Toista kertaa järjestettävä Elisa Masters Espoo 2023 -turnaus tuo ykköstason Counter-Strikea Suomeen. Turnaus käynnistyy huomenna ja mukana on useita huippujoukkueita sekä -pelaajia. Turnaus pelataan Espoon Metro areenalla ja jaossa on 200 000 dollarin suuruinen palkintopotti.
Turnauksessa on mukana kahdeksan joukkuetta, jotka on jaettu kahteen neljän joukkueen lohkoon. Lohkot pelataan GSL-formaatilla, jossa kahdella tappiolla olet ulkona ja kahdella voitolla pudotuspeleissä. Turnauksen avausottelut pelataan BO1-otteluina ja loput ottelut BO3-otteluina, lukuunottamatta finaalia, joka on BO5-ottelu.
Suomalaisväriä turnaukseen tuovat eSM 2023 -turnauksen voitollaan turnauspaikkansa lunastanut HAVU ja MOUZ:a edustava Jimi “Jimpphat” Salo.
A-lohkossa pelaavat ENCE, GamerLegion, HAVU ja Fnatic. B-lohkossa puolestaan MOUZ, FURIA, Complexity ja Apeks.
A-lohko
ENCE
Suomalaisorganisaatio ENCE esittelee Espoossa pelattavassa turnauksessa uuden pelinsisäisen johtajansa, nelinkertaisen major-voittajan Lukas “gla1ve” Rossanderin. Tanskalainen Gla1ve ottaa itselleen ENCE:stä pois siirtyneen Marco “snappi” Pfeifferin tontin.
Myöskin valmentajan paikalla nähdään uudet kasvot, kun Jakub “kuben” Gurczynski debytoi ENCEn penkin takana. Eetu “sAw” Sahan paikalle hankittu Kuben on valmentanut viimeisimmäksi Apeksia, mutta muistetaan parhaiten Virtus.pro:n peräsimestä vuosilta 2015-2019.
Vaikka ENCE onkin kokenut suuria muutoksia, lähtee se silti A-lohkoon isoimpana ennakkosuosikkina. Joukkue ei ole ehtinyt harjoittelemaan vielä pitkään uuden IGL:nsä Gla1ven kanssa ja Espoon turnauksessa ENCE veteleekin todennäköisesti pitkälti Snappin jättämän perinnön turvin.
Gla1ve on pelannut edellisen virallisen ottelunsa kesäkuun alussa Astraliksen paidassa BLAST Premier Spring Final -turnauksessa, joten tanskalaisen pelivire saattaa olla vielä hieman ruosteessa. Kokenut kehäkettu tuo kuitenkin varmasti mukanaan piristysruiskeen ja ENCE on paha kaadettava kotikentällään kenelle tahansa.
Katseet turnauksessa kannattaa erityisesti kiinnittää israelilaistähti Guy “NertZ” Iluziin.
Arvio: Jatkoon lohkon ykkösenä.
GamerLegion
GamerLegion on kilpaillut uudessa Counter-Strike 2:ssa vasta kahdessa turnauksessa. IEM Sydneyssä lokakuun puolivälissä GamerLegion sijoittui sijoille 7-8 ja viime viikonloppuna pelatussa ESL Challenger Jönköping -turnauksessa sijoille 5-6.
Joukkueen IGL:nä pelaava puolalainen Janusz “snax” Pogorzelski on tuttu kasvo suomalaisille mm. ENCEn paidassa pelatusta IEM Dallas -turnauksesta vuonna 2022, jossa Snax toimi stand-in-pelaajana.
Snax liittyi GamerLegioniin syyskuun lopussa korvaten Sanzhar “neaLaN” Iskhakovin. Majorit kertaalleen voittanut 30-vuotias konkari onkin saanut nyt hioa joukkueensa peliä melkein kaksi kuukautta mieleisekseen.
Joukkueesta löytyy potentiaalia ja yksi tarkkailun arvoinen pelaaja on kesällä hankittu Sebastian “volt” Malos. 22-vuotias Malos oli osa Into The Breach joukkuetta, joka yllätti Pariisin majoreilla lähes tulkoon kaikki yltämällä pudotuspeleihin.
