Pokémon-pelisarjan yhdeksännen sukupolven osat Scarlet ja Violet ovat olleet viikonlopun ajan pelaajien tutustuttavina. Julkaisua edeltävänä päivänä ilmestyneet arviot taisivat ehtiä laskea aika monen odotuksia. Vaikka itse pelisisällöt saavat kiitosta, vaikuttaa siltä, ettei Nintendo Switch kerta kaikkiaan pyöritä niitä riittävällä laadulla.
Yhteenvetoja viihdeteollisuuden tuotteiden arvosteluista julkaiseva Metacritic antaa peleille tällä hetkellä pisteet 77. Ei mitenkään hälyttävää, mutta Pokémon-peleille varsin vaatimatonta. Vain vuoden 2005 Pokémon Emerald jää taakse yhdellä pisteellä.
Julkaistujen arvioiden perusteella ongelmat löytyvät suorituskyvystä ja grafiikoista.
Tänä vuonna on ilmestynyt jo yksi Pokémon-tapaus, toimintaroolipeli Arceus. Lisäksi viime vuonna markkinoille tulivat Diamondin ja Pearlin uusintajulkaisut. Edellisen peliparin, Swordin ja Shieldin, kehitystyössä projektin laajuutta yritettiin saada hallintaan kokeilemalla uutta teknologiaa, jonka kanssa lienee hieman kompasteltu myös uutuuksien kohdalla.
Kukaan ei väitä, että Pokémon-pelien tekeminen olisi helppoa. Niillä on kiinteä kolmen vuoden aikataulu, josta ei ole varaa lipsua. Joka kolmas syksy ilmestyy kokonaisuus, joka käsittää videopelin lisäksi kortit, oheispelit, fanituotteet, crossoverit ja vaikka mitä muutakin. Ysärin lopulta lähtien Game Freak on pyrkinyt luomaan pelien ketjuun uusia osia, jotka toisivat uuden sukupolven Pokémonien lisäksi aina jotakin uutta viemään sarjaa eteenpäin. Menestys on ollut vaihtelevaa, mutta toisaalta lisähaastetta on tuonut kehitys kolmiulotteisiin pelimaailmoihin ja monimutkaisiin grafiikoihin.
Scarletissa ja Violetissa suorituskyvyn puutteet pettävät kunnianhimon, kuten Eurogamer pelien viat tiivistää. Eri sivustojen mukaan suuri ongelma on kuvataajuus, jonka lasku saa hahmot liikkumaan kuin huonossa stop-motion-animaatiossa. Myös tappelussa näkymättömät Pokémonit sekä väärät leikkaukset ja välähdykset tekevät peleistä omituisen viimeistelemättömän oloisia. Maisemat saattavat muuttuilla äkisti tai maa kadota jalkojen alta. Koululuokkakohtauksessa oppilaiden liike on konemaista kuin halpispelissä.
– Ei ole liioiteltua sanoa, että Scarlet/Violet on yksi huonoimman näköisistä – ja toimimattomimmista – peleistä, joita olen koskaan pelannut, tylyttää The Guardianin arvostelija. Kiviin juuttuvat pokepallot, avoimen maailman takkuileva kuvataajuus tai photoshopatun näköinen kaupunki eivät nekään kerää kiitosta.
Pelit lagailevat, hidastelevat ja kaatuilevat.
Silti arvioissa nähdään myös pelien ansiot puutteiden takaa. Moni kriitikko vakuuttaa, että Pokémon maailmassa seikkailu korvaa kiusalliset viat, tai että ainakin ilman niitä sinne uppoutuisi mielellään.
Jää nähtäväksi, pystyykö Game Freak poistamaan ongelmat korjaustiedostojen avulla, sillä Switch ei ollut mitään uusinta tekniikkaa edes ilmestyessään vuonna 2017. Yleensä nämä tällaiset yhteensopivuusongelmat eivät kuitenkaan ilmene tässä määrin ensisijaisesti laitteelle tehdyissä peleissä. Scarlet ja Violet ovat ensimmäiset avoimen maailman Pokémon-pelit, mikä taitaa olla Switchille liikaa.
Ensi keväänä ilmestyvä Breath of the Wild 2 saattaa tuoda muassaan pitkään huhutun Nintendo Switchin tehokkaamman version, mutta Pokémon-pelit eivät nähtävästi vielä ansainneet sitä. Niiden on toimittava nykyisellä käsikonsolilla nyt niin hyvin kuin pystyvät.
Lähde: Kotaku Kansikuva: Nintendo