SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Kotimainen tutkimus: aivot synkronoituvat yhdessä pelatessa
  • Saara
    R

Kotimainen tutkimus: aivot synkronoituvat yhdessä pelatessa

julkaistu: 19.09.2022 11:00

Helsingin yliopiston tutkijat ovat julkaisseet tutkimuksen, jossa tarkasteltiin yhteistyössä pelaavien ihmisten aivoaaltojen samantahtisuutta. Tulokset viittaavat siihen, että aallot synkronoituvat simppeliä yhteistoiminnallista ajopeliä pelatessa. Osallistujien aivot aktivoituivat samankaltaisesti kuin kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa, ja tällä on yhteys empatiaan ja yhteistyöhalukkuuteen.

Tutkimus julkaistiin äskettäin arvostetussa Neuropsychologia-julkaisussa.

Tutkimusjoukko oli kohtuu pieni: 42 pelaajaparia. Osallistujat erotettiin fyysisesti toisistaan äänieristettyihin huoneisiin. He pelasivat Top Gearista inpiraationsa saanutta peliä, jossa kaksikerroksisen auton yläkerrassa istuva ohjaa ja alakertalainen käyttää polkimia. Tavoite oli kiertää esteillä höystetty kilparata mahdollisimman vauhdikkaasti. Neljän erilaisen radan välillä pelaajien roolit vaihtelivat.

Kokeessa havaittiin eritaajuuksisten aivoaaltojen todella tahdistuvan pelaamisen aikana. Erityisesti ankarampaan aivotyöskentelyyn liittyvien gamma-aaltojen todettiin synkronoituvan ja ilmiön liittyvän parempaan suoritukseen pelissä. Samantahtisuus yleisesti liitetään suurempaan empatiaan toista ihmistä kohtaan.

– Kykenimme osoittamaan, että aivojen välinen vaihesynkronointi voi tapahtua ilman toisen henkilön läsnäoloa, kiteyttää tohtoritutkija Valtteri Wikström.

Tiedosta on hyötyä ennen kaikkea verkkomaailmassa, kun yritetään ymmärtää, millaiseen vuorovaikutukseen digimaailmassa kasvaneiden sukupolvien aivot kehittyvät.

– Jos pystymme luomaan interaktiivisia digitaalisia kokemuksia, jotka käynnistävät empatiaan liittyviä perustavanlaatuisia mekanismeja, voimme edistää sosiaalisia suhteita, hyvinvointia ja tuottavuutta verkossa, lausuu projektipäällikkö Katri Saarikivi.

Wikströmin mukaan luotettavilla mittauksilla voidaan arvioida ikään kuin sosiaalisen kanssakäymisen laatua verkossa, mistä ohjelmistokehittäjätkin hyötyvät. Empatiaan kannustavilla mekanismeilla on eittämättä verkossa tilausta.

Valtteri Wikströmin, Katri Saarikiven, Mari Falconin, Tommi Makkosen, Silja Martikaisen, Vesa Putkisen, Benjamin Ultan Cowleyn sekä Mari Tervaniemen toteuttaman tukimuksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Wikström et al. 2022