SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Turruttaako GTA empatian? Tutkijat tarkastelivat väkivaltapelin vaikutuksia aivoissa
  • Saara
    R

Turruttaako GTA empatian? Tutkijat tarkastelivat väkivaltapelin vaikutuksia aivoissa

julkaistu: 20.01.2024 17:38

Videopeleistä on tullut arkipäiväistä sisältöä kaikenikäisten elämässä, joten niiden sisältämä väkivalta on yleinen huolenaihe. Monet pelit sisältävät äärimmäisen väkivaltaista kuvastoa, jonka pelätään voivan turruttaa empatiaa ja alentaa kynnystä käyttää väkivaltaa tosielämässä.

Itävaltalaiset ja ruotsalaiset neurotieteilijät pureutuivat tähän kysymykseen kutsumalla koehenkilöitä pelaamaan raa’astakin voimankäytöstä tunnettua Grand Theft Autoa.

Kokeeseen osallistui 89 nuorta miestä, joilla oli vähän tai ei lainkaan kokemusta väkivaltapeleistä; tällä torjuttiin kokeneisuuden vaikutukset tuloksiin. Tutkijat Wienin yliopistosta sekä Karoliinisesta instituutista magneettikuvasivat koehenkilöiden aivoja samalla kun nämä näkivät toverinsa saavan sähköiskuja, jotta voitiin päätellä heidän empaattisten reaktioidensa lähtötaso.

Sitten päästiin pelaamaan! Osallistujien tuli viihtyä GTA 5:n parissa tunnin verran päivän tai parin välein, kaikkiaan seitsemän kertaa. Heidät oli jaettu kahteen ryhmään: toisen tehtävä oli tappaa pelissä mahdollisimman paljon porukkaa, kun taas kontrolliryhmässä tehtävänä oli ottaa valokuvia muista hahmoista. Jälkimmäisten GTA:ta oli rukattu siten, että kaikki väkivaltasisältö oli poistettu.

Noin vuorokausi viimeisen pelisession jälkeen aivokuvat otettiin uudelleen. Näkyisikö pelissä harjoitettu aggressiivisuus heikentyneenä empatiana?

Ei suinkaan: reaktiot eivät eronneet ryhmien välillä.

Tutkijat toppuuttelevat tekemästä hätiköityjä johtopäätöksiä siitä, että huoli väkivaltapelien vaikutuksista olisi aiheeton. Tutkimus tuo vain lisämateriaalia käytävään keskusteluun.

Tässä tapauksessa tarkasteltiin parin viikon aikana henkilöitä, joille väkivaltapelaaminen ei ole arkipäivää. Tutkimuksissa, jotka on tehty kokeneemmille räiskintäpelaajille, ja joissa mittauksia on tehty välittömästi pelaamisen jälkeen, on tullut toisenlaisia tuloksia.

Lisäksi tutkijat toivovat uusia tutkimuksia vielä pidemmän ajan vaikutuksista. Tärkeimpänä kysymyksenä he pitävät vaikutuksia lapsiin ja nuoriin, joiden aivot vielä muovautuvat; heitä vain on vaikeampi tutkia eettisellä tavalla.

Lähde: Science Daily / Lengersdorff ym. Kansikuva: Rockstar Games / Freepik