SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Tubettajaa uhkaa pitkä vankeus: lavasti lento-onnettomuuden ja sabotoi tutkintaa
  • Saara
    R

Tubettajaa uhkaa pitkä vankeus: lavasti lento-onnettomuuden ja sabotoi tutkintaa

julkaistu: 21.05.2023 17:13

Tubettaja ja entinen huipputason lumilautailija Trevor Jacob myönsi hiljattain syyllisyytensä katalaan temppuun, jolla huijasi miljoonia videonkatselijoita. Sotshin talviolympialaisissa 2014 lautaillut tähti lavasti pienkoneensa putoamisen ja sabotoi lisäksi onnettomuustutkintaa.

Jupakka sai alkunsa marraskuussa 2021. Jacob lähti yksimoottorisella yksityislentokoneellaan Etelä-Kaliforniassa sijaitseville Sierra Nevadan vuorille sirotellakseen sinne ystävänsä tuhkat, kuten hän itse väitti. Puolivälissä lentoa koneen moottori sammahti.

Sadateltuaan epäonneaan tubettaja pelastautui laskuvarjon turvin kulkuneuvostaan, jonka hän jätti leijailemaan oman onnensa nojaan pitkin Los Padresin kansallismetsän latvustoja. Lopulta kone törmäsi puihin ja pirstoutui maahan. Lentäjä itse harhaili vuoristossa, kunnes ohikulkija pelasti hänet.

Jacob julkaisi tapauksesta dramaattisen videon, vaan eipä aikaakaan kun se jo kyseenalaistettiin vahvasti. Videosta päätellen Jacob ei yrittänyt tehdä mitään saadakseen moottorin uudelleen käyntiin, soittaakseen apua tai etsiäkseen turvallista laskeutumispaikkaa ennen kuin otti hatkat koneesta. Ollakseen paniikissa hän oli myös yllättävän näppärästi huomannut ottaa selfiekeppinsä mukaan hätäpoistumiseen. Sitä paitsi laskuvarjoreppu oli hänen yllään koko lennon ajan, ja hän oli vieläpä asentanut lentokoneeseen useita kameroita strategisiin paikkoihin.

Redditin Flying-alueella Jacobin toiminta videolla herätti lentoharrastajien hälytyskellot heti.

– Täysin epäuskottava reaktio, huonoa näyttelemistä, ei yritystä korjata vikaa vaikka lentokorkeus oli epäilyttävän korkea. Suoraan vain hyppy pitkään vapaapudotukseen hyppyvarjon ja selfiekepin kera. Näyttää kaiken lisäksi siltä, että hän on säätänyt nokkaa alaspäin varmistaakseen törmäyksen lähietäisyydelle korkealla nopeudella, äimisteli nimimerkki Torque_Tonight.

Monia myös ärsytti Jacobin tekopyhä kehotus pitää aina laskuvarjoa lentäessä; vastuullisilla harrastajilla kun on tapana noudattaa ennakoivampia riskinhallintakäytäntöjä. Moinen kehotus antaa harrastuksesta tyhmänrohkean kuvan.

– Miettikää, jos kone olisi osunut johonkuhun pahaa-aavistamattomaan retkeilijään/vaeltajaan tai autoilijaan, huomautti lisäksi nimimerkki Woozuki toivoen, ettei Jacobi enää helpolla pääsisi yläilmoihin.

Toive toteutui huhtikuussa 2022, kun Yhdysvaltain ilmailuhallinto (FAA) peruutti Jacobin lentolupakirjan. Saatesanoissa hänen todettiin toimineen piittaamattomasti ja vaarallisesti sekä todennäköisesti lavastaneen koko jutun.

– Päätit hypätä lentokoneesta vain tallentaaksesi törmäyksestä kuvamateriaalia, mikä osoittaa huolellisuuden, harkinnan ja vastuun puutetta, lausui FAA.

Asia olisi voinut jäädä tähän, jollei Jacobi olisi myös kopeloinut tutkintaa. Hän ilmoitti onnettomuudesta turvallisuusviranomaisille vasta kaksi päivää rysähdyksen jälkeen väittäen, ettei tiennyt edes hylyn sijaintia. Toverinsa kanssa hän kuitenkin osasi noutaa kameroiden tallentaman videomateriaalin ja sitten piilottaa koneen osia roskiksiin.

Tällainen epärehellisyys viranomaisia kohtaan uhkaa nyt tuoda Trevor Jacobille pisimmillään 20 vuoden vankeustuomion. Kaikki vain Youtube-massien tähden. Kaiken lisäksi Jacobilla ilmeisesti oli holtittomalle videolleen jokin sponsorisopimus; tällä kertaa oli yrityksen onni, ettei influensseri viitsinyt mainita sponsoriaan videolla.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Trevor Jacob / Youtube