SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Katso kuvat: USA:n laivasto opettaa merileijonille ja delfiineille videopelejä
  • Saara
    R

Katso kuvat: USA:n laivasto opettaa merileijonille ja delfiineille videopelejä

julkaistu: 13.05.2023 15:04

Yhdysvaltain laivasto julkaisi tällä viikolla varsin hellyyttävän tiedotteen, jossa kerrottiin etevästä merileijonasta nimeltä Spike. Kyseinen kaveri on innokkain gamer porukasta, jota asevoimat kouluttaa kuivatelakalla San Diegon lahdella. Spike pitää kalasta, nokosista sekä laivaston tutkijoiden suunnittelemasta merinisäkkäiden koulutukseen tarkoitetusta pelijärjestelmästä.

Laivaston väki on hyvin ylpeä hylkeestään, sillä vaikka Spike oppi pelaamaan kolmesta urosmerileijonasta viimeisenä, on se ensimmäinen täyden koulutusohjelman suorittanut veijari. Aivan ensiksi Spiken piti oppia ohjaamaan kursoria näytöllä. Sitten se siirtyi kalaisten palkintojen motivoimana yhä haastavampiin peleihin. Samalla Spike tuli tarjonneeksi arvokasta tietoa kalifornianmerileijonien kognitiviisista kyvyistä ja niiden testaamisesta eläimen itsensä ohjaamalla käyttöliittymällä.

230118-N-WY087-034 SAN DIEGO (Jan. 18, 2023) A California sea lion catches a fish to celebrate winning a game on the Enclosure Video Enrichment (EVE) system, a game system Navy scientists created as part of their latest research on cognitive enrichment for marine mammals, Jan. 18, 2023. Under the U.S. Marine Mammal Program, scientists at Naval Information Warfare Center (NIWC) Pacific care for more than 120 sea lions and dolphins; enrichment activities such as such as open-ocean swims, playtime with toys, and now video games, remain central to their care programs. (U.S. Navy photo by Jaime Ciciora/Released)
Kuva: U.S. Navy / Jaime Ciciora

Merileijonien lisäksi projektissa on mukana myös pullokuonodelfiinejä. Organisaatio uskoo pelien tarjoavan eläimille virikkeellistä puuhaa, joka pitää ne tyytyväisempinä ja terveempinä. Taustalla ovat kuitenkin asevoimien pyrkimykset hyödyntää merinisäkkäiden taipumuksia tiedustelu- ja pelastustehtävissä.

Eräässä Spiken pelaamista peleistä sen tulee ohjata kuonollaan kursori ulos sokkelosta. Laivaston tiedotteen mukaan hylje keskittyy suorittamiseen täydellisesti ja iloitsee silminnähden saadessaan onnistuneesta suorituksesta kehuja ja yleensä myös sillin makupalaksi. Sitten se jo jatkaa innokkaasti peliä. Eläimille touhu on vapaaehtoista.

Kolmen vuoden peliharrastuksen myötä Spiken terveys on ollut entistä parempi. Myös toisten merileijonien kanssa tehdyt havainnot viittaavat siihen, että ne todella nauttivat pelaamisesta.

Eikä ihme, kun pelitietokoneet on eläimiä varten räätälöity. Eväjalkaisena näppäimistö on vähän hankala, joten hylkeiden USB-ohjaimessa on vain muutama kuonolla painettava nappula. 27 tuuman näyttö on suojattu akryylilasilla, ja koko laitteisto on kasattu kuljetuskärryyn.

230118-N-WY087-029 SAN DIEGO (Jan. 18, 2023) A California sea lion uses his snout to press buttons while observing the screen of the Enclosure Video Enrichment (EVE) system, a game system Navy scientists created as part of their latest research on cognitive enrichment for marine mammals, Jan. 18, 2023. Under the U.S. Marine Mammal Program, scientists at Naval Information Warfare Center (NIWC) Pacific care for more than 120 sea lions and dolphins; enrichment activities such as such as open-ocean swims, playtime with toys, and now video games, remain central to their care programs. (U.S. Navy photo by Jaime Ciciora/Released)
Kuva: U.S. Navy / Jaime Ciciora

Alun perin settiin kuului myös herkkuautomaatti, kunnes huomattiin hylkeiden tykkäävän enemmän siitä, että namin antaa kannustava kouluttaja. Seuraavaksi tiedossa on hippa-tyylinen peli, jossa Spike voi kilvoitella ihmistä vastaan.

Valasosastolle on sitten omanlaisensa pelikone: suuri näyttö näkyy iltahämärissä veden alle, jossa delfiinit käyttelevät kuonoillaan joystickejä.

Yhdysvaltain laivasto raportoi huomanneensa erään merkittävän eron merinisäkkäiden ja Homo sapiensin pelityyleissä. Eläimetkin ovat iloisia voittaessaan, mutta eivät suinkaan turhaudu hävitessään. Hylje ei rage quittaa.

Tästä voit katsoa Spiken taidonnäytteen videolta!

Lähde: PC Gamer Kansikuva: U.S. Navy / Jaime Ciciora