Dungeons & Dragons tunnetaan pöytäroolipelien kiistattomana ykkösnimenä. Alun perin 70-luvulla julkaistu, fantasiamaailmaan sijoittuva roolipeli on edennyt jo viidenteen laitokseensa, joka on kasvattanut suosiotaan valtavasti viime vuosina. Peliä julkaisee Wizards of The Coast, jonka omistaa yhdysvaltalainen lelujätti Hasbro.
Pelialaa seuraavat ovat varmastikin jo huomanneet, että D&D joutui viime viikolla melkoisen kohun keskelle. Tämän syynä on internettiin vuotanut versio pelin uudesta open game license (OGL) -lisenssisopimuksesta.
Lisenssisopimus on osa jo vuosikymmeniä vanhaa käytäntöä, jossa Wizards of the Coast on sallinut muiden tahojen tuottaa D&D-sääntöihin perustuvaa lisäsisältöä ja jopa pelejä. Näihin lukeutuu esimerkiksi suomalainen Legendoja & lohikäärmeitä. Myös muut yhtiön sisältä vuotaneet tiedot ovat aiheuttaneet närää ja tukeneet mielikuvaa, ettei sillä ole niin ymmärrystä kuin kunnioitustakaan D&D-yhteisöä kohtaan.
Tilanne elää yhä ja muuttuu joka päivä, joten tämä kirjoitus keskittyy ensisijaisesti alkuperäisen vuodon sisältöön ja peliyhteisön reaktioon.
OGL-sopimuksen uusi versio muuttaa aiempia käytäntöjä merkittävästi. Vuotanutta versiota käsittelevä artikkeli on luettavissa täältä. Wizards of the Coast julkisti loppuviikosta oman vastauksensa, jossa se kiisti osan vuodon väitteistä, mikä on luettavissa täältä.
Vuotaneen sopimuksen suurimmiksi epäkohdiksi on nostettu muun muassa 25% rojaltimaksut, jotka kohdistuvat 750 000 dollarin ylittäviin, OGL-sopimusta hyödyntävien toimijoiden tuloihin. Moni on huomauttanut, että painettuihin kirjoihin ja Kickstarter-kampanjoihin vahvasti perustuvalla alalla näin suuri rojaltimaksu lopettaisi monen yrityksen toiminnan kokonaan.
Wizards of the Coast on kiistänyt uuden OGL-sopimuksen sisältävän minkäänlaista rojaltivaatimusta.
Tätä isompi ongelma ovat kuitenkin olleet maininnat, joiden perusteella Wizards of the Coast voisi pidättää käyttöoikeuden kaikkiin OGL-sopimuksen alla luotuihin materiaaleihin. Yhtiö voisi siis, ilman erillismaksua, julkaista sen ulkopuolisen tahon kehittämän pelimaailman, hahmokaartin tai historiikin omanaan.
Lisäksi on syytä mainita, että uusi lisenssisopimus on tulkittavissa niin, että se tekee aiemman OGL-version tyhjäksi. Tällöin moni jo alalla vakiintunut OGL-sopimusta käyttävät roolipelit, kuten Pathfinder, Mutants & Masterminds, tai Taru Sormusten Herrasta ja Star Wars -pöytäroolipelit, joutuisivat kyseenalaistamaan oman liiketoimintansa jatkuvuuden.
Wizards of the Coast on kiistänyt aikeet mitätöidä aiempi OGL-sopimuksensa tai ottaa uuden sopimuksen alla julkaistava sisältö omaan käyttöönsä. D&D:n vastaava tuottaja Kyle Brink tämä selkeytti omassa lausunnossaan tulevan OGL-sopimuksen yksityiskohtia. Hänen mukaansa tähän ei kuuluisi esimerkiksi aiemman lisenssisopimuksen mitätöintiä, rojaltivaatimuksia tai omistusoikeuksien luovuttamista Wizards of the Coastille.
On kuitenkin vaikeaa sanoa, ovatko nämä sopimuksen alkuperäisehtoja vai vastaus vuodon herättämään kritiikkivyöryyn. Ennen kuin sopimus julkaistaan kokonaisuudessaan, antaa vuosikymmeniä toimineen järjestelyn peukaloiminen ja sen motiivit yhä aihetta huoleen. Yksi polttava kysymys on edelleen se, tullaanko kaikki tuleva sisältö pakottamaan uuden OGL-sopimuksen ehtojen alaisuuteen?
Yhteisön vastaus uuteen lisenssisopimukseen on ollut kärkäs ja räjähtävä. Pelaajat ja pelinjohtajat ovat esimerkiksi peruneet D&D:n digitaalisena työkaluna toimivan D&D Beyond -palvelun tilauksiaan urakalla.
Aiheesta aktiivisesti raportoinut suomalainen D&D-sisällöntuottaja Melissa Belladonna kommentoi huoliaan Pelaajat.comille seuraavanlaisesti:
“Tunnemme yhteisönä olomme petetyksi. Wizards of the Coastin 23 vuoden aikana rakentama luottamus on kadonnut täysin viikon aikana. Ehdotetut muutokset eivät vaikuta vain yhteisöön, vaan myös taiteilijoiden, kirjoittajien, kolmannen osapuolen julkaisijoiden ja monien muiden sellaisten tahojen elantoon, jotka ovat työskennelleet vuosikymmeniä OGL 1.0 -sopimuksen alla – ilman ongelmia.”
