SEURAA MEITÄ:
×

PITKÄVETOVIHJEET

ETUSIVU / PITKÄVETOVIHJEET
Abu Dhabi 2018 aika-ajot: Miten käy suomalaisten Yas Marinassa?
  • Johannes
    Romu

Abu Dhabi 2018 aika-ajot: Miten käy suomalaisten Yas Marinassa?

julkaistu: 24.11.2018 10:17

Kauden viimeinen F1 -viikonloppu ajetaan Abu Dhabissa Yas Marinan moottoriradalla. Mestaruuksien ratkettua ennen Abu Dhabia, on Kimi Räikkönen vienyt valtaosan huomiosta kuluneella viikolla. Räikkönen ajaa viimeistä kertaa Ferrarilla ja ensi kaudesta alkaen Ferrarin toinen kuljettaja Sebastian Vettelin ohella on Charles Leclerc.

Yas Marinan moottorirata on moderni rata, missä on sekä katuradan että kilparadan vivahteita.

Sääolosuhteet ovat Abu Dhabissa aina viimeisen päälle, eikä sateen uhkaa ole olemassa.

Rengasvalmistaja Pirellin rengasseokset viikonloppuun ovat: hyperpehmeä (vaaleanpunainen), ultrapehmeä (violetti) ja superpehmeä (punainen).

Yleensä perjantaipäivän harjoituksilla ei ole suurta merkitystä, mutta Yas Marinan moottoriradalla on, sillä perjantaipäivän toiset harjoitukset ajetaan täsmälleen samoissa olosuhteissa kuin aika-ajot ja kilpailu. Toki moottorin tehot pidetään alhaalla rasituksen vuoksi, mutta autojen säätöjen kannalta kyseiset harjoitukset ovat avainasemassa.

Perjantaipäivän nopein mies oli Valtteri Bottas, mutta kärkitallit ovat erittäin lähellä toisiaan ja edessä on todella mielenkiintoinen aika-ajo.

Qualification Winning Margin –  Between 0.1 and 0.25 seconds inclusive @2.75

Radan ensimmäisessä ja toisessa sektorissa korostuu moottoritehot, mutta viimeinen sektori, mikä on radan haastavin ja teknisin, on hyvän kierroksen kannalta kriittisin. Red Bull on radan viimeisessä sektorissa kärkitalleista paras, mutta härkätalli antaa tasoitusta huonon suoranopeutensa ansiosta Mercedekselle ja Ferrarille. Viimeisessä sektorissa korostuu myös kuskien ajotaidot, jolla voi jo itsessään tehdä eroa. Hyvällä kolmossektorilla saa aikaan vähintään 0.1 sekunnin eron, jos kaksi ensimmäistä sektoria on edes jossain määrin osunut kohdilleen. Viime vuonna paalupaikan voittomarginaali oli 0.170, ja olettamus on tänäkin vuonna, että voittomarginaali ylittää 0.100, mutta ei missään nimessä 0.250 sekuntia.

» Pelaa kohdetta Mobilebetillä!

Lewis Hamilton vs Valtteri Bottas – Valtteri Bottas @2.50

Valtteri Bottas lähtee puolustamaan viime vuoden paalupaikkaa. Bottas oli perjantaipäivän toisessa treenissä nopein kuljettaja, mikä antaa hyvän suunnan koko kisaviikonlopulle. Koska kyseisellä treenillä on Yas Marinan radalla merkitystä, antaa se Bottakselle pienen edun aika-ajoon. Lewis Hamiltonilla on myös kohtalalaisen kulunut ja vioittunut moottori allaan ja sen kestävyydestä ei ole takuita. Moottori saatetaan vielä joutua vaihtamaan ennen aika-ajoja, mutta on sanomattakin selvää, että moottori on parhaat päivänsä nähnyt. Bottas oli myös viimeisessä sektorissa Hamiltonia huomattavasti parempi.

» Pelaa kohdetta Gutsilla!

Qualifying Top3 – Kimi Räikkönen @5.00

Tämä kauden jälkeen Ferrarin jättävä Räikkönen ajaa kohtalaisen paineettomassa tilassa. Ferrari piti todellisen vauhtinsa perjantaina piilossa, mikä näkyi suoranopeuksissa, mutta lauantaina Maranellon ori “hirnahtaa” taas tuttuun tyyliin. Räikkösen mahdollisuudet kolmen parhaan joukkoon ovat suuremmat, mitä itse kerroin antaa ymmärtää. Sebastian Vettel on menettänyt jo kauan sitten motivaationsa. Hamilton ajaa kuluneella moottorilla, joka on koottu edellisten moottoreiden osista. Bottas ja Max Verstappen ovat potentiaalisia kilpakumppaneita, kun aika-ajot alkavat. Sektoreiden osuessa kohdilleen Räikkönen taistelee ilman muuta paalupaikasta, mutta kolmen parhaan joukkoon yltäminen on lähempänä totuutta.

» Pelaa kohdetta Gutsilla!

 

 

Liity Facebookissa Pitkävetopelaajat-ryhmään ja
ole edelläkävijä pitkävetovihjeissä. Siirry tästä