SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Tekoäly ahmi tuhansia tunteja videoita ja oppi pelaamaan Minecraftia
  • Saara
    R

Tekoäly ahmi tuhansia tunteja videoita ja oppi pelaamaan Minecraftia

julkaistu: 06.07.2022 16:55

Tekoäly-yhtiö OpenAI tunnetaan koneoppimisen kautta ehjää tekstiä tuottavasta GPT3-algoritmista sekä sen johdoksena kehitetystä, tekstistä kuvia luovasta DALL-E:sta. Jälkimmäisestä on versioitu avoimen lähdekoodin DALL-E Mini, jonka tuotoksia koko Internet on ihmetellyt jo jonkin aikaa.

Nyt OpenAI:n tutkimuslaboratoriossa on askarreltu tekoäly, joka pelaa Minecraftia. Sellaisia on toki tehty aiemminkin, esimerkiksi MineRL-kisojen innoittamana, mutta vaikkapa timantin louhinta on koitunut niille ylivoimaiseksi ongelmaksi.

Uusi tekoäly paitsi louhii timanttia, tekee kaikenlaista muutakin, mitä pelin sääntöjen puitteissa ihmispelaaja nyt voi tehdä: hakkaa puita, tekee lankkuja ja jopa työpöytiä, ui, metsästää riistaa ja syö sen. Se oppii myös pelaajien usein käyttämän niksin, “pillar jumpin”, jossa hahmo hyppää ja samalla sen alle sujautetaan kuutio.

Video PreTraining -menetelmällä opetettu tekoäly oppii kehittäjänsä mukaan jopa työstämään louhimistaan timanteista kirveen: taito, jonka omaksumiseen nohevakin pelaaja käyttää parikymmentä minuuttia.

Kuten nimestä voi päätellä, tekoäly on opetettu videoiden avulla. Sille annettiin katseltavaksi 70 000 tuntia Minecraft-aiheisia Youtube-videoita. Mitään passiivista hommaa tämä ei kuitenkaan ollut, sillä ihmisvoimin merkittiin tarkoin pari tuhatta tuntia materiaalia, jotta  tekoäly voisi ymmärtää, miten tietyt hiiren ja näppäimistön painallukset liittyvät toimintoihin pelissä. Tämä Inverse Dynamics Model (IDM) -algoritmi osasi sitten merkitä asianmukaisesti koko lopun datamäärän. Ilman minkäänlaista kontekstia hermoverkon kouluttaminen videoiden perusteella tällaiseen suoritukseen olisi kohtuuton työmaa.

Huomionarvoista tässä uudessa Mine-älyssä on myös se, että sen käyttöliittymänä on juuri hiiri sekä näppäimistö. Tämä tekee siitä ihmisenkaltaisemman verrattuna erityisen sisäisen rakenteen käyttöön.

Verrattuna shakkiin tai Go:hon, joita keinoäly on pelannut suvereenisti jo vuosia, Minecraftin kaltaisessa avoimessa maailmassa toiminen vaatii sangen monimutkaisia käyttäytymismalleja. Tässä onnistuminen “tasoittaa tietä kohti videorykelmän avulla toimimaan oppivia agentteja (toimijoita)”, kuten OpenAI visioi.

Totta on, että melkoisen joukon videoita MinecraftAI vaatiikin oppiakseen edes perusperiaatteet, siinä missä lapsi voi katsoa pari klippiä Youtubesta ja päästä hyvin vauhtiin. Osana kehitystyötä OpenAI on uskaltanut avata lähdekoodin, jota tullaan käyttämään samoissa MineRL-kisoissa, joissa timantinlouhinta on aiemmin osoittaunut kynnyskysymykseksi. Tuskin enää!

Lähde: PC Gamer / SingularityHub Kansikuva: Mojang