SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Meta väittää keksineensä tekoälyn lautapelikaveriksi
  • Saara
    R

Meta väittää keksineensä tekoälyn lautapelikaveriksi

julkaistu: 27.11.2022 18:21

Meta, tuo Facebookina tunnetuksi tullut mediajätti, esitteli tällä viikolla CICERO-nimisen tekoälynsä, joka osaa pelata lautapeliä. Toimintaperiaatteeltaan yksinkertaisemmat shakkibotit ovat vanha juttu, mutta tämä keinoäly kykenee yrityksen mukaan pelaamaan ihmistasoisesti vuorovaikutukseen perustuvaa Diplomacy-peliä.

Diplomacy kuuluu lautapelien legendaaristoon. Jo 1950-luvulla ensi kerran julkaistu peli nojaa täysin pelaajien väliseen keskusteluun, jonka myötä neuvotellaan Euroopan hallintaoikeuksista.

Metan perustelee luomuksensa taitoja kertomalla, että se operoi kahdella tasolla. Samalla kun se pyrkii pelin sääntöjen mukaista voittoa kohti, se tavoittelee ymmärrettävää vuorovaikutusta ihmispelaajien kanssa.

Meta on houkutellut jopa Diplomacyn maailmanmestariksi tituleeratun Andrew Goffin antamaan CICEROn ansioita tukevia lausuntoja.

– Moni ihmispelaaja pehmentää menettelyään tai yltyy kostoaikeisiin, mitä CICERO ei koskaan tee. Se vain pelaa tilanteen näkemyksensä mukaisesti. Siispä se on armoton toteuttaessaan strategiaansa, mutta ei armoton tavalla, joka ärsyttää tai turhauttaa muita pelaajia, Goff kehuu.

Mikään täydellisyys CICERO ei kuitenkaan ole. Kuten Metakin blogissaan myöntää, välillä se tuottaa epäjohdonmukaista dialogia, joka ei ainakaan edistä sen peliä. Ei sen tarkoituskaan toki ole olla mikään ihanteellinen pelitoveri, vaan ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen hiekkalaatikko, jolla voi kokeilla juttuja.

Diplomacy-pelitaitoonkin johtanutta teknologiaa voi soveltaa esimerkiksi luonnollisten kielten opettamisessa. Esimerkiksi yritysten chattibotit voisivat tulla luontevammiksi ja interaktiivisemmiksi. Samaan tapaan videopelien NPC:t voisivat olla tulevaisuudessa tahdottomien statistien sijaan aidosti keskustelevia ja pelin lopputulokseen vaikuttavia hahmoja.

Lähde: Kotaku Kansikuva: Meta AI / Youtube