SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Kuvat osoittavat: peliohjain on tekoälylle yllättävän monimutkainen kapistus
  • Saara
    R

Kuvat osoittavat: peliohjain on tekoälylle yllättävän monimutkainen kapistus

julkaistu: 25.04.2023 15:42

Hurjaa tahtia kehittyvän generatiivisen tekoälyn tuotoksia saa tuon tuostakin ihastella epäuskoisena, mutta välillä realiteetit muistuttavat taiteilijan keinotekoisuudesta. Moni huvittavan epämääräiseltä aiemmin näyttänyt härpäke esiintyy nykyisissä kuvissa aivan uskottavana, mutta ilmeisesti peliohjainten ulkonäössä on vielä AI:lle pureksittavaa.

Eräs harrastaja julkaisi Redditissä Midjourney-generointimallilla teettämänsä kuvakollaasin, jossa simppeli ohjeistus johti kummallisuuksiin.

– Ilmeisesti “videopelien pelaaminen” tuottaa Mj:lle suuria hankaluuksia, käyttäjä totesi.

– Ideoita, kuinka voisin parantaa lopputulosta? Kehotus: naispuolinen influensseri rentoutuu ja pitää hauskaa pelaten PlayStation 5:tä.

Midjourney onnistui jopa luomaan ihmiselle oikean määrän sormia, mutta niiden pitelemät ohjaimet näyttävät erittäin kummallisilta. Peliohjaimissa on ylimääräisiä nappuloita siellä täällä, ja lisäksi henkilö käyttää niitä perin erikoisella tavalla nurinkurisesti. Tekoälyn luomukset eivät oikein tee oikeutta PS5:n virtaviivaiselle ohjaimelle.

Useat kommentoijat huomauttivat, että yksi syy lopputulokselle lienee liian laaja pyyntö. Vaikka ihmisen voi olettaa ymmärtävän intuitiivisesti, mitä pelaamisella milloinkin haetaan, käsitteenä se on kuitenkin verrattain epämääräinen. Englanniksi esimerkiksi fidget spinnerin räplääminenkin on pelaamista.

Vielä tärkeämpi syy voi kuitenkin piillä siinä, että tekoäly on olemassa olevan kuvamateriaalin varassa. Ei tarvitse edes googlata tajutakseen, että peliohjainten etupuolesta on olemassa sievoisesti enemmän kuvia kuin takaosasta.

Tämä kuuluukin generatiivisen tekoälyn tärkeimpiin heikkouksiin: se on hyvä luomaan muunnelmia olemassa olevista asioista, mutta tumpeloi helposti pyrkiessään kuromaan aukkoja umpeen. Lisäksi se voi ottaa mallia lähteistään hieman pieleen, koska se on vailla ihmismäistä ymmärrystä asiayhteydestä.

Lähde: Kotaku Kansikuva: theloudestlion / Midjourney