Tuttu tunne: mielen sopukoissa pyörii hämäriä muistikuvia lapsuuden pelistä tai telkkariohjelmasta, joka oli mahtava, mutta nimi ei vain palaudu muistiin. Hyvässä lykyssä se putkahtaa jostakin esiin, ja nostalgiapärinätuokio Youtubessa voi alkaa.
Tämän tyyppisistä fiiliksistä vaikuttaa kummunneen Nalle Mielosen (s. 1986) luomus “Oletko pelannut tätä peliä?”, yksi Memory Limits -taidenäyttelyn teoksista. Pikseli pikseliltä hän on siirtänyt muistonsa kauhupelistä neljännesvuosisadan takaa Game Boyn näyttöruudulle. Ehkä jollakulla katsojalla välähtää, ja hän voi virkistää Mielosen muistia – ellei muisti ole paikannut itse aukkojaan jälkeenpäin.
Tampereella Museokeskus Vapriikissa toukokuun alkupuolella avattu Game Boy -näyttely Memory Limits keskittyy nimensä mukaisesti muistiin ja muistoihin, erityisesti lapsuusmuistoihin. Nintendo Game Boy onkin olennainen osa ysärillä kasvaneen sukupolven tietoteknistä kehityskaarta. Ensimmäinen oma näyttöruutu, jonka äärellä seikkailla ja luoda virtuaalisesti. Pelikonsolin tila on rajallinen, muttei selvästikään kahlitse luovuutta. Ihmismuistikin on rajallinen, ja teoksissa käsitellään myös muistojen luotettavuutta ja muovautuvuutta.
Taideteokset on luotu Game Boyn 160 × 144 -pikseliselle näytölle, jollaisilta ne ovat myös yleisön itse selattavissa. Vapriikissa toimivan Suomen pelimuseon studiotilaan rakennettu sangen hillitty näyttely päästää pelikonsolit himmeänvihreine näyttöineen oikeuksiinsa.
Suurin osa taiteilijoista on 70-80-luvuilla syntyneitä suomalaisia, mutta joukosta löytyy myös esimerkiksi venäläisen 6VCR:n (s. 1996) sotaa käsittelevä teos. Jotkut ovat visualisoineet abstrakteja muistikuviaan, kun taas toista päätyä edustaa saksalaisen Daniel Stollen (s. 1982) tarinallinen “It’s Okay”.
Ehkä hauskimman teoksen on tehnyt Niina Huovinen (s. 1984). Hän muistaa lapsena kateuspäissään valehdelleensa kaverilleen, että hänenkin perheensä on käynyt ulkomailla rantalomalla. Nyt tämän sepitetyn reissun lomakuvat ovat nähtävillä Game Boy -taiteena teoksessa “Eka etelänmatka”.
Näyttely on nähtävillä enää tämän viikon loppuun, joten kiirettä pitelee! Vapriikin lipulla pääsee kiertämään kaikki muutkin keskuksen museot ja näyttelyt.
Kansikuva: Saarni Säilynoja / Vapriikin kuva-arkisto