SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
PlayStationille kehitteillä viittomakielinen käyttöjärjestelmä
  • Saara
    R

PlayStationille kehitteillä viittomakielinen käyttöjärjestelmä

julkaistu: 06.02.2023 12:04

Sony on ottamassa pelialalla tärkeän harppauksen kehittämällä uutta viittomakielijärjestelmää PlayStation-konsoleissa käytettäväksi. Uuden systeemin avulla voi navigoida ja syöttää hakusanoja viittomilla, mikä parantaa viittomakielisten käyttökokemusta ja ylipäätään pääsyä pelisisältöjen pariin. Innovatiivinen näyttölaite on suunniteltu erityisesti niille, joilla on hankaluuksia puheentuoton kanssa, mutta myös kuurojen odotetaan hyötyvän siitä.

Japanilaislähtöinen korporaatio on ollut edelläkävijä puhe- ja kuulovammaisille suunnattujen teknologioiden kehityksessä. Rajoitusten höllennyttyä se on päässyt julkaisemaan esimerkiksi ilman lääkärinlausuntoa ostettavan puhetta mukauttavan kuulolaitteen. Työn alla on liikkeeseen perustuva, puhe- tai kuulokyvystä riippumaton navigointijärjestelmä virtuaalimaailmaan.

Viimeisimpänä Sony on hakenut patentin uudelle näyttölaitteelle, jolla voi käyttää ja hallita Pleikkarin komentoja ei-sanallisesti. Kapineessa on navigointitila, jossa tietyillä eleillä liikutaan käyttöjärjestelmässä. Viittomatilassa sen sijaan voi käyttää hakutoimintoa siten, että kuvankaappauslaite muuntaa viittomat tekstiksi, ja haun tulokset tulevat näkyviin ruudulle.

Perinteinen puheentunnistustekniikka on auttamatta kömpelö, jos puheen tuottaminen on vaikeaa, ja navigointi ilman hakutoimintoa olisi hidasta. Uusi järjestelmä tarjoaa monelle käyttäjälle luonnollisemman ja tehokkaamman tavan etsiä sisältöä.

Eri kysymys on tietenkin vielä se, voiko tulevaa systeemiä käyttää esimerkiksi suomalaisella viittomakielellä vai pelkästään amerikkalaisella. Tällaisten keksintöjen myötä on joka tapauksessa lupa odottaa valoisampaa tulevaisuutta niille, joilla on pitkään ollut ylitsepääsemättömiä esteitä päästä itse käsiksi teknologiaan.

Lähde: Game Rant Kansikuva: Sony Group Corporation