SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Katolinen kirkko aikoo julistaa videopelejä harrastaneen teinin pyhimykseksi
  • Saara
    R

Katolinen kirkko aikoo julistaa videopelejä harrastaneen teinin pyhimykseksi

julkaistu: 11.07.2024 15:00

Vatikaani on ilmoittanut, että “Jumalan influensserina” tunnettu teini-ikäinen videopeliharrastaja aiotaan julistaa pyhimykseksi. Evankeliumia internetissä levittänyt Carlo Acutis syntyi vuonna 1991. Paavi Franciscuksen koolle kutsumien kardinaalien hyväksyttyä hänen kanonisaationsa hänestä on tulossa katolisen kirkon ensimmäinen millenniaalipyhimys.

Acutis kuoli leukemiaan vuonna 2006. Vain viidentoista vuoden mittaisen elämänsä hän omisti köyhien auttamiselle ja sanomalle katolisesta uskosta. Lontoossa syntynyt italialainen asui suurimman osan elämästään Milanossa, jossa hän yhdeksänvuotiaasta lähtien auttoi kodittomia. Pieni poika kieltäytyi jopa toisesta kenkäparista, jotta rahaa säästyisi köyhille annettavaksi.

Carlo Acutis oli myös innokas videopelaaja. Perhe muistaa hänen nauttineen erityisesti Halon, Super Marion ja Pokémon-pelien pelaamisesta. Hurskas nuorimies rajoitti kuitenkin itse pelaamisen tuntiin päivässä.

Tietokoneiden parissa muutenkin etevä Acutis loi verkkosivuston, jonka tarkoitus on luetteloida ja dokumentoida kristillisiä ihmeitä ympäri maailmaa. Verkon kautta poika tuli hyvin tunnetuksi katolilaisten keskuudessa, mikä on nopeuttanut toisinaan satojakin vuosia vievää pyhimykseksi julistamisen prosessia.

Pyhäksi tuleminen vaatii hyveellisesti vietetyn elämän lisäksi kahta ihmettä, jotka on paavillisella tasolla vahvistettu. Tätä edeltää autuaaksi julistaminen, joka Acutisin kohdalla tapahtui viitisen vuotta sitten, kun brasilialainen poika parani haimaviasta tämän äidin rukoiltua Acutisin apua.

Pari vuotta sitten costaricalainen tyttö kaatui pyörällä Italian Firenzessä saaden vakavan päävamman. Hänen äitinsä rukoili toipumisen puolesta Acutisin haudalla Assisissa, ja tyttö parani täysin. Niinpä kanonisaatio on nyt toden teolla tulilla, ja Carlo Acutisin odotetaan tulevan pyhäksi vuonna 2025 katolisen kirkon riemuvuoden menoissa. Silloin paavi lausuu virallisen julistuksen Pietarinaukiolla Vatikaanissa, minkä jälkeen kirkko muistelee häntä vuosittain juhlapäivänä, ja seurakuntia ja kouluja voidaan nimetä hänen mukaansa.

Kovin sopivalta tuntuu, että tekeillä on myös joukkorahoituksella kustannettava peli, jossa Acutis seikkailee “katolisessa metaversumissa” tapaamassa pyhimyksiä ja muita keskeisiä katolilaisia kautta kirkkohistorian.

Lähde: PC Gamer Kansikuva: Wikimedia Commons