SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Hiihdon MM-kisat 2019 Seefeld ennakko: Suomelle noin viisi mitalia?
  • Toimitus

Hiihdon MM-kisat 2019 Seefeld ennakko: Suomelle noin viisi mitalia?

julkaistu: 20.02.2019 17:50

Kun Seefeldin ensimmäisten mitalien jakoon on aikaa kokolailla tasan päivä, on aika kirjoittaa pientä ennakkoa siitä mitä kilpailuilta odotamme. Suomen joukkueen osalta koko alkukausi näytti erittäin huolestuttavalta, mutta MM-kisojen lähentyessä on myös suomalaisilla alkanut tulostaso paranemaan juuri oikealla hetkellä.

Naisten hiihdosta löytynee kisojen suurin tähti

Kisojen suurin tähti tulee todella suurella todennäköisyydellä olemaan Therese Johaug. Kilpailukieltonsa huulirasvakohusta kärsinyt norjalainen saattaa voittaa Seefeldistä jopa jokaisen kilpailun, mihin nainen osallistuu.

Johaugin projektia auttanee vielä leppoisaksi tehty kisaohjelma ja ei ihan liian vaikeat ladut. Etenkin sprinttiladut ja perinteisen latu on leppoisa hiihdeltävä maailman huipuille.

Johaugin kovimmat haastajat tulevat tutusta porukasta. Näihin nimiin lukeutuvat lähinnä Ingvild Flugstad ÖstbergNatalia Nepryaeva ja Heidi Weng. Lisäksi kisoissa varsinkin sprinttimatkoilla on jälleen oma sanansa myös ruotsalaisilla sprinttereillä, joista varsinkin Stina Nilsson on kiritykkinä vahvoilla helpolla sprinttiladulla.

Suomalaisista naishiihtäjistä esiin on nostettava tietysti Krista Pärmäkoski. Monipuolinen suomalainen on tällä hetkellä hienoinen jokerikortti kilpailuissa. Ikaalisista lähtöisin oleva 28-vuotias Pärmäkoski tulee olemaan kilpailuissa vahvoilla hieman jokaisessa lajissa.

Ennakkoon Pärmäkosken suurin mitalitoivo henkilökohtaisella matkalla saattaa olla 23. päivä hiihdettävä Skiathlon, eli yhdistelmähiihto. Pärmäkosken ollessa ladulla, kannattaa suomalaisen penkkiurheilijan olla aina valmiina mitalikahvien keittoon.

Viikkoa ennen kisojen alkua Kerttu Niskanen palasi kuuden viikon harjoittelutauoltaan, voittaen perinteisen kympin maailmancupin osakilpailun Italiassa. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että Pärmäkoski saakin lopulta tarpeeksi hyvän kilpakumppanin parisprinttiin, mistä näillä näytöillä on myös syytä odottaa mitalia.

Miesten hiihdossa luvassa tasaisia kilpailuita

Miesten hiihtojen suurin tähti tulee myös norjasta, kun Johannes Høsflot Klæbo tulee voittamaan suurimmalla todennäköisyydellä ensimmäisen mestaruutensa jo heti kilpailujen toisena päivänä, kun kisojen ensimmäiset mitalit jaetaan sprinttimatkoilla. Helppo sprinttilatu tulee pitämään huolen siitä, että Klæbo on aina mukana loppusuoralla ja siinä miestä on vaikea voittaa.

Muuten miesten normaalimatkoilla onkin luvassa tasaista taistoa ja mitaliehdokkaita löytyy jopa kymmenkunta. Skiathlonista löytyy vielä tuttu suosikki, mikäli Klæbo pysyy kohtalaisen helpoilla kisaladuilla kärkiryhmässä viimiselle kilometrille, on mies hyvinkin ilmeinen voittaja myös tälle matkalle.

Muita seurattavia nimiä miesten kilpailuista löytyy venäläisten Aleksandr Bolšunov ja Sergei Ustjugov lisäksi norjalaiskolmikko Aleksandr Bolšunov, Sjur Röthe sekä Didrik Tönseth. Hieman kokeneemmatkin norjalaiset Martin Johnsrud Sundby ja Emil Iversen ovat mieleen laitettavia nimiä, kun kyseessä ovat arvokisat.

