SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Mario-tunnari listattiin kansallisaarteeksi
  • Saara
    R

Mario-tunnari listattiin kansallisaarteeksi

julkaistu: 18.04.2023 11:15

National Recording Registry on äänitearkisto, jota ylläpitää Yhdysvaltain Kongressin kirjasto. Luetteloon valitaan vuosittain 25 musiikkiteosta, joilla on kulttuurista, historiallista ja esteettistä arvoa kansakunnalle. Tänä vuonna listalle pääsi ensimmäistä kertaa videopelimusiikki, nimittäin Koji Kondon säveltämä Super Mario Bros. -teemabiisi.

– Harvan muusikon työ on niin kansainvälisesti tunnustettua vuosikymmenien ajalta, kun itse on niin tuntematon kuin Koji Kondo, todettiin Kongressin kirjaston lausunnossa.

– Tunnari eli Ground Theme vuoden 1985 pelistä on hilpeä, latinalaisvaikutteinen melodia, joka nykyään tunnistetaan viipymättä joka maailman kolkassa.

Kirjasto on koonnut suoratoistopalveluihin soittolistat kaikista tallennusrekisteriin valittuista kappaleista. Vuoden 2023 listassa on mukana sellaisiakin hittejä kuin Madonnan Like A Virgin, Eurythmicsin Sweet Dreams (Are Made of This) ja Led Zeppelinin Stairway to Heaven.

Pelimusiikin pääsy kansallisaarteiden joukkoon on merkittävää, sillä se kertoo tunnustuksesta osaksi jaettua kulttuuriperintöä. Super Mario Bros. -teema on yksi pelimusiikin ikonisimmista kappaleista ja siksi osuva valinta ensimmäiseksi genressään.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Nintendo, Universal Pictures UK