SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Lentääkö laatta VR-peleissä? Tutkijat keksivät yllättävän avun ongelmaan
  • Saara
    R

Lentääkö laatta VR-peleissä? Tutkijat keksivät yllättävän avun ongelmaan

julkaistu: 10.05.2023 13:38

Virtuaalitodellisuus tekee vallankumoustaan paitsi videopelialalla myös yhteiskunnassa laajemmin, joten siihen liittyviä käytännön ongelmia pyritään aktiivisesti ratkomaan. Monelle merkittävä este VR-lasien käytössä on niin sanottu kybersairaus tai kyberpahoinvointi, englanniksi cybersickness. Termi viittaa merisairauden tai matkapahoinvoinnin kaltaisiin oireisiin, joita vierailu virtuaalimaailmassa aiheuttaa.

VR-pahoinvointia on tutkittu jo paljon, ja sen tiedetään johtuvan hyvin samankaltaisista syistä kuin fyysisen reissaamisen aiheuttaman heikotuksen: aistinelimet saavat ristiriitaista tietoa.

Hiljattain Waterloon yliopiston tutkijat tekivät kokeen, jossa koehenkilöt laitettiin kolmesti tekemään tehtävä, jossa heidän tuli maata kyljellään ja raportoida kokemuksensa pystysuorasta suunnasta. Suoritusten väleissä he pelasivat joko leppoisampaa Sports Scramble -urheilupeliä tai intensiivisempää Echo VR -robottiseikkailua. Ne, joiden käsitys suunnasta muuttui vähemmän, kokivat robopelin jälkeen olonsa huteraksi. Heillä tasapainoelin ei ollut ehtinyt sopeutua virtuaalitodellisuuden pyöritykseen.

Kun VR-tekniikka tulevaisuudessa yleistyy koulutus- ja jopa terveyspalveluissa, on aika ikävää, mikäli osalle ihmisistä lasien käyttäminen tarkoittaa päänsärkyä, kuvotusta, väsymystä ja silmien rasittumista. Mikä siis avuksi?

Kuva: Freepik

 

Edinburghin yliopistossa kokeiltiin, voisiko musiikki olla osa ratkaisua. Koehenkilöt laitettiin virtuaaliselle vuoristorata-ajelulle, jonka tarkoitus oli aiheuttaa kyberpahoinvointia. Sen jälkeen he arvioivat huonovointisuuttaan ja tekivät muistia ja reaktionopeutta mittaavia tehtäviä. Kolmen kierroksen aikana jokainen koki yhden hiljaisen, yhden iloisella musiikilla säestetyn sekä yhden rauhallisella musiikilla säestetyn ajelun.

Tutkimuksessa havaittiin, että niin leppoisa kuin pirteäkin musiikki lievitti oksettavaa oloa. Iloinen musiikki vähensi lisäksi kybersairautta kokonaisuudessaan: tulokset olivat skarpimmat VR-ajelun jälkeisissä testeissä.

Virtuaalimaailmoissa pelimusiikilla voi siis olla yllättävääkin merkitystä. Waterloon yliopiston tutkijat mainitsivat, että erityisesti FPS-pelit voivat nopeine suunnanmuutoksineen olla seikkailupelejä rajumpia. Ehkä räiskinnän taustaksi sopisi kepeän hilpeä musiikki? Toisaalta musiikkitutkimuksessa ei testattu esimerkiksi kirkonpolttoheviä, joten ennen jatkotutkimuksia ei kannattane hylätä synkemmänkään musiikin mahdollisuuksia.

Kiintoisa yksityiskohta Edinburghin yliopiston tutkimuksessa oli korrelaatio pelikokemuksen määrän ja kyberpahoinvoinnin välillä. Kokeneita pelaajia ei oksettanut yhtä paljon kuin nuubeja.

Lähde: Chung & Barnett-Cowan, 2023 / Kourtesis et al. 2023 Kansikuva: rawpixel.com / Freepik