Vaasassa käynnistyy tiistaina 100 000 dollarin palkintopotilla kuorrutettu Elisa Nordic Championship 2025 -turnaus, joka kokoaa kasaan parhaat pohjoismaalaiset joukkueet.
Turnauksessa on kaksi edustajaa Suomesta, Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta.
Turnaus pelataan double elimination bracketilla, jossa avauskierroksen ottelut pelataan BO1-otteluina. Loput ottelut turnauksessa ovat BO3-otteluita.
Pelit tuodaan yleisön eteen perjantaina ja lauantaina, kun CS-huiput valtaavat Vaasan Sportin kotiluolana toimivan Vaasan Sähkö Areenan.
Turnauksessa pelaavat ECSTATIC (Tanska), Johnny Speeds (Ruotsi), Alliance (Ruotsi), 1ADL (Norja), ENCE Academy (Suomi), JANO Esports (Suomi), WOPA (Tanska) ja Nordix (Norja).
Joukkueiden esittelyt:
ECSTATIC - Valve ranking #37
Tanskalaisjoukkue ECSTATIC on Vaasan turnauksen isoin suosikki. Se on tehnyt hyvää jälkeä tier 2-3 -tason turnauksissa. Toukokuun aikana se nappasi mestaruuden mm. A1 Gaming League Season 10 -turnauksesta, jonka finaalissa kaatui ENCE:n pääjoukkue.
Turnauksessa mukana ENCE:n lisäksi olivat mm. BetBoom, Spirit Academy ja OG.
18-vuotias William “sirah” Kjærsgaard on pelaaja, jota kannattaa pitää silmällä Vaasassa. Nuorukainen on ollut viimeiset kuukaudet joukkueensa paras pelaaja ja häntä pidetään yhtenä Tanskan lupaavimmista pelaajista.
Toinen kova osuja on niin ikään nuoreen kaartiin kuuluva Martin “nut nut” Holm Vestergaard.
Kokemusta joukkueeseen tuo esimerkiksi AWP-pelaaja Kristoffer “Kristou” Aamand, joka muistetaan 2020-luvun alussa hyvää jälkeä tehneestä North-joukkueesta.
Arvio: Taistelee yläkaavion finaalipaikasta Johnny Speedsin kanssa. Tie vie kuitenkin areenavaiheeseen vaikka sitten alakaavion kautta.
Johnny Speeds - #97
Ruotsalainen Johnny Speeds on ECSTATIC:n jälkeen selkeä kakkossuosikki turnaukseen.
Sen riveistä löytyy myös turnauksen ehdottomasti mielenkiintoisin pelaaja Liam “MaiL09” Tügel.
Kyseessä on vasta 15-vuotias superlahjakkuus, josta odotetaan Ruotsin seuraavaa suurtekijää.
Lue lisää: Tässäkö seuraavaa donk? - 15-vuotias ruotsalaispelaaja ihastuttaa taidoillaan
Young Ninjasin ja EYEBALLERS:n kautta Johnny Speedsiin päätynyt 22-vuotias Anton “Sapec” Palmgren on myös erinomainen rifle-pelaaja, joka pystyy ratkomaan karttoja omalle joukkueelleen henkilökohtaisella osaamisellaan.
Joukkueen kokenein pelaaja ja selkeä “isähahmo” on AWP-pelaaja William “drake” Sundin. 29-vuotias pelimanni on edustanut urallaan legendaarisia Ninjas in Pyjamisia ja Fnaticia.
Arvio: Avausottelussa vastassa JANO, jonka pitäisi kaatua. BO1-ottelut ovat kuitenkin arvaamattomia, mutta taistelee todennäköisesti yläkaavion finaalipaikasta ECSTATIC:n kanssa.
Alliance - #102
Toinen ruotsalaisedustaja Alliance on hakenut koko alkuvuoden murtautumista tier 2-3-turnauksiin. Muutamia väläytyksiä siltä onkin jo nähty, mutta isossa kuvassa sillä on matkaa vielä esimerkiksi ECSTATIC:n tasoiseksi joukkueeksi.
Joukkueen tunnetuin pelaaja on 30-vuotias sotaratsu Simon “twist” Eliasson, joka muistetaan legendaarisista ruotsalaiskokoonpanoista niin Fnaticin kuin Ninjas in Pyjamasin väreissä.
Seuraamisen arvoisia pelaajia ovat myös AWP-pelaaja Sean “eraa” Knutsson ja taitava rifle-pelaaja Arvid “avid” Åberg.
Eraa on näyttävä AWP-pelaaja, joka edusti pari vuotta GamerLegionia vuosina 2020-2022. Ailahtelevat peliotteet ovat kuitenkin estäneet vielä toistaiseksi Eraan murtautumisen ylemmille tasoille pysyvästi.
Arvio: Avausottelussa vastassa 1ADL, jonka ei pitäisi tuottaa isompaa päänvaivaa Alliancelle. Taistelee yläkaavion finaalipaikasta ENCE AC:n kanssa.
