SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Tulevaisuus on täällä! Ruotsalaiset keksivät pelin, jossa nuuhkitaan viinejä
  • Saara
    R

Tulevaisuus on täällä! Ruotsalaiset keksivät pelin, jossa nuuhkitaan viinejä

julkaistu: 07.11.2022 13:10

Fysikaaliset aistimme saavat videopeleissä runsaasti virikettä. Varsinaisesti pelit perustuvat tietysti visuaalisuuteen, mutta myös ääniefekteillä on nykyaikaisissa peleissä erottamaton merkitys – eeppistä musiikkia unohtamatta. Ei tuntoaistikaan aivan paitsioon jää: ohjaimet voivat väristä, ja onhan vaikkapa hiiren tuntumalla vaikutusta pelikokemukseen. Mutta entäpä kemialliset aistimukset? Voisiko muka videopelissä haistaa tai maistaa?

Ruotsalaiset ovat menneet kehittämään viininmaistelupelin, jossa virtuaalilaseihin yhdistetty vempele, niin sanottu olfaktometri, mahdollistaa haistamiskokemuksen. Pelaaja tuoksuttelee juomalaseja virtuaalisessa viinikellarissa, ja pisteitä ropisee oikein tunnistetuista aromeista.

Haju- ja makuaisti ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa ja vaikea erottaa toisistaan, sillä ne asititaan molekyylien liuetessa kielelle ja nenän limakalvoille.

Viinipelin 3D-tulostettavissa oleva tekniikka on kehitetty Tukholman ja Malmön yliopistojen yhteistyönä. Sitä koskeva tutkimus julkaistiin äskettäin International Journal of Human-Computer Studies -lehdessä.

– Toivomme, että uudet tekniset mahdollisuudet johtavat siihen, että tuoksuilla on entistä tärkeämpi rooli pelikehityksessä, lausuu psykologian professori ja tutkimusprojektin vetäjä Jonas Olofsson Tukholman yliopistosta.

VR-lasisysteemin kaukosäädintä käytetään pelissä kuin lasia, ja tuoksukone on kiinnitetty siihen. Kun pelaaja poimii lasin ja nuuhkaisee, olfaktometrin neljästä venttiilistä vapautuu tietty sekoitussuhde aromikasta tuulahdusta.

Tutkijoiden mukaan hajumasiina kykenee jäljittelemään monimutkaisia viinituoksuja, ja pelin edetessä vaikeustaso kasvaa. Kuulemma sen avulla voisi tulevaisuudessa jopa harjoittaa viininmaistelijoita ja parfymöörejä.

Kaikki laitteen koodit, piirustukset ja ohjeet ovat avoimesti saatavilla verkossa, samoin kuin virtuaalisen viininmaistelupelin koodi. Tukholman yliopiston psykologian laitoksella vaikuttava tutkimusryhmä Sensory Cognitive Interaction Laboratory toivookin, että tuoksuvista tietokonepeleistä voisi olla tulevaisuudessa hyötyä muissa tarkoituksissa.

– Niille, jotka ovat menettäneet hajuaistinsa esimerkiksi COVID-19:n myötä tai muista syistä, uusi teknologia voi tarkoittaa mahdollisuutta saada hajuaisti takaisin pelillisen koulutuksen avulla, miettii Olofsson.

Hän kertoo, että tällaisille potilaille lääkärit suosittelevat hajuharjoittelua, mutta monet jättävät sen lopulta sikseen, koska se on tylsää. Peliyritykset voisivat luoda mielekkäitä tapoja palauttaa nenä toimintakuntoon.

Vuorovaikutus- ja pelitutkija Simon Niedenthal Malmön yliopistosta toivoo, että tukimusryhmän esimerkki ja avoimuus innostavat muitakin tutkimaan tuoksujen mahdollisuuksia pelimaailmassa.

Lähde: Science Daily Kansikuva: Peter Lundén / Youtube