SEURAA MEITÄ:
×

NAISTEN MM-KISAT

ETUSIVU / NAISTEN MM-KISAT
USA:lle MM-kultaa! – Videotarkastus vei kannun Suomelta
  • Mika
    Valkama

USA:lle MM-kultaa! – Videotarkastus vei kannun Suomelta

julkaistu: 14.04.2019 23:29

Hurmoksessa historiallisesti ensimmäistä kertaa MM-finaalissa esiintynyt Suomi yllätti fyysisellä pelillä moninkertaisen maailmanmestarin Yhdysvallat, joka kuitenkin onnistui voittamaan 2-1 (0-0,1-1,0-0,1-0) rankkareiden jälkeen, kun Suomelta hylättiin kyseenalaisesti jatkoajalla maali!

MM-finaalissa viidettä peräkkäistä mestaruutta metsästänyt Yhdysvallat haki ahneesti avausmaalia, mutta Naisleijonien Noora Räty onnistui kestämään jenkkien kiekkosateessa.

Ennakkosuosikkien paras maalipaikka siunaantui Hannah Brandtille, mutta Rädyn hanska puhui hienosti. USA voitti maalilaukaukset ensimmäisessä erässä peräti 17-4.

Toisen erän avausminuutilla Danielle Cameranesi  ronkki Riikka Sallisen nurin jenkkien hyökkäysalueella ja joutui jäähylle.

Susanna Tapanilla ja Michelle Karvisella oli parhaat paikat Suomen ylivoimassa, mutta Alex Rigsby torjui molemmat yritykset.

Jenkkien kapteeni Brianne Decker otti seuraavan kakkosen kampattuaan keskialueella Noora Tuluksen nurin, kun kahdeksan minuuttia toista erää oli pelattu.

Suomi sai toisessa ylivoimassaan yhden namipaikan, kun Petra Nieminen pääsi laukomaan b-pisteeltä, mutta jenkkiveskarin Rigsbyn sylkemää riparia Linda Välimäki ei saanut sutaistua verkkoon.

Tasalukuisina vasemmalta hyökkäysalueelle luistellut Nelli Laitinen kolisteli jenkkien maalitolppia.

Myös jenkit saivat hajanaisia paikkoja toisessa erässä, mutta Räty sai varusteitaan vetojen tielle. Sen lisäksi Naisleijonat pelasivat todella uhrautuvasti ja blokkasivat hyvin jenkkien laukauksia.

Toista erää oli jäljellä nelisen minuuttia, kun USA iski vastaiskusta ottelun avausmaalin. Anne Pankowski tuli oikealta sisään ja veti Rädyn juuri hanskan yläpuolelle matalan vedon yllättäen suomalaisveskarin.

Pian tuon jälkeen Tulus oli puolittain läpi, mutta veskari torjui. Seuraavaksi ajoi Nieminen vasemmalta maalille ajaen samalla jenkkipakin päin maalirautoja, mutta lätty ei silti löytänyt oikeaan osoitteeseen.

Toista erää oli jäljellä kaksi minuuttia, kun oikealta hyökkäysalueelle kurvannut Nieminen löysi vasemmalta Tapanin ja etuylämummo soi! Suomi tasoitti 1-1:een!

Erän viimeistä edellisellä sekunnilla Sallinen koukkasi Emily Pfalzerin nurin omalla puolustusalueella ja Suomi joutui lähtemään viimeiseen erään vajaalukuisena. Toisessa erässä Räty torjui kuudesti ja Rigsby yhdeksän kertaa.

Tapanilla oli herkullinen paikka viedä b-pisteeltä Suomi johtoon, kun päätöserää oli kahdeksan minuuttia jäljellä.

Jenkit saivat varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla melkoista painetta Suomen maalille, mutta kisaemännät kestivät!

Päätöserässä Räty torjui 13 laukausta ja Rigsby puolestaan neljä kertaa.

Jenkit aloittivat jatkoajan ryhdikkäästi ja Suomi joutui puolustuskannalle iskien muutamilla pistohyökkäyksillä vaarallisesti vastaan.

Venla Hovi huitaisi Deckerin nurin oman puolustuspään kulmassa ja joutui jäähylle.

Ylivoimalla Knight pääsi yrittämään ensin viivalta, mutta Räty sai vedon torjuttua. Seuraavasta paikasta jenkit eivät saaneet edes riparia varmasta paikasta sisään, vaan laukaus kävi tolpassa, kun Räty oli pelattu jo jäihin. Seuraavaan vetoon Ronja Savolainen heittäytyi eteen.

Loppujen lopuksi hermostuneesti pelannut jenkit joutuivat antautumaan. Hiirikoski törmäsi Rigsbyyn maalialueen ulkopuolella laukauksensa jälkeen ja kiekko tuli Niemiselle, joka pisti lätyn maaliin!! Pitkällisen videotarkastuksen jälkeen maali hylättiin ja jenkkipelaajalle tuomittiin tilanteesta jäähy.

Megan Keller otti jenkeistä jatkoajan kahden viimeisen minuutin aikana USA:n toisen jäähyn jatkoajalla. Suomalaiset eivät pystyneet ylivoimaansa kuitenkaan hyödyntämään. Ja näin päädyttiin ratkaisemaan maailmanmestaruus voittolaukaukisassa.

Rankkareissa USA:lta onnistuivat maalinteossa Amanda Kessel ja Pankowski. Naisleijonista ainoana onnistui Minnamaari Tuominen. Näin USA kruunattiin maailmanmestariksi viidennen kerran peräkkäin!

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustosta harmitti tuoreeltaan pelin jälkeen, mutta oli myös samalla ylpeä joukkueestaan.

– Olen suunnattoman ylpeä tästä joukkueesta. Mä luulen, että meillä on uusi kansan joukkue, joka on näyttänyt millaisia mimmejä ollaan. Naisleijonat on kovaa kamaa, Mustonen hehkutti suojattejaan.

– Katsokaa nyt tuota joukkuetta (USA). Nää on surujuhlat. He tietää, ettei ne ois ansainnut sitä voittoa tuomarivirheen takia, harmitteli Mustonen tuohduksissaan.

– Taisteltiin, oltiin jo maailmanmestareita. En oo ikinä ollut maailmanmestari. Yhtäkkiä en oo ollutkaan. Onhan tää ihan uskomaton ilta. Sitä on vaikea pukea sanoiksi tällä hetkellä, totesi Mustonen tuoreeltaan.