SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Taiteilija Vesa-Matti Loiri on kuollut – Tunnettiin myös intohimoisena pelaajana
  • Toimitus

Taiteilija Vesa-Matti Loiri on kuollut – Tunnettiin myös intohimoisena pelaajana

julkaistu: 10.08.2022 13:30

Advertisement

Yksi Suomen kaikkien aikojen rakastetuimpia taiteilijoita, VesaMatti Loiri, on kuollut viime yönä 77-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden jälkeen. Kuoleman vahvisti Loirin manageri Pete Eklund.

Loiri tunnettiin monitaiturina, joka menestyi niin viihteessä kuin draamassa, musiikissa ja näyttämöllä, elokuvissa ja televisiossa. Vuosikymmenten aikana elokuvia hän teki liki 60 ja musiikkialbumeita 34 kappaletta.

Teatterikorkeakoulun jälkeen teatterissa ja elokuvissa tunnetuksi tullut Loiri nousi viihde- ja tv-puolella kaikkien huulille 1970-luvun aikana, tehdessään yhteistyötä muun muassa PerttiSpedePasasen kanssa. Heidän tunnetuin luomuksensa, Uuno Turhapuro, sai ensimmäisen elokuvansa 1973.

Muusikonurallaan Loiri toimi laulajana ja huilunsoittajana. Solistina hänen tunnetuimpia töitään olivat erityisesti Eino Leinon runojen tulkinnat ja joululevyt, kuten “Sydämeeni joulun teen” (1998). Hän on albumimäärissä mitattuna yksi myydyimpiä suomalaisia artisteja, ja vetosikin eri-ikäisiin ihmisiin koko uransa ajan.

Mielenkiinnonkohteiden laaja skaala osui myös videopeleihin. Vesa-Matti Loiri kertoi muun muassa Helsingin Sanomien haastattelussa 2015 ja Me Naiset -lehden haastattelussa 2018, että pelaa vapaa-ajallaan videopelejä.

“Rapsuttelen kotona kissoja ja pelaan pleikkaria. Eniten pelaan änäriä”, Loiri kertoi Me Naisille ja myöntää koukuttaneensa omat poikansakin pelaamiseen, eikä toisinpäin.

Helsingin Sanomat kirjoittaa omassa haastattelussaan, että änärin lisäksi on toinenkin urheilupeli, joka oli taiteilijan mieleen.

“Tekemistä täällä riittää, Loiri vakuuttaa, sillä hänellä on kalastuksen lisäksi toinenkin intohimoinen harrastus: tietokonepelit. Suosikkeja ovat NHL-jääkiekkopeli ja FIFA-jalkapallopeli.”

Urheilupeleistä pitäminen ei sinänsä ole yllätys, sillä urheilun saralla Loiri oli yhtä monipuolinen kuin taiteilijana. Nuorena hän esimerkiksi pelasi HJK:n varamaalivahtina, ja voitti mm. käsi- ja vesipallossa Suomen mestaruuden.

Myös Loirin tunnetuimmasta hahmosta on tehty videopeli, kun vuonna 1986 lukioikäinen Pasi Hytönen teki Uuno Turhapuro muuttaa maalle -videopelin Commodore 64:lle. Peliä tuotettiin yhteensä 2000 kappaletta, joista valtaosa myytiin. Viime kesänä yksi alkuperäisistä kaseteista ostettiin Huuto.net -palvelussa 3712 euron hintaan, kertoo Pelit-lehti.

Kansikuva: Otava ja Uuno Turhapuro muuttaa maalle