Niskasen johdolla suomalaisilla mieshiihtäjillä mahdollisuus jopa kahteen mitaliin

Suomalaisilla mieshiihtäjillä on mahdollisuus jopa kahteen tai täysosuman osuessa kolmeenkin mitaliin. Suomen ehdottomasti suurin mitalitoivo on Iivo Niskanen, joka lähtee 27. päivä hiihdettävään miesten perinteisen tavan 15km kilpailuun yhtenä ennakkosuosikkina.

Suomalaisittain toinen mielenkiintoinen laji tulee olemaan parisprintti, joka hiihdetään näissä arvokisoissa perinteisellä hiihtotavalla. Kyseessä on nimellisesti sprinttihiihto, mutta tätä matkaa on jo monet vuodet hallinnut normaalimatkojen hiihtäjät.

24. päivä helmikuuta hiihdettävä parisprintti tulee olemaan ensimmäinen kilpailu, jossa suomalaisilla on todellinen syy odottaa jopa kultamitalia. Niskasen parina tässä kilpailussa tulee ilmeisesti toimimaan Risto-Matti Hakola, joka on tarpeeksi hyvä hiihtäjä pitämään Suomen joukkueen mukana voittotaistossa.

Yhdistetyssä suomalaisten toiveet nousseet viime viikkoina

Yhdistetyn maailmancupia hallinnut vain 21-vuotias Jarl Magnus Riiber on varmasti tämän lajin suurin tähti ja myös ennakkosuosikki ainakin kisojen alkaessa. Viime viikkoina on kuitenkin ollut nähtävissä myös toisen norjalaisen Jørgen Graabakin nousu taistelemaan kilpailuiden voitosta. Myös kokenut japanilainen Akito Watabe, sekä Johannes Rydzek tulevat kantamaan oman kortensa kekoon, kun MM-kisamitaleita aletaan jakamaan.

Yhdistetyn osalta alkukausi oli suomalaisilta suurta tuskaa. Nuori joukkue taisteli ainaisten epäonnistumisten kanssa aina tammikuun puoleenväliin saakka, jolloin valmentaja Peter Kukkonen otti kovemmat otteet käyttöön ja nappasi koko joukkueen Suomeen harjoittelemaan. Näin ollen maailmancup sai jäädä hetkeksi tauolle ja joukkue suuntasi kotimaahan harjoittelemaan.

Etenkin mäkihyppyosuudella juuri ja juuri kummun ylittäneet suomalaiset palasivatkin kilpailemaan täysin uudella ilmeellä, ja helmikuun alussa Klinghenthalissa olikin jo täysin eri meininki. Ensimmäinen palkintopallisijoitus nähtiinkin tällä kaudella vasta 3. päivä Helmikuuta, kun Ilkka Herola tuli toiseksi. Alkukauden vaikeuksista valmentaja Kukkosella oli selkeä käsitys.

– Tarkemmat analyysit säästetään kevääseen, mutta ollaan käyty tekniikkaa läpi hiukan väärällä tavalla. Leiritystä on ollut aavistuksen verran liikaa, urheilijat olivat väsyneitä. Nämä ovat ne pääsyyt, ei siellä mitään kauhean monimutkaisia asioita ole. Jos toistat tiettyä asiaa jatkuvasti väärin, niin sitten ne ei tiukassa tahdissa pelaa, Kukkonen kertoo.

Tämän jälkeen Salpausselällä juhlittiin yhdistetyn parisprintin voittoa, kun Eero Hirvonen nappasi Herolan parina kauden ensimmäisen voiton yhdistetyn maailmancupissa kotimaalleen. Nyt olemmekin tilanteessa, missä yhdistetyssä napattu mitali on todellakin realistinen tavoite näissä MM-kilpailuissa.

Mäkihypystä odotetaan Kobayashin juhlaa – Nähdäänkö kuitenkin yllätyksiä

Mäkihyppyssä on tällä kaudella vietetty miesten puolella Ryoyu Kobayashin juhlia, kun mies on ollut ylivoimainen oikeastaan koko kauden. Juuri ennen MM-kilpailuita on varsinkin Kamil Stoch noussut haastamaan japanilaisen. Stoch voitti esimerkiksi Salpausselän kilpailun vain pari viikkoa ennen Seefeldin kilpailuiden alkua. Robert Johannsonin ja Stefan Kraftin nimet kannattaa myös painaa mieleen, kun aloitetaan taisto MM-mitaleista.

