SEURAA MEITÄ:
×

ESPORTS

ETUSIVU / ESPORTS
Pilaako taifuuni Japanin GP:n kisaviikonlopun?
  • Johannes
    Romu

Pilaako taifuuni Japanin GP:n kisaviikonlopun?

julkaistu: 10.10.2019 14:03

F1-kausi lähestyy loppuaan, kun edessä on kauden 17. osakilpailu Japanin Suzukassa 11-13.10.2019. Katso alhaalta aikataulut, ennakkoasetelmat sekä poikkeukselliset aikataulut.

Suzuka Circuit

F1-sirkus rantautuu tulevana viikonloppuna Japaniin. Kauden 17. osakilpailu ajetaan legendaarisella Suzuka Circuit -moottoriradalla, joka on ollut F1-kalenterissa vuodesta 1987 alkaen, pois lukien vuodet 2007 ja 2008, milloin Japanin GP:n kisaisäntänä toimi Toyotan omistama Fuji Speedway -moottorirata. Suzukan moottoriradan on suunnittelut edesmennyt suunnittelija John Hugenholtz ja sen omistaa Honda. Suzuka Circuit on monen kuljettajan lempiratoja. Rataprofiili on poikkeuksellinen verrattuna Hermann Tilken moderneihin moottoriratoihin, ja Suzukan moottorirata onkin vielä harvoja kisakalenterin ”old school” -ratoja, mikä on kalenterin vaativimpia ajettavuudeltaan. F1-sarjan neljänneksi nopein rata tarjoaa kuljettajille yhden kauden haastavimmista ajoelämyksistä.

Suzukan kuningas on Michael Schumacher, joka on noussut korkeimmalle korokkeelle kuudesti. Nykykuljettajista eniten voittoja on Lewis Hamiltonilla (viisi). Sebastian Vettel on myös viihtynyt aina Suzukassa voittaen GP:n neljästi. Suzukan moottirata on tarjonnut myös ikimuistoisia hetkiä suomalaisille moottoriurheilun ystäville, kun ennen vanhaan kilpailun ollessa kisakalenterin lopussa, ratkaisi Mika Häkkinen niin vuoden 1998 kuin 1999 maailmanmestaruutensa nimenomaan Japanin Suzukassa.

Kimi ”Jäämies” Räikkönen on voittanut Suzukassa vuonna 2005. Voittoa pidetään edelleenkin yhtenä F1-sarjan suurimpina urotekoina, joka on nostettu ennen kisaviikonloppua taas “framille”. Räikkönen lähti kilpailuun joukon perältä voittaen kilpailun! (katso Räikkösen maaginen suoritus tästä>). V6-hybridiaikakaudella on paalun ja voiton ottanut aina Mercedes -kuljettaja.

Suzuka Circuit rataprofiili

Sijainti: Suzuka, Mie, Japani
Radan pituus: 5,807 km
Mutkia: 18
Kilpailun pituus: 53 kierrosta, 307,471 km
Viime vuoden paalupaikka: Lewis Hamilton (Mercedes)
Viime vuoden voittaja: Lewis Hamilton (Mercedes)
Eniten voittoja: Michael Schumacher  (6)
Eniten voittoja valmistaja: McLaren (9)
Rataennätys: Kimi Räikkönen, 1.31,540, (McLaren)

Pirellin rengasseokset Japaniin

Suzuka Circuit on yksi F1-kalenterin vaativimmista radoista renkaille. 18 mutkaa sisältävä rata tarjoaa myös Pirellille eräänlaisen haasteen Japanissa. Tästä syystä Pirelli tuo kisaviikonloppuun hierarkian kovimmat rengasseokset, jotka ovat: C1 (valkoinen), C2 (keltainen) ja C3 (punainen).

Kuljettajien/tallien rengasvalinnat

Kärkitallien osalta Japanissa näkyy trendi, mikä on muodostunut tutuksi ilmiöksi viime aikaisissa kilpailuissa. Kovimman seoksen pitkät vedot jäävät kärkitallien osalta harjoituksissa ajamatta ja pääpaino on pehmeimmissä seoksissa. Tämä selittyy osittain sillä, että Pirellin seokset ovat koostumukselta ja kulumalta lähellä toisiaan, sekä kauden aikana saatu data edesauttaa lukemaan kovinta seosta alkukautta paremmin.

Kokeneet kuskit kunniaan

Suzuka on vielä niitä harvoja moottoriratoja, jossa on vivahdus vanhan liiton rataa, vaikka ympärille on lisätty asfaltoituja alueita turvallisuuden parantamiseksi. Ferrarin Charles Leclerc lähtee ennakkosuosikkina Japanin viikonloppuun, joka selittyy täysin monacolaisnuorukaisen viime aikaisista otteista. Kannattaa kuitenkin seurata kokeneiden kuljettajien Hamiltonin,  Vettelin ja Max Verstappenin edesottamuksia, sillä Suzukassa erotetaan todelliset rattimiehet toisistaan. Tästä syystä ei kannata antaa liian suurta painoarvoa Leclercin viime aikaisille otteille, kun saavutaan Suzukan haastavalle radalle – Leclercin ajotaidot ovat viikonloppuna todellisessa testissä – sillä Suzukassa joutuu maksamaan virheistä hintaa.

Pilaako taifuuni osan viikonlopusta?

Japanin kisaviikonlopun ympärillä leijailee synkkiä pilviä, kun kaikkien eri lähteiden mukaan alueelle saapuu supertaifuuni, Hagibis, joka saapuu kisa-alueelle lauantai-iltapäivän aikana. Formula 1:n pomot, FIA sekä Japanin autoliitto seuraavat Hagibiksen kehittymistä tiivisti ja sen mahdollisia vaikutuksia. Aikatauluhäiriöitä pyritään minimoimaan, mutta kuljettajien, katsojien ja alueella työskentelevien ihmisten turvallisuus on etusijalla. Varsinkin kun jokainen moottoriurheilua seuraava tietää, mitä tapahtui 2014 Suzukassa Phanfone-taifuunin saapuessa alueelle – Jules Bianchin traaginen onnettomuus. Supertaifuunin kehittyessä vaaralliseksi, ajetaan aika-ajot ja kilpailu sunnuntaina!

Japanin GP:n aikataulu

Perjantai 11.10.2019

klo: 04:00 1. harjoitukset
klo: 08:00 2. harjoitukset

Lauantai 12.10.2019

klo: 06:00 3. harjoitukset
klo: 09:00 aika-ajot

Sunnuntai 13.10.2019

klo: 08:10 Japanin GP

Kaikki F1-kaudesta löytyy täältä>>

 

Lähteet: Pirelli, Formula1