SEURAA MEITÄ:
×

F1

ETUSIVU / F1
F1 -Ennakko: Hamilton sinetöi mestaruuden meksikossa
  • Johannes
    Romu

F1 -Ennakko: Hamilton sinetöi mestaruuden meksikossa

julkaistu: 25.10.2018 01:27

F1 –kausi lähenee ikävästi loppuaan, kun edessä on kauden 19.osakilpailu Meksikossa. Meksikon Gp ajetaan maan pääkaupungissa Mexico cityssä. Meksikon osakilpailu teki paluun uudelleen F1 –kisakalenteriin vuonna 2015. Osakilpailu ajetaan Autódromo Hermanos Rodríguez –moottoriradalla, joka on kokenut uudelleensyntymisen hienoine stadionosuuksineen ja kunnostuksineen. Radan uudistuneen version suunnittelun taustalla on häärännyt suunnittelijaguru Hermann Tilke.

Autódromo Hermanos Rodríguez –moottorirata on yksi kalenterin nopeimpia. Pitkät suorat ja nopeat mutkiyhdistelmät takaavat, että suurin osa ratakierroksesta ajetaan kaasu pohjassa lukuun ottamatta hitaita stadionosuuksia. Rata sisältää 17 mutkaa ratakierroksen pituuden ollessa noin 4,3 kilometria. Kierroksia ajetaan 71 kappaletta. Isoin ongelma talleille on radan korkea sijainti suhteessa merenpintaan. Rata sijaitsee noin 2200 metriä merenpinnan yläpuolella, mikä tuo talleille todella suuria vaikeuksia viikonloppuun ohuen ilman ansiosta.

Autolta vaaditaan Autódromo Hermanos Rodríguez –moottoriradalla sekä suoranopeutta että ohuen ilman ansiosta hyvää aerodynaamista pitoa. Tämä kombinaatio tuokin insinööreille lisää työnsarkaa, kun F1 –sirkus saapuu Mexico Cityyn.

Rengasvalmistaja Pirelli tuo ensimmäistä kertaa Meksikoon hyperpehmeän rengasseoksen, joka on siis rengashierarkian pehmein seos. Pirelli uskoo, että tasainen ja liukas asfaltti vähentää rengaskulumaa, joten on perusteltua tuoda hyperpehmeä rengas mukaan kisaviikonloppuun.

Kuljettajien/tallien rengasvalinnat Mexico Cityyn

 

Kärkitalleista Red Bull ottaa todella aggressiivisen lähestymistavan Meksikoon verrattuna Ferrariin ja Mercedekseen. Red Bullin taktiikka saattaa kuitenkin vesittyä ennen kuin Meksikossa ollaan saatu ajettua kierroksen kierrosta, sillä perjantaina sekä lauantaina on luvattu epävakaista säätä ja sadetta. Kilpailu läpiviedään ennakkotietojen perusteella poutaisessa säässä, mikä asettaa täsmälleen samat ennakkoaselmat kuin viikko sitten Austinissa.

Ratkeaako Kuljettajien Maailmanmestaruus?

Meksikon viikonlopun suurimman huomion vie tietenkin kuljettajien mestaruustaistelu ja Lewis Hamilton. Kaudesta on jäljellä kolme osakilpailua, ja Hamilton johtaa pahinta kilpaveljeään Sebastian Vetteliä 70 pisteellä. Molempien kuskien ajaessa pisteille, Hamiltonille riittää kuljettajien maailmanmestaruuteen viisi pistettä. Näin ollen Vettelin mestaruushaaveet vaativat suuren ihmeen, ja Hamiltonille teknisiä ongelmia loppukauden kilpailuissa.

Ennakkoasetelmat Mexico Cityyn

Viime vuonna Ferrari ja Red Bull olivat todella vahvoja ohuessa ilmassa ajettavassa Meksikossa. Paalupaikan vei Sebastian Vettel ennen Max Verstappenia. Kilpailun voitti kuitenkin Max Verstappen, Sebastian Vettelin kolaroitua Lewis Hamiltonin kanssa. Mercedes oli viime vuonna pahoissa ongelmissa huonon aerodynamiikan takia, mutta tänä vuonna sitä ongelmaa ei enää ole. Suomalaisittain kilpailu oli menestys, sillä Kimi Räikkönen oli kilpailussa kolmas ja Valtteri Bottas kaasutteli toiseksi. Lewis Hamilton varmisti viime kaudella kuljettajien mestaruuden ajettuaan kilpailussa yhdeksänneksi, vaikka kolaroi heti kilpailun alussa. Tempun toistamiseen ei tällä kaudella ihmeitä vaadita, sillä Mercedes on kehittänyt autoaan huomattavasti paremmin kuin Ferrari ja Red Bull.

Sääolosuhteet sotkevat Meksikon viikonloppua, mutta voimasuhteissa ei suuria muutoksia nähdä. Mercedes, Ferrari ja Red Bull taistelevat Mexico Cityn herruudesta huonoista olosuhteista huolimatta. Red Bull-kuljettaja Max Verstappen saattaa olla todellinen yllättäjä, sillä Red Bullin auto on oletettavasti vahva Meksikossa hyvän aerodynamiikan ansiosta, kuten viime vuonna.

Luvassa on tapahtumarikas viikonloppu moottoriurheilun ystäville.

F1 -aikataulu Mexico cityyn

Perjantai 26.10

1.  harjoitukset klo 18.00
2. harjoitukset klo 22.00

Lauantai 27.10

3. harjoitukset klo 18.00
Aika-ajot klo 21.00

Sunnuntai 28.10

Meksikon Gp klo 21.10

 

Lähteet: Pirelli, Formula1