SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Shakkiskandaali uusilla kierroksilla: huijariksi syytetyltä miljoonavaateet
  • Saara
    R

Shakkiskandaali uusilla kierroksilla: huijariksi syytetyltä miljoonavaateet

julkaistu: 27.10.2022 16:48

Perinteikkäänä ja ikivanhana pelinä shakin historiaan on mahtunut vehkeilyä ja skandaaleja, mutta tämä meneillään oleva sotku on kyllä ennennäkemätön.

Kun suurmestari Hans Niemann voitti maailmanmestari Magnus Carlsenin Sinquefield Cupissa syyskuun alussa, Carlsen antoi ymmärtää uskovansa kilpakumppaninsa huijanneen. Huhut vahvistuivat Carlsenin jätettyä pelin kesken ensimmäisen siirron jälkeen kohdattuaan Niemannin seuraavan kerran.

Seuraavaksi maailmanmestari julkaisi tiedotteen, jossa ilmaisi syytöksensä suoraan. Niemannille jo ensi epäilyjen aikaan fudut antanut Chess.com tutki asiaa ja raportoi, että näyttöä löytyy ainakin sadasta huijauksesta nettipeleissä.

Niemannin maine meni murusiksi, mutta todisteita vilungista itse Sinqufield-matsissa ei toki ole. Kaiken spekuloinnin keskellä nettikeskusteluissa on keskitytty ennen kaikkea keksimään, kuinka Hans teki sen. Teki tai ei, täysi huijari hän yleisen konsensuksen mukaan on.

Nyt syyttömyyttään yhä vain vakuuttava Niemann on viemässä tapausta oikeuteen. Shakkimestarin asianajajat ovat nostaneet kanteen hänen kotiosavaltiossaan Missourissa.

– Niemann on 19-vuotias itseoppinut shakin ihmelapsi, dokumentissa todetaan heti alkuun.

– Hän nostaa tämän kanteen selvitäkseen tuhoisista vahingoista, joita vastaajat ovat aiheuttaneet hänen maineelleen, uralleen ja elämälleen herjaamalla häntä törkeästi ja juonimalla hänet laittomasti mustalle listalle ammatissa, jolle hän on omistanut elämänsä.

Carlsenin ohella kanteen vastaajiin lukeutuvat tämän yritys Play Magnus, Chess.com ja sen pomo Daniel Rensch sekä Hikaru Nakamura.

Kanteessa todetaan Magnus Carlsen olevan oikeastaan hemmoteltu kakara, joka saavutettuaan asemansa shakin kuninkaana haluaa monopolisoida koko pelin ja tehdä mitä tahtoo. Asianajajien mukaan Sinqufield Cupissa häviäminen ei vain sopinut Carlsenille, jottei hänen hyvä putkensa matkalla kohti ennätyksellistä FIDE-luokitustaan katkeaisi. Ja mikä pahempaa, Niemann nolasi legendan kiusoittelemalla tätä pelin päätteeksi:

– Maailmanmestarille on varmasti noloa hävitä minulle. Tuntuupa pahalta hänen puolestaan.

Kehnona häviäjänä tunnettu Carlsen on varmasti kiehunut kiukusta, kun kaksitoista vuotta nuorempi ihmelapsi on noin kunnioittamaton ja kehtaa kolhaista mestarin henkilöbrändiä. Tässä riittää kanteen mukaan perustelua sille, miksi Carlsen olisi kehittänyt varsinaisen kostokampanjan nuorta haastajaa vastaan.

Niemannin joukkojen mukaan Carlsen ei siis ole edes erehtynyt, vaan suunnitelmallisesti koonnut salaliiton ja tuhonnut Niemannin uran. Tilanne on varsin tulehtunut!

Kanteen mukaan Chess.comin raportin täydellinen ajoittuminen ja Nakamuran Carlsenia komppaavat kommentit ovat osoituksia siitä, että kyseessä on yhteistuumin pystyyn pistetty projekti siivota Niemann Carlsenin tieltä. Törkeinä pidetään myös netissä leviäviä Sinquefield-matsia koskevia huijausteorioita, joihin ovat tarttuneet Elon Muskin kaltaiset näkyvät henkilöt.

Niemann syyttää Carlsenia ja kumppaneita lopulta viidestä rikoksesta: herjauksesta, kunnianloukkausesta, vahingonteosta sopimus- ja liiketoiminnalle, kansalaissalaliitosta sekä Shermanin lain rikkomisesta.

Jälkimmäinen viittaa yhteenliittymien vastaiseen kilpailulakiin.

Kaikki syytteet on kohdistettu kaikkiin syytettyihin. Korvauksena vaaditaan sataamiljoonaa dollaria per syyte plus sopimussyytteen osalta vahingonkorvauksia.

Magnus Carlsenilla ei ole ollut tapana jättää leikkiä kesken arvokisoissa. Lisäksi hän on ilmoittanut, ettei puolusta enää maailmanmestarin titteliään. Nämä seikat syövät jossain määrin uskottavuutta väitteiltä, joiden mukaan hän puolustaisi asemaansa aggressiivisesti.

Skandaali on nyt siinä pisteessä, että Hans Niemann tuskin saa tahriintunutta julkisuuskuvaansa puhtaaksi, mutta fyysisellä pelilaudalla pelatun Sinquefield Cupin tapahtumia on kenenkään äärimmäisen vaikea todistaa.

Carlsen sen paremmin kuin Nakamurakaan ei ole kommentoinut kannetta. Onneksi heillä on varaa kunnon asianajajiin. Pallo on nyt heitetty heille.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Tim Vizer / AFP / Getty Images