SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Nintendo haluaa Switch-emulaattorin tilille – Piraatti-Zeldat levisivät ennen julkaisua
  • Saara
    R

Nintendo haluaa Switch-emulaattorin tilille – Piraatti-Zeldat levisivät ennen julkaisua

julkaistu: 01.03.2024 06:00

Nintendo of America puuhaa oikeushaastetta Switch-emulaattori Yuzun tekijöitä vastaan. Yhtiön mukaan Nintendon käsikonsolia emuloiva järjestelmä kiertää laittomasti tekniset toimenpiteet, joilla Switch-pelien pelaaminen muilla laitteilla on pyritty estämään.

Yuzu on ollut olemassa jo pitkään; ensi kerran siitä kohistiin vuonna 2018, kun sitä käytettiin Pokémon: Let’s Go -pelin pelaamiseen. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom toi järjestelmän laajempaan tietoisuuteen viime vuonna. Switchille yksinoikeudella tehdyn pelin julkaisusta kului vain päivä, kun Yuzun kehittäjät ilmoittivat sen toimivan jouhevasti useimmilla laitteilla.

Kätevää faneille, mutta ikävää tietysti Nintendolle, kun luvattomasti kopioitua peliä pelataan laitteella kuin laitteella. Pelitalon mukaan Tears of the Kingdom levisi Yuzu-käyttöisenä jo ennen virallista julkaisupäivää. Yuzu pyrki julkisesti torjumaan piratismia Discord-kanavallaan, mutta Nintendolla muistellaan, että pelin piraattiversioita mainostettiin juuri kyseisellä emulaattorilla toimiviksi. Lieveilmiönä monien fanien piti vältellä sosiaalista mediaa pelin julkaisun alla, jotta eivät kohtaisi spoilereita.

Emulaattoreita on aiemminkin syytetty piratismiin kannustamisesta. Vuonna 1999 Sony haastoi oikeuteen Connectix-nimisen yrityksen, joka oli tehnyt PlayStation-emulaattorin nimeltä Virtual Game Station. Syytökset tekijänoikeusrikkomuksesta ja immateriaalioikeuksien loukkaamisesta kaatuivat, kun tuomioistuin totesi, ettei laki turvaa Sonylle sellaista monopolia, jonka se haluaisi laitteille, joilla sen tuotoksia pelataan.

Nintendo hakee Yuzulta korvauksia kokemastaan vahingosta sekä sen verkkosivun alasajoa. Nintendolla on varaa viedä asia pitkälle. Yrityksen näkemys on selvä:

– Ei ole laillista tapaa käyttää Yuzua Nintendo Switch -pelien pelaamiseen ihan jo siksi, että silloin on purettava pelin suojaus.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Nintendo