Joukkuemäen mestaruus tullaan ratkaisemaan ennalta ajateltuna Itävallan ja Saksan välillä. Näistä maista lievänä ennakkosuosikkina omasta mielestäni lähtee Itävalta, jonka joukkue on ehkä hivenen Saksaa paremmalla suoritusvalmiudella siunattu.

Kolmas sija tullaan jakamaan Japanin, Puolan ja Norjan välillä. Kaikkien ongelmana tulee olemaan neljännen joukkueen jäsenen hivenen liian heikko laatu. Japanilla Daiki Ito tarvitsee keskimäärin viisi metriä lisää hyppyynsä, jos joukkue haluaa taistella kirkkaammista mitaleista. Puolan ongelmana on Jakub Wolny, jonka hyppy saattaa jäädä yli kymmenenkin metriä vastustajia lyhyemmäksi. Norja tarvitsee lähes ihmeen löytääkseen neljännen hyppääjän Andreas Stjernen tilalle, että joukkue kilpailisi kirkkaimmista mitaleista.

Suomen joukkue on täysin Antti Aallon varassa – Ahonenkin nimettiin joukkueeseen

Suomen mäkihyppyjoukkueen ainoa edes potentiaalinen hyppääjä kymmenen parhaan joukkoon on Antti Aalto. Andreas Alamommon, Eetu Nousiaisen ja Jarkko Määtän osalta voidaan varmasti olla tyytyväisiä siihen, jos miehiä nähdään edes kilpailun 30 parhaan hyppääjän joukossa.

Suomen mäkihypyn masentavasta kokonaiskuvasta kertonee kaiken se, että varamieheksi kilpailuun valittiin Mico Ahonen, joka on kilpaillut pääosin mäkihypyn kolmannen tason kilpailuissa, eli FIS Cupissa. Tässäkin sarjassa Ahosen paras sijoitus on tammikuussa hypätty 14 sija. Ainoa visiitti Continental Cupissa toi Ahoselle Rukalla sijoituksen 45. Jos Suomi haluaa tavoitella joukkuekilpailussa toisen kierroksen paikkaa, on syytä toivoa, että näissä kisoissa vielä ei Ahosta nähdä kilpailemassa.

Naisten mäkihypystä voimme todeta sen verran, että suurin suosikki näissä oloissa tulee olemaan norjalainen Maren Lundby. Haastajista esiin voidaan nostaa kaksikko Katharina Althaus ja Sara Takanashi, jotka pystyvät kilpailemaan tosissaan voitosta, mikäli Lundby ei pysty molemmilla hypyilla parhaimpaansa. Suomen Julia Kyykkänen saa olla tyytyväinen, jos loppusijoitus on 30 parhaan hyppääjän joukossa.

Ainakin nämä kilpailut kannattaa suomalaisten seurata

Perjantai 22.02.2019

Yhdistetty

klo 11:30 Mäkiosuus HS130
klo 17:15 Hiihto-osuus 10 km

Suomalasista Hirvonen ja Herola taistelevat molemmat mitaleista. Suomalaisten mitalimahdollisuudet tullaan rakentamaan tai tuhoamaan hyppyosuudella, sillä suksi molemmilla luistaa aivan maailman parhaiden miesten tapaan. Mikäli aamupäivän hypyt miehiltä onnistuu, kannattaa jokaisen penkkiurheilijan valmistautua mitalikahvien keittoon alkuillasta.

Lauantai 23.02.2019

Maastohiihto

klo 12:00 Skiathlon: naiset 15 km

Tässä lajissa saattaa olla Pärmäkosken paras paikka napata henkilökohtainen arvokisamitali näistä kisoista. Hyvänä perinteisen ja vapaan hiihtäjänä tunnettu Pärmäkoski on vahvoilla tässä kilpailumuodossa. Hieman vähemmälle arvostukselle jäänyt Skiathlon saattaa myös olla lajeja, joita jotkut huippuhiihtäjät jättävät pois omasta kalenteristaan.

