SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Youtube velvoittaa kertomaan, mikäli tekoäly osallistui videon tekoon
  • Saara
    R

Youtube velvoittaa kertomaan, mikäli tekoäly osallistui videon tekoon

julkaistu: 19.11.2023 16:42

Youtube on pitkään seurannut tilannetta, jossa tekoälyn tuottama sisältö muuttuu yhä tavallisemmaksi niin mainonnassa, näyttelijäntyössä kuin monella muullakin alalla. Nyt videopalvelu onkin päättänyt lisätä säännöstöönsä vaatimuksen, että keinoälyn tuotoksista on ilmoitettava.

Youtube velvoittaa nyt käyttäjiään merkitsemään videonsa, jos ne sisältävät mitään tekoälyohjelmalla tuotettua materiaalia. Valvonta on kuitenkin toinen juttu.

Videon kuvauksessa on kerrottava selvästi, että osia videosta on luonut tekoäly. Tämä koskee esimerkiksi videomateriaalia, joka kuvaa todentuntuisesti tapahtumaa, jota ei oikeasti ole tapahtunut, sekä deepfake-videoita, joissa joku sanoo tai tekee asioita, joita ei oikeasti ole tehnyt.

Tämä on tekoälyn luomaa sisältöä. Marion omistaa Nintendo ja Muumipeikon Moomin Characters Oy Ltd. Kuva: Microsoft Bing Image Creator

 

Youtuben blogikirjoituksen mukaan uuden säännön tarkoitus on torjua harhaanjohtavan tiedon leviämistä. Erityisesti halutaan puuttua materiaaliin, joka käsittelee vaalien, maailmankriisien ja terveysväitteiden kaltaisia laajasti vaikuttavia asioita.

Samassa kirjoituksessa todetaan, että joitain tekoälyn tuottamia sisältöjä tullaan poistamaan merkinnästäkin huolimatta, jos ne sisältävät vaikkapa realistista väkivallan kuvausta puhtaasti väkivallan vuoksi, eikä esimerkiksi osana historiallista opetusvideota.

Vastuuvapauslausekkeen lisäksi uudistukseen liittyy yhteisösääntöjä. Jos bongaa youtubesta feikki-itsensä tekemästä ja sanomasta simuloituja asioita, voi tällä perusteella pyytää videon poistamista. Erityisesti asia koskee muusikoita, joiden ääntä matkitaan tekoälyohjelmilla.

Poikkeuksia sääntöön ovat tekoälyä nimenomaan käsittelevät videoanalyysit, joissa feikkiääni on olennainen, sekä parodiavideot, joissa feikkiys on ilmiselvää. Kiellettyä ei siis ole pilailla, kiellettyä on johtaa harhaan.

Seuraavaksi Youtuben täytyy enää onnistua valvomaan sääntöjen noudattamista samalla, kun keinoälyn askartelema materiaali on yhä parempaa. Rikkureille on tiedossa ainakin videoiden poistamista ja bannia Youtube-kumppaniohjelmasta.

Lähde: Kotaku Kansikuva: Microsoft Bing Image Creator