valmennustehtäviin ja valmentaa nykyään ENCE:n Prospects-joukkuetta, joka on koottu ENCE Academyn alapuolelle nuorista ja nälkäisistä pelaajista.

Hyvien suomalaisvalmentajien puute on myös yksi kehitystä hidastava tekijä. Monet matalamman tason joukkueet pelaavat ilman valmentajaa, jolloin kehitys pysähtyy yleensä tiettyyn pisteeseen. Pelinymmärrys ei kehity riittävästi.

Raha on myös iso ongelma. Potentiaalisia  valmentajia toki voi olla, mutta palkkapyynnit ovat useasti sitä luokkaa, että pienet organisaatiot eivät pysty niihin vastaamaan. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää pelata ilman valmentajaa.

“Kokeneita valmentajia ei valitettavasti saa joukkueisiin ilman rahaa, joka on taas sitten toinen ongelma ratkaistavaksi. Valmentajia on lisäksi heikonlaisesti”, Jape tuumii.

Heimo Esportsikin pelaa tällä hetkellä ilman valmentajaa. Organisaatiolla on kuitenkin tiettävästi kova halu saada itselleen valmentaja, joka veisi jälleen hyvässä vauhdissa olevaa projektia oikeaan suuntaan.

“Vähemmän kokemusta omaavat joukkueet eivät välttämättä myöskään tajua kuinka tärkeä valmentaja olisi. Itse pelasin Sampan kanssa noin vuoden ja sinä aikana kehityin enemmän kuin edelliseen kolmeen vuoteen. Yksi kokenut pelaaja tai valmentaja tarvittaisiin jokaiseen matalamman tason joukkueeseen, joka nostaisi kaikkien tasoa kokemuksellaan ja tiedoillaan”

Jape on ollut Heimo Esportsin hyvän kevään kulmakiviä. Ammattilaisuus on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin ja 23-vuotias pelimies aikookin satsata CS:ään täysillä.

“Tavoitteena on päästä pelaamaan tätä CS:ää ammatikseni ja se on nyt oikeasti jo tosi lähellä. Täytyy laittaa siis kaikki likoon, jotta tästä tavoitteesta tulisi nyt totta”

Taustalla mukana kulkevat tradenomiopinnot, jotka ovat sointuneet pelaamisen kanssa loistavasti yhteen.

Joukkueessa roolitukset ja kemiat ovat napsahtaneet myös hyvin yhteen.

“Meillä on kaikki viisi pelaaja sellaisia joilla on valtavasti potentiaalia ja joukkueessa on loistava ilmapiiri. Suunta on ainoastaan ylöspäin ja myös HLTV-otteluista on taatusti tulossa voittoja”, Jape kertoo.

“Ollaan pelattu kuitenkin vasta reilu kuukausi Elmeri ‘ykis’ Lindin ja Miika ‘Welho’ Mäki-Hoimelan kanssa, joten edelleen tapahtuu paljon mikrovirheitä, ja kun ne saadaan korjattua, niin päästään vielä pitk��lle.”

“Korkean motivaation huomaa pelkästään siitä, että jengi tulee reilusti ennen pracceja hengaamaan teamspeakkiin ja kaikki on aina täysillä treeneissä mukana. Se kertoo myös hyvästä ilmapiiristä ja siitä, että tullaan kaikki hyvin juttuun keskenämme. On ollut semmoisiakin joukkueita uran varrella, että treeneihin tullaan paikalle vasta kellonlyömällä, kun on pakko tulla ja pelien jälkeen poistutaan välittömästi. Se ei ole hyvä juttu”, Jape kertaa kokemuksiaan.

Japen, Ykiksen ja Welhon lisäksi joukkueessa pelaavat kokeneet Olli “oopee” Piispanen ja Tony “arvid” Niemelä.

“Minusta tuntuu siltä, että Suomessa on myös pienet piirit. Jostain joukkueesta poistuu pelaaja, niin tilalle tulee tuttu pelaaja, jota toinen pelaaja ehdottaa. Katseita ei käännetä hirveästi pienen piirin ulkopuolelle. Kukaan ei käytännössä edes yritä etsiä uusia pelaajia vaan mieluummin turvaudutaan vanhoihin nimiin.”

“Toisaalta ymmärrän sen, että ‘tuntemattoman pelaajan’ ottaminen on aina riski. Se vaatii taas paljon harjoittelua ja työtä. Siksi tuttu pelaaja on usein helpompi vaihtoehto”

Suomesta puuttuu myös vetonaula, joukkue, joka loisi nuorille unelmoinnin mahdollisuuksia. ENCE on Suomen isoin organisaatio, mutta siirtynyt kansainväliseen kokoonpanoon, siksi ENCE voi tuntua etäiseltä nuorille pelaajille. Muiden suomalaisten organisaatioiden rankingit ovat alhaisia ja kaukana tier-1-tasosta.

Esimerkiksi Tanskassa tier-1 tai tier-2 joukkueita on useita, kuten Astralis, Gaimin Gladiators ja Sashi, jotka toimivat esikuvina ja unelmina nuorille pelaajille.

Heimon pelejä pääset seuraamaan Pelaajatcom Summer Series -turnauksessa, joka pelataan tulevana viikonloppuna.

Kuva: Valve & Jape

Yhteisö