SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Shakin maailmanmestarin paluu kilpalavoille on ollut täysi fiasko
  • Saara
    R

Shakin maailmanmestarin paluu kilpalavoille on ollut täysi fiasko

julkaistu: 14.02.2024 15:28

Shakin hallitseva maailmanmestari Ding Liren pelasi hämmentävän vaisusti 2024 Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge -turnauksessa. Chess.comin isännöimä mittelö shakin eliitille huipentuu ylihuomenna.

Viime keväästä asti pelin kirkkainta kruunua hallinnutta Dingiä ei palkintopalleilla nähdä. Kuuden tappion ja yhden tasapelin tulosrivi jätti hänet täyskierroskilpailun hännänhuipuksi.

Turnauksessa pelataan Fischer Random- eli Shakki960-varianttia. Shakkilegenda Bobby Fischerin luomassa versiossa takarivin nappulat asetellaan satunnaisesti (kuitenkin peilikuvaksi pelaajien kesken), kunhan kuningas jää tornien väliin. Tornitus on mahdollista avausasemasta riippumatta.

Tapahtuman alkupäivät olivat nuorten lupausten riemujuhlaa. 19- ja 17-vuotiaat Nodirbek Abdusattorov ja Vincent Keymer pelasivat komeasti parhaat pisteet, kun jokainen ottelija kohtasi toisensa. Vaikka konkaripelaajilla on ollut aikaa harjaantua pelimuunnoksissa, jäi entinen maailmanmestari Magnus Carlsenkin peräti viidennelle sijalle täyskierroskisan tuloslistalla.

Suurin yllättäjä oli kuitenkin Ding Liren, joka hävisi kaikille muille, kunnes ylsi tasapeliin Alireza Firouzjaa vastaan. Ding on ollut pääasiassa poissa turnauskentiltä sitten viimekeväisen mestruusturnauksen, eikä paluu ole ollut järin menestyksekäs. Tammikuussa hän otti osaa Tata Steel Chess -turnaukseen, joka sujui yhtä tahmeasti.

Puolivälierissä Dingin mahdollisuudet päästä kärkipaikoille murenivat lopullisesti, kun hän hän hävisi Abdusattoroville. Jälkimmäinen pelaa parhaillaan semifinaalissa Carlsenia vastaan. Voittaja saa huomenna alkavassa finaalissa vastaansa joko Fabiano Caruanan tai Levon Aronianin.

Nyt nähdyn perusteella Ding Lirenillä lienee kosolti innokkaita haastajia huhtikuussa koittavassa Candidates Tournament 2024 -tapahtumassa.

Lähde: Dot Esports Kansikuva: David Llada / FIDE