SEURAA MEITÄ:
×

GAMING

ETUSIVU / GAMING
Insinöörit suosivat strategiapelejä, johtajat taas toimintaroolipelejä – tutkimus paljastaa eroavaisuudet pelaamisessa
  • Saara
    R

Insinöörit suosivat strategiapelejä, johtajat taas toimintaroolipelejä – tutkimus paljastaa eroavaisuudet pelaamisessa

julkaistu: 16.12.2022 12:07

Videopelaamisen vaikutuksia tutkitaan yhä enemmän, ja erityisesti on keskitytty johtopäätöksiin pelaamisen hyödyistä ja haitoista elämään. Mutta kuinka harrastuneisuus eri peleissä heijastuu ihmisten työelämään? Korreloivatko tietyt pelit ja urat keskenään tai voiko pelien avulla oppia tärkeitä työelämätaitoja? Tätä tukittiin brittiläisessä Surreyn yliopistossa.

Yhteistyössä Game Academy Ltd:n kanssa päästiin tutkimaan yhteensä 16033 pelaajan joukkion avulla, kuinka peliharrastus voisi tukea ura- ja koulutussuunnittelua. Osallistujat pelasivat eri määriä mielipielejään Steamissa. Mukaan laskettiin 800 pelatuinta peliä, ja vain sellaisia koehenkilöitä, joista oli saatavilla tietoa työtilanteesta sekä sukupuolesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että IT-ammattilaiset ja insinöörit viihtyivät pulmahyppelyiden parissa, jotka saattavat olla hyväksi heidän avaruudelliselle hahmotuskyvylleen. Insinöörit yhdistettiin myös varsinaisiin strategiapeleihin, joissa vaaditaan ongelmanratkaisutaitoa. Ja, kuinka ollakaan, johtavassa asemassa olevien henkilöiden todettiin nauttivan organisointi- ja suunnittelutaitoja kysyvistä toimintaroolipeleistä.

Sukupuolia vertaamalla huomattiin, että naiset diggailivat eritoten yksinpelejä, siinä missä ampumapelit olivat miesten mieleen.

Anna-Stiina Wallinheimo, tutkimusta johtanut kognitiivisen psykologian tutkijatohtori Surreyn yliopistossa, avaa työn merkitystä:

– Rekrytointiprosesseissa parhaat ehdokkaat voivat jäädä huomiotta, koska organisaatiot eivät ota huomioon työelämän ulkopuolisella harrastuneisuudella (kuten verkkopelaaminen) hankittuja pehmeitä taitoja.

Pehmeillä taidoilla viitataan työssä kuin työssä hyödyllisiin yleisiin kykyihin, kuten tiimityöhön, ongelmanratkaisuun ja kriittiseen ajatteluun. Kovat taidot taas ovat varsinaista ammattiosaamista. Wallinheimon mukaan työnhakijan peleissä kehittyneistä pehmeistä taidoista voi olla hyötyä hänen kehittäessään laaja-alaisia taitoja työtehtävässään.

Tutkimuksen tekoon osallistunut Anesa Hosein maalailee, että pelejä voisi kehittää enemmän juuri näiden taitojen hiomista varten oppilaitoksissa pelattavaksi. Opetussuunnitelmaan sisältyvät pelit voisivat olla apuna urasuunnittelussa ja -kehityksessä.

Lähde: Science Daily Kansikuva: pch.vector / Freepik