Arvio: Kamppailee Fnaticin kanssa lohkon toisesta jatkopaikasta.
Fnatic
Turnauksen hallitseva mestari Fnatic marssittaa Espooseen melkein kokonaan uusitun kokoonpanonsa. Fnatic tiedotti eilen hankkineensa kolme uutta pelaajaa Freddy “KRIMZ” Johanssonin ja Aurelien “afro” Drapierin ympärille.
Uusina kasvoina ensi esiintymisensä Fnatic-paidassa tekevät kokenut Alexandre “bodyy” Pianaro, joka on vastuussa IGL:n tehtävistä, sekä nuoret Can “kyuubii” Ali ja Matus “MATYS” Simko.
Turnaus tulee hyvin äkkiä uusitulle Fnatic kokoonpanolle, vaikka joukkue on varmastikin treenannut kulisseissa jo tovin.
Turnauksessa katseet kannattaa kiinnittää nuoreen saksalaiseen Kyuubiin, joka on koe-ajalla Fnaticissa. Sangalista hankittu 18-vuotias nuorukainen on yksi potentiaalisimmista saksalaisista CS-pelaajista.
Arvio: GamerLegionin kanssa taistelu toisesta jatkopaikasta. Joukkueesta löytyy kovia ampujia ja voikin yllättää pudotuspeleissä, mikäli selvittää lohkovaiheen kunnialla.
HAVU
Turnauksen ainoa suomalaisjoukkue HAVU on kovassa seurassa A-lohkossa. Vertailun vuoksi HAVUn tämän hetkinen HLTV-ranking on 127, kun se ENCE:llä on puolestaan 4 ja GamerLegionilla 12. Fnaticilla ei ole tällä hetkellä rankingia, koska se vaihtoi kolme pelaajaa.
Viime vuonna HAVU hävisi Elisa Mastersissa kaikki pelaamansa ottelut. Tästä joukkue haluaakin varmasti parantaa ja päästä haastamaan huippujoukkueita tasapäisesti.
HAVU on kilpaillut viime aikoina lähinnä tier-3 tason turnauksia ja niitäkin heikolla menestyksellä.
Joukkueen aiemmat tukipilarit Sami “xseveN” Laasanen ja Jani “Aerial” Jussila ovat molemmat poistuneet jo joukkueesta, joten uusia vastuunkantajia tarvitaan.
“Kotiturnaus” sytyttää varmasti pelaamaan ja taistelemaan, mutta tasoero lohkon muihin joukkueisiin on ennakolta todella suuri.
Arvio: Avausottelussa vastassa BO1-ottelussa ENCE, jossa parhaat yllätysmahdollisuudet. Kyyti voi olla kylmää.
B-lohko
MOUZ
Turnauksen suurin ennakkosuosikki on MOUZ, joka on myös korkeimmalle rankattu joukkue Espoossa. MOUZ:n HLTV-ranking on tällä hetkellä 3.
MOUZ:n lohko on kuitenkin kova ja joukkueen täytyy olla hereillä ensimmäisestä pelistä alkaen. Edellisen kerran MOUZ pelasi CS Asia Championship -turnauksessa, jossa se tuli toiseksi.
Joukkueen peli toimii parhaimmillaan kuin unelma. MOUZ onkin saanut kesällä GamerLegionista kotiutetun Kamil “siuhy” Szkaradekin johdolla rakennettua pelisystemiin, josta on vaikea löytää heikkouksia.
Jimi “Jimpphat” Salo on pelaaja, jonka takia varmasti moni suomalainen CS:n ystävä menee katsomaan turnausta paikan päälle Espooseen, sen verran harvinaista herkkua on nähdä hänet pelaamassa LAN-turnausta Suomessa.
Arvio: Jatkoon. Lohkovoitosta taisteluun on kuitenkin ilmoittautumassa myös eräs pohjoisamerikkalaisorganisaatio.
