SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Liittäisitkö näppikseen? LOL-vahvistin varmistaa, että nauroit oikeasti
  • Saara
    R

Liittäisitkö näppikseen? LOL-vahvistin varmistaa, että nauroit oikeasti

julkaistu: 02.02.2023 10:58

LoL on tietty League of Legends, mutta LOL sen sijaan nettislangin ja nuorisokielen klassikko, jonka tunnistaa ja ymmärtää moni varttuneemmankin kansanosan edustaja. Lyhenteen alkuperäkin on monille jotakuinkin selvä: alunperinhän se tulee sanoista laughing out loud, joilla viitataan ääneen hekotteluun.

Vuosien saatossa akronyymin pohjavire on muuttunut itkunauruemojin tunnelmista enemmän ironisen lausahduksen suuntaan. Koskapa se on ujuttautunut puhekieleenkin, on helppo nähdä totuus: hersyvää ilontunnetta ilmaiseva sana lausutaan useimmiten suorastaan lakonisesti pokerinaamalla.

Eräs kielen kuvateorian urhea puolustaja on nyt tahtonut puuttua tähän ristiriitaan. Brian Moore -niminen kaveri esitteli Twitterissä kehittämänsä laitteen, joka antaa näpytellä “lol” ainoastaan siinä tapauksessa, että ääneen nauraminen on todellisuudessa tapahtunut.

Moore kertoo kouluttaneensa LOL-vahvistimensa Edge Impulse -koneoppimisalustalla. Nauhoitettuaan kolmisen minuuttia eli noin sata näytettä omasta naurustaan algoritmi oppi tunnistamaan aidon naurahtelun.

Pikkuisella mikrofonilla varustettu laite liitetään näppäimistöön. Kun Moore kirjoittaa “lol”, muttei naura, vahvistimen punainen valo syttyy ja masiina korjaa ilmaisun rehellisempään muotoon, kuten “sepäs hauskaa”.  Naurun saattelema “lol” sen sijaan saa vihreää valoa, ja lisäksi lyhenteen perään tulee vahvistetun lolin aikaleima.

Kyllähän moinen vilpittömyys viehättää!

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Brian Moore