Belladonna kuvaa Wizards of the Coastin uusia käytäntöjä kilpailunvastaisiksi ja drakonisiksi aikana, jona peli kukoistaa. Hän myös vertaa yhtiön virallisia julkaisuja askelkiviin, ja pitää yhteisön luomaa sisältöä pelin viimeaikaisen suosion todellisena syynä.
“Yhteisömme ei ole koskaan seissyt yhden asian takana tällä tavoin. Uhan alla ei ole vain harrastus, vaan elämäntapa. Olen itse pelannut pelin viittä laitosta vuodesta 2014 asti; minulla on liki jokainen sen kirjoista, enkä ole seitsemän pelivuoteni aikana nähnyt tällaista skandaalia. En tule ostamaan ainuttakaan lisenssituotetta, ennen kuin WoTC julkaisee OGL-sopimuksen, jossa sen nykyinen versio jää voimaan. Boikotti ja tilausten perumiset toimivat; yhtiö huomaa vahingon lompakoissaan. Meidän on pidettävä painetta yllä suojeltavaksemme peliä, jota rakastamme.”
Onkin kyseenalaista, kuinka laajasti Wizards of the Coast kykenee puolustamaan omistusoikeuttaan D&D-järjestelmään. Monet sen termeistä ovat jo pöytäroolipelien peruskauraa, eikä pelisääntöjä voi omistaa samalla tavoin kuin battle royalen tai MOBAn kaltaisia konseptejakaan. Digitaalisista peleistä poiketen pöytäroolipeleistä ei löydy koodia, jonka tekijänoikeuden kautta pelin kopioimista voitaisiin hillitä. Vahvin omistusoikeus yhtiöllä olisi sen fantasiamaailmojen, hahmojen ja yksittäisten tekstinpätkien kaltaisiin konsepteihin.
Monien mielissä D&D:n sääntöjärjestelmä on luomistyökaluna lähempänä kynää ja paperia kuin Unityn tai Unrealin kaltaista pelimoottoria.
Kenties juurikin tästä syystä Wizards of the Coast julkistikin OGL-lisenssinsä vuosituhannen vaihteessa. Yhtiö tajusi, ettei sen peli itsessään sido pelaajia. Digitaalisista peleistä poiketen pöytäroolipelien säännöt ja materiaalit on helppo kopioida ja jakaa vapaasti. D&D:n arvo onkin sen brändissä ja mielikuvassa pöytäroolipelien ykkösnimenä. Kolmansien osapuolien luomat, D&D-yhteensopivat pelit ja lisäsisällöt ovat pönkittäneet tätä mielikuvaa entisestään, ja samalla vetäneet puoleensa uusia pelaajia, jotka toimivat kohdeyleisönä uusille D&D-tuotteille.
Lakiteknisten seikkojen sijaan oleellisempaa onkin se, että Wizards of the Coast ampuu tässä omaan nilkkaan, ja tekee samalla tyhjäksi yhteisönsä kanssa vuosien aikana rakentamansa luottamussuhteen, jolle yhtiön menestys perustuu.
Suurin vastaisku julkistukselle ovat olleet D&D:n tunnetuimpien kilpailijoiden julkistamat Black Flag- ja Open RPG -projektit; uudet avoimet ja vapaasti käytettävissä olevat roolipelijärjestelmät.
Ero roolipeli- ja e-urheilualan välillä on valtava. Niitä kuitenkin yhdistää se, että molemmat pyörivät vahvasti “alkuperäistuotteen” omistajasta irrallisten toimijoiden työpanoksella. Näitä ovat esimerkiksi pelinjohtaja, kilpapelaajat, roolipelisuunnittelijat, e-urheiluorganisaatiot, figuurien valmistajat ja turnausjärjestäjät.
Ja vaikka nykyinen järjestely on palvellut kaikkia osapuolia hyvin, on D&D:n kokema myllerrys hyvä muistutus siitä, että asiat voivat muuttua äkillisesti.
Voisi jopa sanoa, että e-urheiluala on jopa pöytäroolipelejä löysemmässä hirressä, sillä julkaisijoiden omistusoikeus peleihin ja näiden kyky estää niiden käyttöä on kohdallamme kiistaton totuus. Koko alamme elää ainoastaan julkaisijoiden armosta.
Itse asiassa e-urheiluala on jo aiemmin todistanut D&D-kohun kaltaisen romahduksen, kun Activision Blizzard otti Overwatchin e-urheiluskenen käytännössä täysin omaan haltuunsa Overwatch-liigansa julkistuksen myötä. Kolmannen osapuolen turnausjärjestäjät näännytettiin ulos skenestä ankarilla sopimusehdoilla, mikä jätti skenen menestyksen yksinomaan Activision Blizzardin hatarille harteille.
Varmaa pakotietä pelijulkaisijoiden talutushihnasta tuskin on. Meidän on kuitenkin syytä pitää silmämme jatkuvasti avoimena näiden varalta, ja muistaa, ettei suhteemme pelijulkaisijoihin ole ystävällinen tahi tasaväkinen.
Kirjoittaja on gradunsa D&D:stä kirjoittanut kirjallisuustieteen maisteri.
Kuvalähde: Wizards of the Coast, Melissa Belladonna, LluisAbadias