Complexity
Complexity on ehkäpä turnauksen kakkosuosikki MOUZ:n jälkeen, kun ENCEkin on kokenut isoja muutoksia. Joukkue on pelannut viime ajat erinomaisesti ja ranking on sitä myöten noussut jo peräti viidenneksi.
IEM Sydneyn finaalipaikka ja BLAST Premier Fall Final -turnauksen välieräpaikka ovat osoitus siitä, että Complexity on vihdoin löytänyt identiteettinsä ja on nousemassa tosissaan taistelemaan aivan terävintä kärkeä vastaan.
Kesällä Liquidista hankittu Jonathan “EliGE” Jablonowski on tuonut joukkueeseen voittamisen kulttuuria ja pystynyt nostamaan pelikaveriensa tasoa huimasti.
EliGEn lisäksi katseet Espoossa kannattaa kiinnittää Ricky “floppy” Kemeryyn, joka kävi välissä koittamassa siipiään myös Valorantin puolella. 23-vuotiaasta Floppysta odotettiin jo vuosia sitten seuraavaa pohjoisamerikkalaista tähtipelaajaa, ja nyt mies tuntuu vihdoinkin olevan puhkeamassa kukkaan.
Arvio: Haastaa MOUZ:n lohkovoitosta. Jatkoon.
FURIA
Samba soi Espoossa, kun brasilialainen FURIA on ensimmäistä kertaa mukana Elisa Masters -turnauksessa.
FURIA hankki kesällä riveihinsä CS-legenda Gabriel “FalleN” Toledon suurin odotuksin. Samalla oven avauksella Imperialista joukkueeseen siirtyi myös Marcelo “chelo” Cespedes.
Tulokset ovat kuitenkin olleet ainakin toistaiseksi kovin laihanlaisia. FURIA on pelannut viimeisimmäksi muutamia onlineturnauksia, sekä yhden LAN-turnauksen Serbiassa. PARI Please 2023 – LAN-turnauksesta irtosi sentään välieräpaikka, mutta turnauksen taso ei juurikaan pä��tä huimannut.
Odotukset Espoossa menestymisen suhteen eivät ole korkealla, mutta FURIA jos mikä on fiilisjoukkue. JOS joukkue saa pelinsä kulkemaan, voi se parhaana päivänä kaataa kenet tahansa tässä turnauksessa.
Jokatapauksessa mielenkiintoinen joukkue kotimaiseen huipputurnaukseen.
Arvio: Liian kova lohko FURIA:lle. Areena vaihe jää välistä ja joukkue voi suunnata katseet jälleen seuraavaan turnaukseen.
Apeks
Norjalaisorganisaatio Apeks nähdään myöskin ensimmäistä kertaa Elisa Masters -turnauksessa.
Apeks on kokenut myöskin hiljattain muutoksia, kun joukkueen pitkäaikainen jäsen Martin “STYKO” Styk siirrettiin syrjään ja tilalle otettiin norjalainen nuorukainen Ådne “sense” Fredriksen. Apeksin akatemiajoukkueesta nostetun Fredriksenin piti olla tilapäisratkaisu, mutta Sense on pelannut kohta jo kaksi kuukautta ykkösjoukkueen mukana.
Apeks voitti ESL Challenger Atlanta -turnauksen karsintaturnauksen marraskuun puolivälissä, josta joukkue sai taatusti lisää itseluottamusta.
Joakim “jkaem” Myrbostad on joukkueen tunnetuin nimi, mutta katseet Espoossa kannattaa kiinnittää ruotsalaiseen AWP-pelaaja Tim “nawwk” Johanssoniin. Ninjas in Pyjamasin hylkäämä nawwk on erinomainen AWP-pelaaja ja mieheltä vaaditaankin nappisuorituksia, jotta Apeks voi taistella kivikovassa B-lohkossa jatkoonpääsystä.
Arvio: B-lohkon kaksi suurinta ennakkosuosikkia MOUZ ja Complexity ovat liian kovia paloja purtavaksi Apeksille.
Kuva: Valve