ENCE Academy - #127
Turnauksen toinen suomalaistoivo hakee edelleen todellista murtautumista tier 3 -tasolle. Tekee kovaa tulosta kotimaan kentillä, mutta kansainvälisiin ympyröihin murtautuminen on ollut vaikeaa.
Akatemiajoukkueena kyseessä on luonnollisestikin nuori kokoonpano, jossa on paljon tulevaisuuden toivoja.
Joukkueen ehdottomasti tärkein pelaaja on Ville “myltsi” Vilkman, joka vastaa isoimmasta tulosvastuusta servulla.
Hiljattain 18-vuotta täyttänyt Teemu “Teme” Korva on kotimaisen CS:n kovimpia tulevaisuuden lupauksia.
Arvio: Hyvät mahdollisuudet painella aina yläkaavion finaaliin. Avauskierroksella vastaan asettuva WOPA voi olla kuitenkin kinkkinen vastustaja BO1-ottelussa.
JANO - #137
JANO ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Joukkueesta löytyvät legendaarisessa ENCE-kokoonpanossa pelanneet Aleksi “allu” Jalli ja Jani “Aerial” Jussila joiden ympärille on haalittu nuoremman kaliperin osujia.
Peliä johtaa entinen ENCE Academy -pelaaja Henri “HENU” Ylilehto, ja joukkueen täydentävät kotimaan kentiltä tutut nimet Joel “Jelo” Lentonen sekä Joona “Sm1llee” Holmström.
JANO tekee hyvää tulosta kotimaan kentillä, mutta sen alkuvuosi kansainvälisillä kentillä on ollut karmea.
Sillä on tältä vuodelta 23 HLTV-tason ottelua (pois lukien Elisan turnaukset) ja näistä se on onnistunut voittamaan ainoastaan neljä (mukana yksi luovutusvoitto).
JANO:n paras terä on kuitenkin totuttu näkemään aina LAN-turnauksissa, joihin myös kokeneet ketut Allu ja Aerial syttyvät taatusti eri tavalla kuin online-vääntöihin.
Arvio: Kaavio on armoton JANO:n kannalta. Se saa avausottelussa vastaansa Johnny Speedsin, jota vastaan se lähtee selkeänä altavastaajana. Vaikka voitto irtoaisikin avausottelusta, tulee toisella kierroksella vastaan ECSTATIC, joka viimeistään lähettää JANO:n alakaavioon. Vaikeaa on luvassa.
WOPA - #202
Tanskalainen WOPA on hakenut alkuvuoden ENCE AC:n tapaan murtautumista tier3-tason turnauksiin. Kyseessä onkin hyvin samantasoinen nuori joukkue mitä ENCE AC on.
WOPA:n osalta katseet kannattaa kiinnittää Mikkel “n1xen” Borlundiin ja Emil “sL1m3” Stolziin, joiden onnistumista vaaditaan ehdottomasti Vaasassa, jotta WOPA:lla on mahdollisuuksia haastaa turnauksen muita joukkueita.
N1xen on päässyt hakemaan urallaan jo pelipaikkaa kovista tanskalaisjoukkueista Sashista ja ECSTATIC:sta. Murtautuminen jäi kuitenkin vajaaksi ja 21-vuotias pelimies hakeekin uutta nostetta nyt WOPA:sta.
SL1me puolestaan scoutattiin Sproutin organisaatioon ennen kuin organisaatio meni kokonaisuudessaan nurin ja sen joukkueet lakkautettiin. Potentiaalinen tulevaisuuden nimi kuitenkin kyseessä.
ArvIo: Haastajan roolissa. Alakaavio kutsuu.
1ADL -
Turnauksen toinen norjalaisedustaja, jonka kokoonpanosta löytyy myös ruotsalaisväriä.
Selkeästi turnauksen heikoin joukkue yhdessä Nordixin kanssa.
Pelaajisto ei taatusti soittele kelloja tavalliselle CS:n seuraajalle.
28-vuotias Erik “truth” Hansen Dyrnes on pelannut kuitenkin urallaan tutuissa norjalaiskokoonpanoissa kuten 777 Esportsissa ja Apeksissa, kuten myös 27-vuotias Sander “grus” Iversen.
Arvio: Kaksi ottelua, kaksi tappiota ja ulos.
Nordix -
Toinen norjalaisruotsalainen kokoonpano, jolle voi ennustaa hikistä taivalta Elisan turnauksessa.
Tasoero on lähtökohtaisesti suuri turnauksen muihin joukkueisiin.
Joukkueesta löytyy kuitenkin yllättävänkin nimekäs pelaaja. Ådne “sense” Fredriksen on pelannut urallaan Apeksissa, jonka peliä 21-vuotias nuorukainen pääsi johtamaan reilun puolen vuoden ajan ennen penkitystään.
Sense on joukkueelleen kaikki kaikessa.
Arvio: Ei asiaa areenavaiheeseen.
Kuva: ENCE