SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Löytyykö sinunkin kotoasi hyödyntämätön jalometallikaivos?
  • Saara
    R

Löytyykö sinunkin kotoasi hyödyntämätön jalometallikaivos?

julkaistu: 13.05.2022 19:00

Maailman kamppaillessa takkuavien toimitusketjujen ja geopoliittisten murheiden kanssa käy materiaalihankinnan kestämättömyys yhä selvemmäksi. Harvinaisia maametalleja ja muita rajallisia raaka-aineita sisältäviä laitteita heitetään menemään harva se päivä. Elektroniikkajäte on esimerkiksi erinomainen jalometallien lähde, jonka vuoksi sen kierrätystä on rajusti tehostettava maailmanlaajuisesti.

BBC kertoo tieteellisen brittiseuran The Royal Society of Chemistryn käynnistelevän parhaillaan aiheeseen keskittyvää kampanjaa. Tavoite on lisätä tietoisuutta kuluttajateknologian osasten raaka-aineiden kestämättömästä louhinnasta. Vimpainten loppusijoituspaikkana on usein kaatopaikka, jossa ne voivat vapauttaa myrkkyjä ympäristöön. Oikeassa paikassa e-jäte nousisi arvoon arvaamattomaan ollen alkuperäisten valmistusaineidensa lähde.

“Olemme kuluttaneet teknologiaa erittäin epäkestävällä tavalla ja ottaneet riskin tuhlata tarvitsemamme raaka-aineet – – ja jatkaa ympäristöongelmien pahentamista”, sanoo kuninkaallisen kemianseuran puheenjohtaja Tom Welton.

BBC:n siteeraaman tutkimuksen mukaan maailmassa romutettiin viime vuonna 57 miljoonaa tonnia elektroniikkaa, ja kasvua tulee pari miljoonaa tonnia vuodessa.

Vaarassa ehtyä lähivuosikymmeninä ovat esimerkiksi gallium, indium, yttrium ja tantaali. Niitä käytetään vaikka ja missä lääketieteellisistä laitteista puolijohteisiin, akkuihin ja aurinkopaneeleihin. Itsestäänselvyyksinä pitämiemme esineiden kysyntä kasvaa. Lisäksi on tärkeää saada materiaaleja teknologiaan, joka korvaa fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Näiden materiaalien saatavuus ja toimitus on ratkaisevan tärkeää yhteiskunnille.

Elizabeth Ratcliffe samaisesta kemistiklubista kertoi BBC Radio 4:n Inside Science -ohjelmassa, että lähestulkoon joka kodista löytyy hyödyntämätön jalometallikaivos. Monella kuluttajalla menee sormi suuhun elektroniikkaromun kanssa, ja riittävän pitkään laatikoiden perukoilla lojuttuaan ne päätyvät kaatopaikoille. Jos toisenlainen valinta on tehty helpoksi, se todennäköisemmin tehdään. Siksi e-jätteen keräyslaatikot ja kierrätyskeskukset ovat globaalisti tärkeitä.

Ukrainan sota on tehnyt toimitusketjujen hauraudesta näkyvää. Menopeleille tärkeän nikkelin tarjonta on kärsinyt Ukrainan tuotannon hyydyttyä. Myös neonin saatavuus on heikentynyt. Mahdollisuus eristää kallistuvaa nikkeliä vanhoista akuista vaikuttanee yrityksistä aiempaa houkuttelevammalta.

Jokainen teknisten vempeleiden kuluttaja voi tehdä osuutensa. Seuraavan uuden puhelimen tai pelikoneen komponentin hankittuasi älä herranen aika viskaa vanhaa roskiin tai edes sinne laatikon pohjalle vanhojen nokialaisten seuraksi. Vie se keräyspisteeseen tai vanhoja laitteita vastaanottavaan kauppaan. Planeetta kiittää, ja ehkä tulevaisuuden pleikka kymppikin mahtuu vielä tavallisen veronmaksajan budjettiin.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Manfred Rutz / Getty Images