Sunnuntai 24.02.2019

Maastohiihto

klo 10:15 Karsinta: parisprintti, naiset ja miehet (P)
klo 12:30 Finaalit: parisprintti, naiset ja miehet (P)

Yhdistetty

klo 11:30 Parisprintti: mäkiosuus HS130
klo 14:30 Parisprintti: hiihto-osuus 2 x 7,5 km

Tästä päivästä on odotettavissa melkoinen suomalaisten supersunnuntai. Päivän kolmesta kilpailusta on jokaisesta syytä odottaa mitalia.  Miesten parisprintissä Suomea edustaa Hakola ja Niskanen, joilla kolmen joukkoon sijoittuminen on varmasti kilpailuiden vähimmäistavoite. Naisten puolella Niskasen huikea hiihto sunnuntaina nosti suomalaisten mitalitoiveet kattoon. Parivaljakko Niskanen – Pärmäkoski tulee taistelemaan todella vahvasti tämän matkan mitaleista.

Yhdistetyssä on Suomella ladata kilpailuun varmasti tällä hetkellä maailman kolmen kärkeen kuuluva kaksikko Hirvonen – Herola. Suomalaisten akilleen kantapää on jälleen hyppyosuus, mutta toisaalta miehet voivat ottaa todella suuriakin eroja kiinni ladulla, mikäli vain suksi saadaan luistamaan Seefeldin keväisillä laduilla.

Tiistai 26.02.2019

Maastohiihto

klo 14:30 naiset 10 km (p)

Tämä laji nousi listalle hieman yllättäenkin, kun Kerttu Niskanen palasi kuuden viikon kilpailutauoltaan vain viikkoa ennen MM-kisoja ottaen voiton Cognessa hiihdetystä maailmancupin kilpailusta. Samallaisella suorittamisella juhlii suomalainen mitalia varmasti myös Seefeldissä.

Keskiviikko 27.02.2019

Maastohiihto

klo 15:00 miehet 15 km (P)

Iivon päivä. Se tietänee kokolailla varmaa mitaliakahvien keittoa kotisohvalla. Niskanen on nykykunnossaan oikeastaan melkein väkisin kolmen joukossa tässä kilpailussa, mikäli Suomen huoltojoukot eivät mene huolella metsään ilmeisesti todella vaikeissa latuoloissa käytävässä kilpailussa. Lähtökohtaisesti voitosta käydään jälleen jo tuttu Suomi – Venäjä kaksinkamppailu.

Torstai 28.02.2019

Maastohiihto

klo 14:00 Viesti: naiset 4 x 5 km

Yhdistetty

klo 12:00 Mäkiosuus HS109
klo 16:15 Hiihto-osuus 10 km

Naisten viestijoukkue sai mukavia uutisia viimetingassa, kun Cognessa voiton napanneen Niskasen lisäksi myös Anne Kyllönen teki loistavan hiihdon sijoittuen kymmenenneksi. Kyseessä ei ole Kyllösen pravuurimatka, joten viestissä nainen pystynee pitämään Suomen mukana mitalitaistossa.

Lähinnä jännitys onkin siinä kuka pystyy kantamaan sen neljännen hiihtäjän paikan? Joka tapauksessa tällä matkalla on jälleen mitalliodottama olemassa. Yhdistetyn osalta toistamme taas samaa kaavaa. Suomalaisten menestys ratkennee mäkihyppyosuudella.

Lauantai 02.03.2019

Yhdistetty

klo 12:00 Joukkuekilpailu: mäkiosuus HS109
klo 15:45 Joukkuekilpailu: hiihto-osuus 4 x 5 km

Hirvosen ja Herolan lisäksi myös Leevi Mutru on viimeaikoina osoittanut olevansa kovassa kunnossa, joten jos vain myös Arttu Mäkiaho onnistuu omassa tekemisessään ja nelikko pysyy terveenä kisojen ajan, on suomalaisilla myös tässä kilpailussa todella suuri riski napata mitalit. Saksa, Norja ja Itävalta lähtevät kilpailuun suosikkeina, mutta Suomella on tässäkin kilpailussa sanansa sanottavana.

» Seefeld 2019